web analytics
  

Di Purwakarta Belesong, di Tasik Lodong

Senin, 17 Mei 2021 16:00 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Di Purwakarta Belesong, di Tasik Lodong, tradisi bermain lodong,Lodong,belesong,belesong purwakarta,lodong tasik,ngabuburit di Purwakarta,ngabuburit di tasik

Barudak Desa Benteng Purwakarta ngamaenkeun belesong. (Ayopurwakarta.com/Dede)

LENGKONG, AYOBANDUNG.COM – Tabuh opat soré, wanci tunggang gunung, barudak Kampung Babakan, Désa Benténg, Kacamatan Campaka, Kabupatén Purwakarta haripeut lalumpatan muru pasawahan nu teu jauh ti imah maranéhna. Angin ngahiliwir tiis. Pamandangan hade naker. Aya waktu kénéh kana sajam satengah deui kana buka puasa. Bari ngadadoan magrib, maranéhna ngabuburit ngamaénkeun kaulinan tradisional: belesong.

Kaulinan belesong dijieun tina kaléng urut. Tuluy disambung kardus, dibeulit ku lakban nepi ka panjangna satengah atawa sameter. Tungtung belesong ditambahan ku botol urut cai mineral. Tuluy tambahan magnét korék gas jang bahan peledakna.

"Beledag! Sorana tarik. Ramé. Unggal bulan puasa barudak di dieu remen sok ngabuburit maén belesong," ceuk Alfin, salah saurang budak nu maén belesong sabaraha waktu nu can lila.

Alfin maén belesong teu nyorangan. Lobaan, ngabring jeung baturna muru ka sawah méh teu ngagandéngan batur. Di sawah, mararanehna maen belesong patarik-tarik. “Beledag! Dor! Dar!” Tarikna teu éléh ku sora pepetasan. Ceuk maranéhna mah, maén belesong leuwih aman jeung irit batan maén petasan.

"Alim, ah, maén petasan mah, bahaya. Maén nu kieu mah (belesong) moal," ceuk Ihsan (8) barudak nu lainna.

lodong-tradisi-unik-lebaran-di-tasikmalaya.jpg" />
Perang Lodong, tradisi unik Lebaran di Tasikmalaya. (Ayotasik.com/Heru Rukanda)

Di Tasik Lodong
Di Tasik béda deui. Di Tasik mah disebutna lodong. Ngamaénkeunna lain dina raraga ngabuburit, tapi dina raraga ngareuah-reuah di poéan Lebaran Idulfitri sanggeus ngajalankeun puasa sabulan. Geus jadi kabiasaan warga Kampung Sukaruji, Désa Sukaraja, Kacamatan Rajapolah, Kabupatén Tasikmalaya, halalbihalalna ku cara ngamaénkeun lodong tina tangkal kawung.

"Ieu cara hiburan halalbihalal Masjid Jami Alhidayah. Nyieun lodong tina tangkal kawung," ceuk Ate salah saurang warga, Saptu, 15 Mei 2021.

Ceuk Ate, maén lodong ieu sok aya tiap-tiap Ramadan jeung Idulfitri. Aya 4 lodong tina tangkal kawung, jeung 16 lodong tina awi gombong. “Unggal taun warga di dieu ngamaénkan lodong," ceuk Ate.

Kagiatan nu sarua dilakukeun ku warga Sukaraja Kabupatén Tasikmalaya ngareuah-reuah poéan Idulfitri. Salah saurang warga Kampung Pasangrahan, Kecamatan Sukaraja, Kabupatén Tasikmalaya, Kristian netélaken, perang lodong diayakeun ti mimiti malem takbiran nepi ka bada Lebaran. "Maén lodong geus jadi kabiasaan di kampung ieu," ceuk Kristian, Minggu, 16 Mei 2021.

Kristian nyebutkeun, warga urunan meuli karbit jang bahan nyieun lodong. Warga geus arapaleun lamun di kampung ieu sok diayakeun perang lodong di tungtung Ramadan jeung Idulfitri. "Di kampung ieu aya 6 lodong tina tangkal kawung jeung 10 lodong tina awi gombong."

