web analytics

Bajigur Beuki Dieu Beuki Langka Kaséréd ku Inuman Milénial

clockRabu, 9 Juni 2021 13:26 WIB userRedaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Bajigur Beuki Dieu Beuki Langka Kaséréd ku Inuman Milénial, Bajigur,bajigur tasik,minuman bajigur,bajigur khas jawa barat,bajigur langka

Asep Baroya (30) pedagang bajigur saat menuangkan bajigur ke dalam gelas cup untuk pembelinya, Selasa, 8 Juni 2021. (Ayotasik.com/Heru Rukanda)

LENGKONG, AYOBANDUNG.COM – Nu dagang bajigur beuki dieu beuki langka. Mun aya kénéh gé nu daragangna geus karolot. Bisa jadi inuman khas Jawa Jawa Barat ieu geus kaséred ku inuman sachet nu praktis jeung murah hargana. Tinggal soék, purulukkeun. Tuluy tinyuh ku cai panas.

Bajigur, bandrék, kopi, susu, jahé, ayeuna mah ampir aya dina kemasan sachet, rupa-rupa merek. Tacan deui kaséréd ku gempuran inuman milenial—thai tea, dalgona, boba, jeung sajabana. Keur mah nyieunna rada bangga, bajigur beuki beuki ngeureuleup wé kapopuléranana.

Di masarakat Sunda mah nu dagang bajigur biasana katingali ti mimiti pasosoré nepi ka peuting, malah tengah peuting. Nu ditanggung mah sigana geus euweuh, paling ngajualna maké roda. Ngadorong roda, ngurilingan kampung. “Gur, gur, bajiguur,” kitu sorana. Atawa maké kentringan bari nakolan gelas atawa mangkok.

Di Tasik, di pelemburan, masih kénéh aya nu dagang bajigur nu umurna ngora kénéh. Ngaranna Asep Barokah (30) warga Kampung Cikabuyutan, Desa Tenjowaringin, Kecamatan Salawu, Kabupaten Tasikmalaya.

Asep Baroya daga bajigur ti mimiti umur 14 taun. Sanggeus tamat SD, Asep teu nuluykeun sakola. Asep kalah ka diajar nyieun bajigur ka urang Limbangan Garut.

Ka Ayotasik.com, Asep cumarita ngenaan pangalamanna salila 16 taun dagang bajigur. Ka Garut téh tadina mah niat rék néangan gawé, ari pék kalah ka panggih jeung urang Limbangan, tukang nyieunnan bajigur.

Tiu urang Limbangan éta manéhna diajar nyieun bajigur katut nyieunan kadaharan tradisional séjénna, saumpama kelepon, papais, putri noong, kulub cau, kulub hui, nagasari, jeung sajabana. "Mimiti jualan bajigur ti taun 2008. Geus 13 taun dagang bajigur nguriling kampung," ceuk Asep Baroya, Salasa, 8 Juni 2021.

Asep nétélakeun, kurang leuwih sataun setengan manéhna diajar nyieun bajigur ti urang Limbangan Garut. Ti umur 14 tahun. Diniatan hayang digawé, ti Salawu ngajugjug Garut. Manéhna sumanget diajar nyieun bajigur jeung elmu dagangna. "Sanggeus ngarasa bisa mandiri, kuring nyobaan nyieun bajigur sorangan, bari tuluy didagangkeun. Geus bisa mah, kuring balik ka Tasikmalaya bari tuluy mimiti dagang," ceuk Asep.

Ciri khas bajigur mah, ceuk Asep Baroya, nyaéta gula arén jeung cipati kalapa. Aya ogé nu nambahkeun jahé, gumanteung kréasi nu dagangna. Tapi, pikeun Asep mah teu wani ngarobah ciri khas bajigur. “Ah, bajigur mah angger utamana mah gula arén jeung cipati kalapa. Tong ditambah nu lain. Kacuali daun pandan jang nyeungitan.”

Harga sagelas bajigur Asep Baroya Rp2 ribu. Sakali jualan, Asep mawa kurang leuwih 3 léter bajigur. Ditambahan siksik cangkaléng.

Ngaran dagang bajigurna "Bajigur Barokah". Ku ngaran eta, Asep mihareup nu nudagangna meunang barokah—mangrupa panghasilan nu halal. Nu meulina si meunang mangfaat tina daganganna.

Tangtuna, kuéh tradisional lainna ogé aya: kelepon, papais, kelepon, papais, putri noong, kulub cau, kulub hui, kulub suuknagasari, comro, jeung sajabana. "Hargana mirah, rata-rata Rp1.000," ceuk Asep.

 

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda

Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI

Bandungan Sabtu, 10 Juli 2021 | 10:47 WIB

Saban kuring rék miang sakola di TK Bustanul Athfal, buuk kuring nu panjang, diuntun dua. Dipitaan. Dibajuan. Disoléndan...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI, Carpon Sunda,Carpon Komala Sutha,Carita pondok Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,Sastra Sunda

Beurat Mayar Denda Rp5 Juta, Tukang Bubur nu Ngalanggar PPKM Ditulunga...

Bandungan Jumat, 9 Juli 2021 | 13:46 WIB

Sawa cumarita, yén bubur Biasa Malam mimiti buka tabuh 5 soré nepi ka tabuh 6 isuk-isuk.

Bandung Baheula - Bandungan, Beurat Mayar Denda Rp5 Juta, Tukang Bubur nu Ngalanggar PPKM Ditulungan Hamba Allah, Pelanggar PPKM Darurat,tukang bubur didenda 5 juta,tukang bubur langgar ppkm darurat,ppkm darurat di tasikmalaya
dewanpers
arrow-up