web analytics

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung

clockRabu, 16 Juni 2021 13:51 WIB userRedaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung, Sumber Hidangan,Toko Roti Sumber Hidangan,Toko Roti Legendaris,Het Snoephuis

Toko roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) yang masih mempertahankan gaya jadulnya. ( Ayobandung.com/Jessy Febriani/Magang)

LENGKONG, AYOBANDUNG.COM -- Sastrawan senior Remy Sylado, pangarang novél Cau-Bau-Kan, lamun kabeneran nyaba ka Bandung salain ngalongokkan imah leutikna nu sagala warna bodas di Jalan Srigadis, anjeunna sok nyempetkeun nyimpang ka toko roti Sumber Hidangan di Jalan Braga, Bandung. “Nyimpang ka dinya mah, wajib,” ceunah ceuk Bang Remy hiji poé. “Dung, urang ngobrol, di dagoan di Sumber Hidangan nya. Tabuh sabelas. Omat, kadé poho,” ceuk Bang Remy dina telepon.

Basa penulis datang ka Sumber Hidangan, enya wé Bang Remi geus nyampak dibarengan anak-pamajikanna. Keur nyantéi, bari ngaropi. Atuh, penulis milu ngopi heula. Ngobrol ngalér ngidul ngenaan karya sastrana nepi ka deal manéhna jadi juru catur di hiji acara.

Pikeun Bang Remy--bisa jadi pikeun nu lain ogé--can ka Ko Kota Bandung mun teu seug nyimpang di kulinér legendaris Kota Bandung, toko roti Sumber Hidangan.

Toko roti ieu nanjeur taun 1929, hartina umurna geus 92 taun, rék ampir saabad. Beu. Ayeuna toko roti ieu dikelola ku generasi kaduana. Ceunah, mimitina mah lain Sumber Hidangan ngaran toko ieu téh, tapi “Het Snoephuis”.

Basa sup ka jero toko, di bagéan hareup toko aya papan informasi nu eusina sajarah toko Sumber Hidangan. Salah sahijina, yén toko Het Snoephuis ieu masih kénéh ngagunakeun paralatan jeung resép di jaman Belanda.

Peralatan jeung resép jaman Belanda minuhan toko, boh dina interior wangunan jeung  ménu nu diasongkeun. Samalah, sajumlah ménu ngaranna masih kénéh ngagunakeun ngaran Belanda: janhagel, kletskoppen, jeung réa-réa deui.

Sarupaning roti ditawarkeun. Ti mimiti roti tawar nu teu maké tambahan zat kimia salain dijieun tina ragi; roti susu, roti manis, jeung roti séjénna. Salain roti, di Sumber Hidangan aya minuman jeung és krim.

Desain interior klasik minuhan toko Sumber Hidangan. Ti mimiti  lampu gantung, korsi, étalase tempat ngahidangkeun roti, nepi ka mesin kasirna masih katingali kuno.

Ngan, ceuk Dinda, nu remen datang ka Sumber Hidangan ampir dua minggu sakali, Sumber hidangan kudu saeutik ngabebener, utamana ngaganti cét tembok nu geus katingali lusuh. Kudu ganti cét méh katingalina leuwih rapi. “Lain ngaganti desain atau interiorna, tapi leuwih ka ngarawat, ku ngaganti cét témbokna,” ceuk Dinda.

Tabuh 9.30 WIB, Sumber Hidangan geus ramé. Nu meuli geus jul jol. Sababaraha urang kapaksa milu antayan.

Ceuk Dinda, harga kadaharan di Sumber Hidangan kajangkau. “Jang daerah sakitar Braga, mah cukup. Teu mahal teuing, teu ogé murah teuing,” ceuk Dinda.

Sajarah Sumber Hidangan atawa Het Snoephuis
Nurutkeun buku Nostalgia Bragaweg Tempo Doeloe 1930-1950, karangan Sudarsono Katam, Het Snoephuis mangrupakeun toko roti jeug kuéh nu kawentar di jaman  Hindia Belanda.

Baheula, Het Snoephuis mangrupa tempat ngumpulna urang Belanda di Bandung. Ti mimiti Preanger Planter (kulawarga konglomérat pangusaha kebon téh), pangusaha, pagawé pamaréntah, nepi ka warga biasa.

Mimitina Het Snoephuis nanjeur di Bragaweg (Jalan Braga) 24, sabagai toko roti jeung kuéh. Tuluy pindah ka Bragaweg 22.

Taun 1960, Het Snoephuis diganti ku Sumber hidangan. Tapi nepi ka ayeuna loba kénéh jalma nu nyebut Het Snoephuis.

 

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Cerpen: MITEMBEYAN* TERAKHIR

Bandungan Sabtu, 31 Juli 2021 | 10:08 WIB

Siang-siang esoknya, sawah Atang berpindah tangan. Uang hasil penjualan akhirnya disepakati dibuat lima belas kamar kont...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: MITEMBEYAN* TERAKHIR, Cerita Pendek,cerita pendek gandi sugandi,cerpen gandi sugandi,cerpen,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan...

Bandungan Jumat, 30 Juli 2021 | 14:03 WIB

Ngeunaan bantuan, Aan nyebut salila ieu Bazoga meunang bantuan pakan ti komunitas, pihak swasta, atawa pribadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan Maung, Kebun Binatang Bandung,Kebun Binatang,Bazoga,pakan harimau Kebun Binatang Bandung

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda
dewanpers
arrow-up