Lantaran geus jadi tradisi, perang lodong teu dianggap ngaganggu warga. "Alhamdulillah, warga teu ngarasa kaganggu," ceuk Kristian.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN

Bandungan Sabtu, 12 Juni 2021 | 09:56 WIB

Pantun téh salah sahiji pintonan kasenian dina jaman Pajajaran. Anu remen dilalakonkeunanana kalolobaan mah carita ngeun...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,cerita pendek aan merdeka permana,Carpon Sunda,carpon aan merdeka  permana,Bandungan,Sastra Sunda,Bahasa dan Budaya Sunda

Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay

Bandungan Kamis, 10 Juni 2021 | 14:44 WIB

Kurupuk RO bisa disebut kadaharan jadul nu ngalegénda. Tapi, tong salah nu raresep kana camilan khas Jawa Barat ieu masi...

Bandung Baheula - Bandungan, Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay, Kerupuk RO,Pengrajin Kerupuk RO,Raden omay,sejarah kerupuk ro,sajarah kurupuk ro

Bajigur Beuki Dieu Beuki Langka Kaséréd ku Inuman Milénial

Bandungan Rabu, 9 Juni 2021 | 13:26 WIB

Bisa jadi inuman khas Jawa Jawa Barat bajigur geus kaséréd ku inuman sachet nu praktis jeung murah hargana.

Bandung Baheula - Bandungan, Bajigur Beuki Dieu Beuki Langka Kaséréd ku Inuman Milénial, Bajigur,bajigur tasik,minuman bajigur,bajigur khas jawa barat,bajigur langka

Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung

Bandungan Selasa, 8 Juni 2021 | 13:24 WIB

Can disebut “kurban” lamun ngan meuli kurupukna wungkul. Kakara disebut kurban lamun geus nyieun bungbu kuahna.

Bandung Baheula - Bandungan, Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung, kurupuk banjur,kurupuk anclom,kurban (kurupuk banjur),kurupuk khas kabupaten bandung,kerupuk banjur

CERITA PENDEK: Aku Mencintai Tokoh Ceritaku dan Cemburu kepada Kekasih...

Bandungan Sabtu, 5 Juni 2021 | 07:53 WIB

AKU tergila-gila kepada Nay, tokoh ceritaku sendiri, dan aku cemburu setengah mati kepada Yus, kekasih Nay. Tak ada jala...

Bandung Baheula - Bandungan, CERITA PENDEK: Aku Mencintai Tokoh Ceritaku dan Cemburu kepada Kekasihnya, cerpen,Cerita Pendek,cerita pendek Hermawan Aksan,Bahasa dan Sastra Indonesia,Sastra,Seni dan Budaya

Y jeung Angkotna Rék Diduruk Sanggeus Ngajalankeun Ugal-ugalan Nabrak...

Bandungan Jumat, 4 Juni 2021 | 15:31 WIB

Supir angkot Y ngajalankeun angkot ugal-ugalan. Aksina, welasan kilometer, ti Paséh nepi ka Balééndah.

Bandung Baheula - Bandungan, Y jeung Angkotna Rék Diduruk Sanggeus Ngajalankeun Ugal-ugalan Nabrak Sababaraha Kandaraan, Sopir Angkot,sopir angkot ugal-ugalan,sopir angkot tabrak orang di Baleendah,Sopir Angkot Tabrak Lari

Supir Angkot Ieu Ngaharatiskeun Ongkos Naék Angkotna Unggal Poé Jumaah

Bandungan Rabu, 2 Juni 2021 | 12:14 WIB

Dina angkot éta, aya hiji tulisan ngajeblag: “Jumat Berkah. Gratiissss."

Bandung Baheula - Bandungan, Supir Angkot Ieu Ngaharatiskeun Ongkos Naék Angkotna Unggal Poé Jumaah, Jumat Berkah,Sopir Angkot,sopir angkot yang gratiskan ongkos penumpangnya,video viral sopir angkot

Batik Baduy

Bandungan Senin, 31 Mei 2021 | 16:40 WIB

Kasebutna geus pelesir ti Kanékés, maenya teu mawa oléh-oléh jang nu di imah.

Bandung Baheula - Bandungan, Batik Baduy, Batik,batik baduy,batik khas baduy,batik biru hitam khas baduy,oleh-oleh baduy
dewanpers