web analytics

Sapoé Jeput Kulinéran di Sapanjang Jalan Gading Tutuka Soreang

clockSelasa, 29 Juni 2021 14:00 WIB userDudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Sapoé Jeput Kulinéran di Sapanjang Jalan Gading Tutuka Soreang, gading tutuka,gading tutuka soreang,jalan gading tutuka,kuliner di jalan gading tutuka

Salah satu sudut di Gading Tutuka (ayobandung/Dudung Ridwan)

SOREANG, AYOBANDUNG. COM – Pikeun urang Soreang-Banjaran-Ciwidey mah moal birek deui ka nu ngaranna Jalan Gading Tutuka Soreang. Komo, saprak tungtung belah kalérna nembus ka Tol Soroja mah ieu jalan teh beuki ramé pisan. Teu salah lamun Jalan Gading Tutuka aya nu nyebut étalasena Kota Soreang. Sabab, sagala kulinér aya di jalan ieu.

Jalan Gading Tutuka panjangna kurang leuwih sakilo meter. Aya dua ruas jalan, nu ka kalérkeun jeung ka kidulkeun. Di tengahna dibates ku taman nu  pinuh ku kekembangan. Rupa-rupa. Rupi-rupi. Pami ti jalan Raya Kopo-Soréang mah—méméh Gapura Pemda Kab. Bandung—setopan lampu mérah, méngkol ngénca. Bras, wéh.

Jalanna alus banglus. Beton dibuleun ku aspal. Kaurus. Tungtungna mentok di Jalan Raya Soréang-Banjaran. Tah éta nu disebut Jalan Gading Tutuka 1. Maké angka hiji sotéh pédah di belah kidulna aya Jalan Gading Tutuka 2.

Salain tempat pusatna kulinér, di jalan ieu aya tempat pamarintahan Soreang nu penting—Gedung Samsat Kabupaten Bandung jeung Gedung anyar nu megah, nu can lila diresmikeuun, RS Oto Iskandar Dinata.

Naha Jalan Gading Tutuka maké disebut pusatna kulinér Soreang, hayu geura  urang tatanan.

1. Bubur Ayam Mang Ading
Upami isuk-isuk ngulampreng di jalan ieu, loba piliheun kulinér jang sasarap--kupat tahu singaparna, ketoprak Cirebon, surabi, sangu konéng, soto ayam madura, lontong sayur, bubur ayam, jeung sajabana. Tapi nu paling raména mah bubur “Mang Ading”.

Geus puluhan taun, bubur Mang Ading maneuh di tempat éta. Asalna mah didorong. Tempatna teu jauh ti Kantor Samsat, malahan sajajar. Buka unggal poé, isuk-soré. Unggal poé nu meuli ngagimbung, komo poé Saptu jeung Minggu mah. Jam 9 geus béak.

Harega samangkokna 8-10 rébu. Buburna teu bodas, tapi rada konéng da dina langseungna geus dicampur ku kaldu hayam. Topingna pinuh ku daging hayam nu disewiran atawa jeroan hayam. Aya ogé bala-bala bumbu kaldu, ditopingan ku bungbu kacang.

2. Ayam Geprék Pangeran
Pabeubeurang lamun beuteung geus ménta dahar, aya sababaraha piliheun jang nyumponanna. Mun boseun ku asakan padang atawa asakan Sunda nu geus biasa, digigireun RM Ampera, aya Ayam Geprek Pangéran di tungtung wétan. Ieu gé lumayan ramé. Hargana ti mimiti Rp15.000 nepi ka 25.000 gumantung naon tambahanna. Rasana rada béda ti ayam geprék séjén. Sambelna rupa-rupa. Dikemas ku ala résto, tapi tetep maké harega kaki lima. Ditambah tempatna rada enakkeun. Cocog keur barudak ngora mah.

3. Es Kalapa Soreang Indah
Lamun geus dahar pabeubeurang, tapi masih halabhab alatan panas mentrang-mentring, meuntas ka béh kulon. Di dinya aya ruko-ruko, ariyuh da loba tatangkalan.

Ditungtung kalér, aya tukang és kalapa. Sabenerna aya sababaraha tukang és kalapa di Jalan Gading Tutuka. Tapi, duka kumaha jongko ieu nu jadi pangjugjugan agan-agan nu ngarasa halabhab.

Legendaris pisan, bisa dibungkus, bisa diinum di dinya. Haregana Rp4.000-Rp5.000. Murah meriah, tapi béda.

4. Kuliner Pasosoré Jalan Gading Tutuka
Sabenerna, ti mimiti pasosoré “hirupna,” Jalan Gading Tutuka téh. Kulinér-kulinér sisi jalan mimiti dadasar, bébérés muka dagangannna. Di tengah-tengan Jalan Gading Tutuka, hareupeun Taman Soreang, atawa Rumah Sakit Oto Iskandar Dinata nu daragang di ténda loba nakeur. Ti mimiti és jeruk, inuman milénial, bakar sosis, cilung, ciréng, jeung sajabana.

Ditambah diramékeun ku ayana jasa naék kuda pikeun barudak leutik. Sakurilingna Rp5.000. Nu daragang baju, calana, topi dina mobil gé loba. Beuki soré, beuki haneuteun.

5 Lampu-Lampu Kafé Buricak Burinong
Ka peutingnakeun beuki ramé. Nu narongkrong dina mobil, motor, ningalikeun komunitasna. Lampu kafé-kafé mimiti harurung buriracak burinong dibarengan, kadang-kadang, musik live. Komo malem Minggu mah. Loba nu indehoy palebah Taman Soréang nu rada poék. Nyararumput mun ka sorot lampu mobil.

Di hareupeun Ayam Geprék Pangéran aya bangunan unik. Ngaranna Pasar Ikan Modern Soréang. Hayang lauk naon, ti mimiti lélé, patin, tenggiri tepi ka sajabaning lauk laut aya. Mun hayang éta lauk tuluy dibeuleum maké bungbu nu seungit, nu matak neureuy ciduh, tinggal naék ka lantai dua maké lip. Di lantai dua, aya sababaraha jongko tukang masak. Badé dibalado, saos padang. Atawa cekap ku beuleum lauk. Sakilonna jasa masakna Rp25.000.

Geus arahli, puguh da tukangna. Ponyo, sugema, jeung pasti deudeuieun.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda

Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI

Bandungan Sabtu, 10 Juli 2021 | 10:47 WIB

Saban kuring rék miang sakola di TK Bustanul Athfal, buuk kuring nu panjang, diuntun dua. Dipitaan. Dibajuan. Disoléndan...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI, Carpon Sunda,Carpon Komala Sutha,Carita pondok Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,Sastra Sunda

Beurat Mayar Denda Rp5 Juta, Tukang Bubur nu Ngalanggar PPKM Ditulunga...

Bandungan Jumat, 9 Juli 2021 | 13:46 WIB

Sawa cumarita, yén bubur Biasa Malam mimiti buka tabuh 5 soré nepi ka tabuh 6 isuk-isuk.

Bandung Baheula - Bandungan, Beurat Mayar Denda Rp5 Juta, Tukang Bubur nu Ngalanggar PPKM Ditulungan Hamba Allah, Pelanggar PPKM Darurat,tukang bubur didenda 5 juta,tukang bubur langgar ppkm darurat,ppkm darurat di tasikmalaya
dewanpers
arrow-up