web analytics
  

Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa

Senin, 12 April 2021 15:34 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa, Kolak Pisang,Gorengan,bala-bala,asinan sayuran,makanan khas ramadan,Tiga makanan khas Ramadan

Kolak Pisang, Kadaharan khas Ramadan (Istimewa)

AYOBANDUNG.COM – Salasa isukan, 13 April 2021, insya Allah ngamimitian bulan puasa. Bulan nu ditunggu-tunggu ku umat Muslim.

Bulan puasa teu bisa dipisahkeun ti nu ngaranna ta’jil. Biasana mah kadahareun nu amis-amis, ti mimiti korma, céndol, sirop, sop buah, atawa sarupaning kolek. Disantap saméméh dahar.

Lamun horéam masak, rék reup Magrib, bari ngabuburit biasana loba nu daragang dadakan jang ta’jil atawa kadaharan jang buka puasa. Ibu-ibu nu tara dagang gé di bulan puasa mah sok ngadadak jadi daragang. Ieu meureun nu disebut berkah puasa téh.  Di sisi jalan, loba nudaragang. Tong hariwang teu kabagéan.

Salian kolek nu amis-amis, asinan jeung goréngan alias bala-bala—nu asin-asin—ogé jadi menu wajib puasa.

Lamun hayang irit, tilu menu éta, cobaan nyieun sorangan di imah. Ieu aya resepna

Kolek Cau
Kolek cau (bisa ditambah cangkaléng) jadi menu wajib ta’jil. Kolek cau mah tangtuna kuahna warnana cokelat da maké gula beureum.

Bahan nu dibutuhkeun pikeun nyieun kolek cau, nyaéta: sabungkus santen instan (cipati), cau, 1.000 mL cai, daun pandan, cangkaléng (lamun hayang maké), satengah séndok entéh uyah, 100 gr gula bodas jeung 150 gr gula beureum.

  1. Asupkeun gula beureum jeung gula bodas kana cai ngagolak. Sangeus pacampur, asupkeun daun pandan.
  2. Asupkeun cangkaléng, dagoan sina hipu. Tuluy, asupkeun cau nu geus dipotongan. Asupkeun ogé cipati.
  3. Kocékeun.
  4. Kolek cau siap disantap.
asinan sayur (istimewa)

Asinan Sayur
Ieu nu matak seger. Ngaranna asinan sayur. Rasana: lada, amis, jeung rada haseum. Matak nyegerkeun kana awak nu ti isuk-isuk can kaasupan dahareun.

Asinan ogé loba dijual di sisi jalan. Biasana pasanganna jeung kurupuk emih. Rasana seger, cocok jang buka puasa.

Bahan-bahan jang nyieun asinan nyaéta sayuran (bonténg, togé, bangkuang, engkol), cabé beureum, céngék, cai, 150 gram gula bodas, uyah, jeung cuka.

  1. Kumbah sayuran sing beresih, potongan.
  2. Belender cabé beureum.
  3. Golakeun cai terus asupkeun cabé nu geus diblender. Asupkeun ogé gula bodas jeung uyah. Geus asak, tong langsung dibanjurkeun kana sayuran. Hadéna mah tiiskeun heula.
  4. Banjurkeun cai cabe éta kana sayuran. Tambahkeun cuka sacukupna. Kocékkeu.
  5. Asinan sayur siap disantap
Bakwan (istimewa)

Bala-bala
Saméméh Magrib loba nu dagang bala-bala. Biasana dijual jeung géhu, ciréng, goréng témpé, goréng pisang, comro.

Tapi, nu favorit mah bala-bala. Dituang jeung sangu haneut, lah nikmat. Jeung gepuk gé sigana éléh bala bala. Hé hé.

Nyieu bala-bala gé da teu hésé. Sadiakeun wé sayuran (kol, wortel, salédri, bawang daung,jeung togé), tarigu, uyah,  bawang bodas, merica, jeung bumbu penyedap.

