web analytics

Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay

clockKamis, 10 Juni 2021 14:44 WIB userDudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay, Kerupuk RO,Pengrajin Kerupuk RO,Raden omay,sejarah kerupuk ro,sajarah kurupuk ro

Een Nuraeni perajin kerupuk RO Desa Sempur, Plered, Purwakarta. (Ayopurwakarta.com/Dede)

PURWAKARTA, AYOBANDUNG.COM – Kurupuk RO bisa disebut kadaharan jadul nu ngalegénda. Tapi, tong salah nu raresep kana camilan khas Jawa Barat ieu masih loba kénéh. Di unggal daerah, kurupuk RO masih diproduksi, kaasup di Kabupaten Purwakarta.

Di Purwakarta, kurupuk nu ilaharna warnana beureum jeung bodas ieu diproduksi di Desa Sempur, Kecamatan Plered. Ampir kabéh masarakat Desa Sempur nyieun kurupuk RO. Turun-tumurun. Bakat ku loba nu nyieun kurupuk RO, atuh nepi ka sakampung ieu disebut Blok RO.

"Ampir kabéh warga Blok RO nyieun kurupuk RO. Usaha kurupuk RO bisa nyereup pagawé loba," ceuk (27) Eén Nuraéni salah sahiji perajin kurupuk RO Desa Sempur.

Eén Nuraéni geuning lain saukur salah sahiji perajin kurupuk RO. Eén téh incu ti sang legénda kurupuk RO, Raden Omay. Raden Omay téh, taun 1982, nu nanjeurkeun ngamimitian ngaproduksi kurupuk RO. Apan RO téh panyingkeut tina Raden Omay.

"RO téh singkeutan tina Raden Omay. Raden Omay nu mimiti nyieun kurupuk RO. Baheula mah kurupuk ieu téh teu aya ngarannan (merek). Tuluy, ngaranna dicokot ti Raden Omay nu disingkeut jadi RO. Ngaran RO tuluy dipaké nepi kiwari," ceuk  Eén Nuraéni.

Eén Nuraeni mangrupa generasi katilu nu nyieun kurupuk RO. Generasi kaduana nyaeta Sohibi (70), bapana Eén Nuraéni, anak Raden Omay. “Ti mimiti taun 2011 diteruskeun ku abdi,” ceuk Eén.

Kabéh dieu nakeun usaha Eén loba nu narurutan. Warga lain ogé nyarieunan kurupuk RO. Kurupuk RO ngamajukeun ékonomi masarakat.

Nyieun kurupuk RO dimimitian ku nyieun adonan tarigu. Tambahkeun bungbu dapur. Tuluy, citak nurutkeun ukuran. Geus kitu, poékeun dina panonpoé nu panas dua atawa tilu poé mah.

Eén Nuraéni ngaku, unggal poé ngaproduksi kurupuk RO. Loba paménta ti konsumén. Sapoéna, Eén bisa nyieun kurupk RO teu kurang ti 70 nepi ka 80 kilo gram. Malah bisa nepi ka 100 kilo gram mun keur ramé. Tina hasil usaha kurupuk RO, Eén bisa meunang omzet Rp1,5 nepi ka Rp2 juta sapoéna. “Sapopoé abdi dibantuan ku 9 urang pagawé. Urang dieu wungkul," ceuk Eén.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda

Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI

Bandungan Sabtu, 10 Juli 2021 | 10:47 WIB

Saban kuring rék miang sakola di TK Bustanul Athfal, buuk kuring nu panjang, diuntun dua. Dipitaan. Dibajuan. Disoléndan...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI, Carpon Sunda,Carpon Komala Sutha,Carita pondok Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,Sastra Sunda

Beurat Mayar Denda Rp5 Juta, Tukang Bubur nu Ngalanggar PPKM Ditulunga...

Bandungan Jumat, 9 Juli 2021 | 13:46 WIB

Sawa cumarita, yén bubur Biasa Malam mimiti buka tabuh 5 soré nepi ka tabuh 6 isuk-isuk.

Bandung Baheula - Bandungan, Beurat Mayar Denda Rp5 Juta, Tukang Bubur nu Ngalanggar PPKM Ditulungan Hamba Allah, Pelanggar PPKM Darurat,tukang bubur didenda 5 juta,tukang bubur langgar ppkm darurat,ppkm darurat di tasikmalaya
dewanpers
arrow-up