web analytics
  

Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay

Kamis, 10 Juni 2021 14:44 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay, Kerupuk RO,Pengrajin Kerupuk RO,Raden omay,sejarah kerupuk ro,sajarah kurupuk ro

Een Nuraeni perajin kerupuk RO Desa Sempur, Plered, Purwakarta. (Ayopurwakarta.com/Dede)

PURWAKARTA, AYOBANDUNG.COM – Kurupuk RO bisa disebut kadaharan jadul nu ngalegénda. Tapi, tong salah nu raresep kana camilan khas Jawa Barat ieu masih loba kénéh. Di unggal daerah, kurupuk RO masih diproduksi, kaasup di Kabupaten Purwakarta.

Di Purwakarta, kurupuk nu ilaharna warnana beureum jeung bodas ieu diproduksi di Desa Sempur, Kecamatan Plered. Ampir kabéh masarakat Desa Sempur nyieun kurupuk RO. Turun-tumurun. Bakat ku loba nu nyieun kurupuk RO, atuh nepi ka sakampung ieu disebut Blok RO.

"Ampir kabéh warga Blok RO nyieun kurupuk RO. Usaha kurupuk RO bisa nyereup pagawé loba," ceuk (27) Eén Nuraéni salah sahiji perajin kurupuk RO Desa Sempur.

Eén Nuraéni geuning lain saukur salah sahiji perajin kurupuk RO. Eén téh incu ti sang legénda kurupuk RO, Raden Omay. Raden Omay téh, taun 1982, nu nanjeurkeun ngamimitian ngaproduksi kurupuk RO. Apan RO téh panyingkeut tina Raden Omay.

"RO téh singkeutan tina Raden Omay. Raden Omay nu mimiti nyieun kurupuk RO. Baheula mah kurupuk ieu téh teu aya ngarannan (merek). Tuluy, ngaranna dicokot ti Raden Omay nu disingkeut jadi RO. Ngaran RO tuluy dipaké nepi kiwari," ceuk  Eén Nuraéni.

Eén Nuraeni mangrupa generasi katilu nu nyieun kurupuk RO. Generasi kaduana nyaeta Sohibi (70), bapana Eén Nuraéni, anak Raden Omay. “Ti mimiti taun 2011 diteruskeun ku abdi,” ceuk Eén.

Kabéh dieu nakeun usaha Eén loba nu narurutan. Warga lain ogé nyarieunan kurupuk RO. Kurupuk RO ngamajukeun ékonomi masarakat.

Nyieun kurupuk RO dimimitian ku nyieun adonan tarigu. Tambahkeun bungbu dapur. Tuluy, citak nurutkeun ukuran. Geus kitu, poékeun dina panonpoé nu panas dua atawa tilu poé mah.

Eén Nuraéni ngaku, unggal poé ngaproduksi kurupuk RO. Loba paménta ti konsumén. Sapoéna, Eén bisa nyieun kurupk RO teu kurang ti 70 nepi ka 80 kilo gram. Malah bisa nepi ka 100 kilo gram mun keur ramé. Tina hasil usaha kurupuk RO, Eén bisa meunang omzet Rp1,5 nepi ka Rp2 juta sapoéna. “Sapopoé abdi dibantuan ku 9 urang pagawé. Urang dieu wungkul," ceuk Eén.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Keremes, Katuangan Jadul nu Mimiti Langka

Bandungan Rabu, 23 Juni 2021 | 15:43 WIB

Tapi, aya wé nu keukeuh ngeureyeuh ngaproduksi katuangan nu dijieunna tina hui ieu.

Bandung Baheula - Bandungan, Keremes, Katuangan Jadul nu Mimiti Langka, keremes,Kremes,keremes makanan jadul,keremes makana khas sunda,kremes mulai langka

Nu Dijilbab Kayas

Bandungan Selasa, 22 Juni 2021 | 14:59 WIB

Ti harita, pleng, tepi ka ayeuna teu panggih. Boh jeung Elis. Boh jeung Wawan. Carita éta geus di-énd-keun. Disimpeun di...

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Dijilbab Kayas, Fiksimini Sunda,Cerita Fiksi,fiksimini,fiksimini dudung ridwan,Sastra Sunda

Cerpen: SEGALA HAL PENTING DALAM INGATAN

Bandungan Sabtu, 19 Juni 2021 | 09:31 WIB

Maafkan aku, Dorma. Sepertinya, aku takkan pernah sempat menceritakan segala hal penting dalam ingatanku ini kepadamu ka...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: SEGALA HAL PENTING DALAM INGATAN, Cerita Pendek,Bahasa dan Sastra Indonesia,cerpen,cerpen fitri manalu,cerita pendek fitri manalu,sastra indonesia,Sastra

Kukurilingan Néangan RS Kosong, Pasién Covid 19 Ahirna Maot di Jalan

Bandungan Jumat, 18 Juni 2021 | 14:15 WIB

Pasién Covid asal Lohbener maot di jalan sanggeus teu manggihan RS nu kosong.

Bandung Baheula - Bandungan, Kukurilingan Néangan RS Kosong, Pasién Covid 19 Ahirna Maot di Jalan, COVID-19,pasien covid 19 meninggal di jalan,rs  penuh,Pasien Covid-19

Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19

Bandungan Kamis, 17 Juni 2021 | 15:01 WIB

Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19

Bandung Baheula - Bandungan, Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19, COVID-19,menjenguk orang sakit,menengok orang sakit,ngalongok nu gering

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belan...

Bandungan Rabu, 16 Juni 2021 | 13:51 WIB

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung

Bandung Baheula - Bandungan, Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung, Sumber Hidangan,Toko Roti Sumber Hidangan,Toko Roti Legendaris,Het Snoephuis

Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN

Bandungan Sabtu, 12 Juni 2021 | 09:56 WIB

Pantun téh salah sahiji pintonan kasenian dina jaman Pajajaran. Anu remen dilalakonkeunanana kalolobaan mah carita ngeun...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,cerita pendek aan merdeka permana,Carpon Sunda,carpon aan merdeka  permana,Bandungan,Sastra Sunda,Bahasa dan Budaya Sunda

Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay

Bandungan Kamis, 10 Juni 2021 | 14:44 WIB

Kurupuk RO bisa disebut kadaharan jadul nu ngalegénda. Tapi, tong salah nu raresep kana camilan khas Jawa Barat ieu masi...

Bandung Baheula - Bandungan, Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay, Kerupuk RO,Pengrajin Kerupuk RO,Raden omay,sejarah kerupuk ro,sajarah kurupuk ro
dewanpers