  1. Potong sayuran laleutik tuluy kumbah sing beresih. Tambahkeun tarigu, jeung cai sacukupna. Kocék adonan méh nyampur.
  2. Bungbuna, haluskeun bawang bodas, uyah, jeung merica.
  3. Asupkeun bungbu éta kana adonan, tambahkeun saeutik bungbu penyedap.
  4. Kocék méh nyampur.
  5. Siuk adonan ku séndok, tuluy goréng dina minyak nu panas.
  6. Tiriskeun bala-bala nu geus asak.
  7. Teng, tong bala-balas siap siap disantap. (Ghina Tsuroya)
Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona

Bandungan Kamis, 6 Mei 2021 | 15:17 WIB

Aglonéma nu boga ngaran latin Chinese evergreen ieu boga kakhasan nu béda jeung nu lain.

Bandung Baheula - Bandungan, Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona, Tanaman Hias,Aglonema,jenis Aglonema,Aglonema impor,Aglonema lokal,harga Aglonema Bandung,harga aglonema

Timburu

Bandungan Rabu, 5 Mei 2021 | 15:40 WIB

Da di tukang baso tahu éta pisan cinta manéhna baheula ngajadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Timburu, fiksimini,Cerita Fiksi,Fiksimini Sunda,fiksimini dudung ridwan,timburu

Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang

Bandungan Selasa, 4 Mei 2021 | 14:45 WIB

Sagala lauk laut aya. Di lantéi dua aya dua puluh lapak nu narima meuleum lauk atawa narima mangmasakeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang, pasar ikan,Pasar Ikan Modern Soreang,Pasar Ikan Modern,Pasar Ikan Modern Bandung

Dongéng Nasruddin Hoja: Jadi Khotib Jumaah

Bandungan Senin, 3 Mei 2021 | 15:32 WIB

Can lila manéhna khutbah, katingali para jamaahna geus narundutan. Ngalegeday. Malahan sabagian jamaahna saré bari kérék...

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja:  Jadi Khotib Jumaah, Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja jadi khatib jumat,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda,dongeng nasruddin hoja

Sastra Sunda: DURIAT NU MAWA BEURAT

Bandungan Sabtu, 1 Mei 2021 | 07:48 WIB

Hirup jadi ayem tingtrim ku jalan musawarah, lain pabetem-betem tur hayang papada meunang sorangan.

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: DURIAT NU MAWA BEURAT, cerpen Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Carpon Sunda,Carpon Ratih Ratnasari

Tukang Bedug Optimis Maju ka Lebaran Jualanna Maréma

Bandungan Jumat, 30 April 2021 | 13:13 WIB

Nanang nyebutkeun, dagang bedug béda jeung dagang barang séjén. Dagang kulit bedug jeung bedug mah musiman. Ayana di bul...

Bandung Baheula - Bandungan, Tukang Bedug Optimis Maju ka Lebaran Jualanna Maréma, pedagang beduk,tukang bedug,Pedagang Kulit Bedug Tasikmalaya,kulit bedug,Bedug Tasikmalaya

Paséa

Bandungan Kamis, 29 April 2021 | 15:37 WIB

“Didengé-déngé, titadi, éta Sungut meni ngocoblak waé.

Bandung Baheula - Bandungan, Paséa, fiksimini,fiksimini,Fiksimini Sunda,fiksimini dudung ridwan,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carita pondok Sunda

És Cendol Katapang: Nyuruput Céndolna wungkul gé Geus Ngeunah

Bandungan Rabu, 28 April 2021 | 11:44 WIB

Di bulan puasa és Céndol Katapang maréma kacida.

Bandung Baheula - Bandungan, És Cendol Katapang: Nyuruput Céndolna wungkul gé Geus Ngeunah, Es Cendol Katapang,Es Cendol Elizabet,harga es cendol katapang,tempat es cendol katapang
dewanpers