web analytics
  

Di Purwakarta Belesong, di Tasik Lodong

Senin, 17 Mei 2021 16:00 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Di Purwakarta Belesong, di Tasik Lodong, tradisi bermain lodong,Lodong,belesong,belesong purwakarta,lodong tasik,ngabuburit di Purwakarta,ngabuburit di tasik

Barudak Desa Benteng Purwakarta ngamaenkeun belesong. (Ayopurwakarta.com/Dede)

LENGKONG, AYOBANDUNG.COM – Tabuh opat soré, wanci tunggang gunung, barudak Kampung Babakan, Désa Benténg, Kacamatan Campaka, Kabupatén Purwakarta haripeut lalumpatan muru pasawahan nu teu jauh ti imah maranéhna. Angin ngahiliwir tiis. Pamandangan hade naker. Aya waktu kénéh kana sajam satengah deui kana buka puasa. Bari ngadadoan magrib, maranéhna ngabuburit ngamaénkeun kaulinan tradisional: belesong.

Kaulinan belesong dijieun tina kaléng urut. Tuluy disambung kardus, dibeulit ku lakban nepi ka panjangna satengah atawa sameter. Tungtung belesong ditambahan ku botol urut cai mineral. Tuluy tambahan magnét korék gas jang bahan peledakna.

"Beledag! Sorana tarik. Ramé. Unggal bulan puasa barudak di dieu remen sok ngabuburit maén belesong," ceuk Alfin, salah saurang budak nu maén belesong sabaraha waktu nu can lila.

Alfin maén belesong teu nyorangan. Lobaan, ngabring jeung baturna muru ka sawah méh teu ngagandéngan batur. Di sawah, mararanehna maen belesong patarik-tarik. “Beledag! Dor! Dar!” Tarikna teu éléh ku sora pepetasan. Ceuk maranéhna mah, maén belesong leuwih aman jeung irit batan maén petasan.

"Alim, ah, maén petasan mah, bahaya. Maén nu kieu mah (belesong) moal," ceuk Ihsan (8) barudak nu lainna.

lodong-tradisi-unik-lebaran-di-tasikmalaya.jpg" />
Perang Lodong, tradisi unik Lebaran di Tasikmalaya. (Ayotasik.com/Heru Rukanda)

Di Tasik Lodong
Di Tasik béda deui. Di Tasik mah disebutna lodong. Ngamaénkeunna lain dina raraga ngabuburit, tapi dina raraga ngareuah-reuah di poéan Lebaran Idulfitri sanggeus ngajalankeun puasa sabulan. Geus jadi kabiasaan warga Kampung Sukaruji, Désa Sukaraja, Kacamatan Rajapolah, Kabupatén Tasikmalaya, halalbihalalna ku cara ngamaénkeun lodong tina tangkal kawung.

"Ieu cara hiburan halalbihalal Masjid Jami Alhidayah. Nyieun lodong tina tangkal kawung," ceuk Ate salah saurang warga, Saptu, 15 Mei 2021.

Ceuk Ate, maén lodong ieu sok aya tiap-tiap Ramadan jeung Idulfitri. Aya 4 lodong tina tangkal kawung, jeung 16 lodong tina awi gombong. “Unggal taun warga di dieu ngamaénkan lodong," ceuk Ate.

Kagiatan nu sarua dilakukeun ku warga Sukaraja Kabupatén Tasikmalaya ngareuah-reuah poéan Idulfitri. Salah saurang warga Kampung Pasangrahan, Kecamatan Sukaraja, Kabupatén Tasikmalaya, Kristian netélaken, perang lodong diayakeun ti mimiti malem takbiran nepi ka bada Lebaran. "Maén lodong geus jadi kabiasaan di kampung ieu," ceuk Kristian, Minggu, 16 Mei 2021.

Kristian nyebutkeun, warga urunan meuli karbit jang bahan nyieun lodong. Warga geus arapaleun lamun di kampung ieu sok diayakeun perang lodong di tungtung Ramadan jeung Idulfitri. "Di kampung ieu aya 6 lodong tina tangkal kawung jeung 10 lodong tina awi gombong."

Lantaran geus jadi tradisi, perang lodong teu dianggap ngaganggu warga. "Alhamdulillah, warga teu ngarasa kaganggu," ceuk Kristian.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Cerpen: SEGALA HAL PENTING DALAM INGATAN

Bandungan Sabtu, 19 Juni 2021 | 09:31 WIB

Maafkan aku, Dorma. Sepertinya, aku takkan pernah sempat menceritakan segala hal penting dalam ingatanku ini kepadamu ka...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: SEGALA HAL PENTING DALAM INGATAN, Cerita Pendek,Bahasa dan Sastra Indonesia,cerpen,cerpen fitri manalu,cerita pendek fitri manalu,sastra indonesia,Sastra

Kukurilingan Néangan RS Kosong, Pasién Covid 19 Ahirna Maot di Jalan

Bandungan Jumat, 18 Juni 2021 | 14:15 WIB

Pasién Covid asal Lohbener maot di jalan sanggeus teu manggihan RS nu kosong.

Bandung Baheula - Bandungan, Kukurilingan Néangan RS Kosong, Pasién Covid 19 Ahirna Maot di Jalan, COVID-19,pasien covid 19 meninggal di jalan,rs  penuh,Pasien Covid-19

Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19

Bandungan Kamis, 17 Juni 2021 | 15:01 WIB

Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19

Bandung Baheula - Bandungan, Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19, COVID-19,menjenguk orang sakit,menengok orang sakit,ngalongok nu gering

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belan...

Bandungan Rabu, 16 Juni 2021 | 13:51 WIB

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung

Bandung Baheula - Bandungan, Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung, Sumber Hidangan,Toko Roti Sumber Hidangan,Toko Roti Legendaris,Het Snoephuis

Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN

Bandungan Sabtu, 12 Juni 2021 | 09:56 WIB

Pantun téh salah sahiji pintonan kasenian dina jaman Pajajaran. Anu remen dilalakonkeunanana kalolobaan mah carita ngeun...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,cerita pendek aan merdeka permana,Carpon Sunda,carpon aan merdeka  permana,Bandungan,Sastra Sunda,Bahasa dan Budaya Sunda

Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay

Bandungan Kamis, 10 Juni 2021 | 14:44 WIB

Kurupuk RO bisa disebut kadaharan jadul nu ngalegénda. Tapi, tong salah nu raresep kana camilan khas Jawa Barat ieu masi...

Bandung Baheula - Bandungan, Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay, Kerupuk RO,Pengrajin Kerupuk RO,Raden omay,sejarah kerupuk ro,sajarah kurupuk ro

Bajigur Beuki Dieu Beuki Langka Kaséréd ku Inuman Milénial

Bandungan Rabu, 9 Juni 2021 | 13:26 WIB

Bisa jadi inuman khas Jawa Jawa Barat bajigur geus kaséréd ku inuman sachet nu praktis jeung murah hargana.

Bandung Baheula - Bandungan, Bajigur Beuki Dieu Beuki Langka Kaséréd ku Inuman Milénial, Bajigur,bajigur tasik,minuman bajigur,bajigur khas jawa barat,bajigur langka

Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung

Bandungan Selasa, 8 Juni 2021 | 13:24 WIB

Can disebut “kurban” lamun ngan meuli kurupukna wungkul. Kakara disebut kurban lamun geus nyieun bungbu kuahna.

Bandung Baheula - Bandungan, Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung, kurupuk banjur,kurupuk anclom,kurban (kurupuk banjur),kurupuk khas kabupaten bandung,kerupuk banjur
dewanpers