web analytics
  

Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung

Selasa, 8 Juni 2021 13:24 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung, kurupuk banjur,kurupuk anclom,kurban (kurupuk banjur),kurupuk khas kabupaten bandung,kerupuk banjur

Ika, padagang Kurupuk Banjur di Soreang. (ayobandung.com/mildan abdalloh)

SOREANG, AYOBANDUNG.COM – Katelahna “kurban”—lain kurban Idul Adha—tapi singkatan tina “kurupuk banjur”—di wewengkon lain (Ciparay) aya nu nyebut “kurupuk anclom”. Kurupukna konéng siga kurupuk emih. Loba dijual di Banjaran, Pangalengan, Soreang, jeung Ciwidey.

Aya nu digoréng ku minyak. Aya ogé nu disangray ku keusik. Tapi, lolobana mah disangray. Rasana bisa asin. Atawa teu mangrasa alias nétral. Ngahaja wé sina kitu.

Can disebut “kurban” lamun ngan meuli kurupukna wungkul. Kakara disebut kurban lamun geus nyieun bungbu kuahna. Bungbu kuahna dijieun kumaha kamotékaran nu dagangna--bisa kuah rasa oncom, bungbu konéng, bungbu kacang--biasana rada lada. Bungbu éta tuluy dibanjurkeun kana éta kurupuk. Atawa kurupukna dianclomkeun kana kuahna. Lep, wéh dituang. Palebah dinya ngahiji kerenyesna kurupuk konéng jeung gurih-ladana kuah bungbu. Deuh, sok cobaan.

Teu kudu di bulan puasa waé, di bulan biasa gé, di daerah Banjaran, Soreang, jeung Ciwidey di pilemburan mah loba nu dagang kurban geus sapakét. Nu dagangna lolobana ema-ema. Pabeubeurang, leungeun kénca ngajingjing bungbu dina térmos. Leungeun katuhuna mawa kurupuk sabuntelan palastik gedé. Dagang mapay lembur, bari gogorowakan, “Kurupuk banjur. Kurupuk banjur.”

Ika salah sahiji padagang “kurban” di Soreang, nétélakeun, kurban ieu raména di bulan puasa. “Bulan puasa mah maréma pisan. Poé biasa gé aya, tapi teu saramé di bulan puasa,” ceuk Ika sababaraha poé ka tukang.

Nu dagang kurban bisa balanja bahan baku papisah. Bisa meuli kurupuk atahna, digoreng sorangan. Atawa bisa balanja kurupuk bisa langsung ti pabrikna di Soreang. Bungbu kuahna mah nyieun sorangan.

Umumna padagang ngajual kurupukna Rp1.000/Rp1.500 sa hijina. Bisa ogé dijual Rp20.000 eusi 20 kurupuk. Sakitu téh geus kumplit jeung bungbuna.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Keremes, Katuangan Jadul nu Mimiti Langka

Bandungan Rabu, 23 Juni 2021 | 15:43 WIB

Tapi, aya wé nu keukeuh ngeureyeuh ngaproduksi katuangan nu dijieunna tina hui ieu.

Bandung Baheula - Bandungan, Keremes, Katuangan Jadul nu Mimiti Langka, keremes,Kremes,keremes makanan jadul,keremes makana khas sunda,kremes mulai langka

Nu Dijilbab Kayas

Bandungan Selasa, 22 Juni 2021 | 14:59 WIB

Ti harita, pleng, tepi ka ayeuna teu panggih. Boh jeung Elis. Boh jeung Wawan. Carita éta geus di-énd-keun. Disimpeun di...

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Dijilbab Kayas, Fiksimini Sunda,Cerita Fiksi,fiksimini,fiksimini dudung ridwan,Sastra Sunda

Cerpen: SEGALA HAL PENTING DALAM INGATAN

Bandungan Sabtu, 19 Juni 2021 | 09:31 WIB

Maafkan aku, Dorma. Sepertinya, aku takkan pernah sempat menceritakan segala hal penting dalam ingatanku ini kepadamu ka...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: SEGALA HAL PENTING DALAM INGATAN, Cerita Pendek,Bahasa dan Sastra Indonesia,cerpen,cerpen fitri manalu,cerita pendek fitri manalu,sastra indonesia,Sastra

Kukurilingan Néangan RS Kosong, Pasién Covid 19 Ahirna Maot di Jalan

Bandungan Jumat, 18 Juni 2021 | 14:15 WIB

Pasién Covid asal Lohbener maot di jalan sanggeus teu manggihan RS nu kosong.

Bandung Baheula - Bandungan, Kukurilingan Néangan RS Kosong, Pasién Covid 19 Ahirna Maot di Jalan, COVID-19,pasien covid 19 meninggal di jalan,rs  penuh,Pasien Covid-19

Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19

Bandungan Kamis, 17 Juni 2021 | 15:01 WIB

Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19

Bandung Baheula - Bandungan, Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19, COVID-19,menjenguk orang sakit,menengok orang sakit,ngalongok nu gering

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belan...

Bandungan Rabu, 16 Juni 2021 | 13:51 WIB

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung

Bandung Baheula - Bandungan, Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung, Sumber Hidangan,Toko Roti Sumber Hidangan,Toko Roti Legendaris,Het Snoephuis

Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN

Bandungan Sabtu, 12 Juni 2021 | 09:56 WIB

Pantun téh salah sahiji pintonan kasenian dina jaman Pajajaran. Anu remen dilalakonkeunanana kalolobaan mah carita ngeun...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,cerita pendek aan merdeka permana,Carpon Sunda,carpon aan merdeka  permana,Bandungan,Sastra Sunda,Bahasa dan Budaya Sunda

Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay

Bandungan Kamis, 10 Juni 2021 | 14:44 WIB

Kurupuk RO bisa disebut kadaharan jadul nu ngalegénda. Tapi, tong salah nu raresep kana camilan khas Jawa Barat ieu masi...

Bandung Baheula - Bandungan, Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay, Kerupuk RO,Pengrajin Kerupuk RO,Raden omay,sejarah kerupuk ro,sajarah kurupuk ro
dewanpers