web analytics

Keremes, Katuangan Jadul nu Mimiti Langka

clockRabu, 23 Juni 2021 15:43 WIB userMuhammad Ikhsan
Bandung Baheula - Bandungan, Keremes, Katuangan Jadul nu Mimiti Langka, keremes,Kremes,keremes makanan jadul,keremes makana khas sunda,kremes mulai langka

Agus sedang membentuk kremes manis. Berkat semangatnya iamampu bertahan di tengah kesulitan ekonomi akibat pandemi Covid-19 (Ayobandung.com/Muhammad Ikhsan)

CIANJUR, AYOBANDUNG.COM Keremes ngaranna. Katuangan tradisional nu mimiti langka. Baruleud, warnana konéng kacokelatan. Kaum milénial mah biheung teuing apal. Keremes, geus kaléléd ku katuangan jaman now, boh ku katuangan lokal atawa katuangan ti mancanagara.

Tapi, aya wé nu keukeuh ngeureyeuh ngaproduksi katuangan nu dijieunna tina hui ieu. Ngaranna Agus Juanda (40) asal ti Cianjur nu keukeuh ngeureuyeuh téh. Tapi, Agus gé ampir-ampiran rék eunggeusan alatan teu kuat. Kahiji, ku gempuran sasalad covid. Kadua, geus euweuh nu resepen kana keremes alias geus jarang nu meuli. Katilu, geus teu sanggup ngaproduksina alatan marahal bahan bakuna.

“Tadina mah kuring gé geus rék eureun nyieunan keremes téh. Salain biaya produksi nu mahal, nu meuli na di pasar gé geus jarang,” ceuk Agus ka Ayobandung.com, Salasa, 22 Juni 2021.

Ceuk Agus, sababaraha kali manéhna pipindahan kusabab mahalna biaya ngontrak imah tempat ngaproduksi keremes. Tapi, sakabéh hahalang éta teu matak Agus pegat hareupan. Malahan, beuki nambahan motivasi pikeun manéhna ngajaga kadaharan tradisional keremes ieu tetep eksis, utamana mah mélaan kulawargana sangkan dapurna tetep ngebul.

Kasabaran jeung sumanget Agus nu “pantang menyerah” aya hasilna. Saeutik-saeutik mimiti aya pesenan. Agus bisa ngaproduksi deui. “Alhamdulillah, alatan dorongan kulawarga jeung dibantuan ku babaturan, ahirna kuring bisa ngaproduksi deui. Alhamdulillah, mimiti aya pesenan. Boh ti Cianjur atawa ti luar kota,” pokna.

Keremes mangrupakeun katuangan tradisional has Sunda. Warnana konéng kacokelatan, rasana ngepros, amis, aya gurihan. Bentukna siga sayang manuk, bahan utamana tina hui boléd nu dikeureut laleutik sarta dicampur gula beureum

Ceuk Agus, teu hésé nyieun keremes mah. Hui boléd dikeureutan laleutik, paranjang. Goréng dina seuneu. Tong panas teuing. Lamun panas teuing, sok tutung. “Sanggeus digoréng, galokeun jeung gula beureum nu geus diéncérkeun. Tuluy, simpeun dina citakan. Coplokkeun. Anteupkeun sina tiis,” ceuk Agus.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Cerpen: MITEMBEYAN* TERAKHIR

Bandungan Sabtu, 31 Juli 2021 | 10:08 WIB

Siang-siang esoknya, sawah Atang berpindah tangan. Uang hasil penjualan akhirnya disepakati dibuat lima belas kamar kont...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: MITEMBEYAN* TERAKHIR, Cerita Pendek,cerita pendek gandi sugandi,cerpen gandi sugandi,cerpen,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan...

Bandungan Jumat, 30 Juli 2021 | 14:03 WIB

Ngeunaan bantuan, Aan nyebut salila ieu Bazoga meunang bantuan pakan ti komunitas, pihak swasta, atawa pribadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan Maung, Kebun Binatang Bandung,Kebun Binatang,Bazoga,pakan harimau Kebun Binatang Bandung

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda
dewanpers
arrow-up