web analytics

Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung

clockSelasa, 8 Juni 2021 13:24 WIB userRedaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung, kurupuk banjur,kurupuk anclom,kurban (kurupuk banjur),kurupuk khas kabupaten bandung,kerupuk banjur

Ika, padagang Kurupuk Banjur di Soreang. (ayobandung.com/mildan abdalloh)

SOREANG, AYOBANDUNG.COM – Katelahna “kurban”—lain kurban Idul Adha—tapi singkatan tina “kurupuk banjur”—di wewengkon lain (Ciparay) aya nu nyebut “kurupuk anclom”. Kurupukna konéng siga kurupuk emih. Loba dijual di Banjaran, Pangalengan, Soreang, jeung Ciwidey.

Aya nu digoréng ku minyak. Aya ogé nu disangray ku keusik. Tapi, lolobana mah disangray. Rasana bisa asin. Atawa teu mangrasa alias nétral. Ngahaja wé sina kitu.

Can disebut “kurban” lamun ngan meuli kurupukna wungkul. Kakara disebut kurban lamun geus nyieun bungbu kuahna. Bungbu kuahna dijieun kumaha kamotékaran nu dagangna--bisa kuah rasa oncom, bungbu konéng, bungbu kacang--biasana rada lada. Bungbu éta tuluy dibanjurkeun kana éta kurupuk. Atawa kurupukna dianclomkeun kana kuahna. Lep, wéh dituang. Palebah dinya ngahiji kerenyesna kurupuk konéng jeung gurih-ladana kuah bungbu. Deuh, sok cobaan.

Teu kudu di bulan puasa waé, di bulan biasa gé, di daerah Banjaran, Soreang, jeung Ciwidey di pilemburan mah loba nu dagang kurban geus sapakét. Nu dagangna lolobana ema-ema. Pabeubeurang, leungeun kénca ngajingjing bungbu dina térmos. Leungeun katuhuna mawa kurupuk sabuntelan palastik gedé. Dagang mapay lembur, bari gogorowakan, “Kurupuk banjur. Kurupuk banjur.”

Ika salah sahiji padagang “kurban” di Soreang, nétélakeun, kurban ieu raména di bulan puasa. “Bulan puasa mah maréma pisan. Poé biasa gé aya, tapi teu saramé di bulan puasa,” ceuk Ika sababaraha poé ka tukang.

Nu dagang kurban bisa balanja bahan baku papisah. Bisa meuli kurupuk atahna, digoreng sorangan. Atawa bisa balanja kurupuk bisa langsung ti pabrikna di Soreang. Bungbu kuahna mah nyieun sorangan.

Umumna padagang ngajual kurupukna Rp1.000/Rp1.500 sa hijina. Bisa ogé dijual Rp20.000 eusi 20 kurupuk. Sakitu téh geus kumplit jeung bungbuna.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Cerpen: MITEMBEYAN* TERAKHIR

Bandungan Sabtu, 31 Juli 2021 | 10:08 WIB

Siang-siang esoknya, sawah Atang berpindah tangan. Uang hasil penjualan akhirnya disepakati dibuat lima belas kamar kont...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: MITEMBEYAN* TERAKHIR, Cerita Pendek,cerita pendek gandi sugandi,cerpen gandi sugandi,cerpen,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan...

Bandungan Jumat, 30 Juli 2021 | 14:03 WIB

Ngeunaan bantuan, Aan nyebut salila ieu Bazoga meunang bantuan pakan ti komunitas, pihak swasta, atawa pribadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan Maung, Kebun Binatang Bandung,Kebun Binatang,Bazoga,pakan harimau Kebun Binatang Bandung

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda
dewanpers
arrow-up