web analytics
  

Torowongan Sasaksaat. Malem Jumaah jeung Malem Senén Hawana Panas

Selasa, 6 April 2021 12:11 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Torowongan Sasaksaat. Malem Jumaah jeung Malem Senén Hawana Panas, terowongan terpanjang Indonesia,Terowongan Saaksaat,misteri terowongan sasaksaat,Sejarah terowongan sasak saat

Terowongan Sasaksaat. (Suara.com)

CIPATAT, AYOBANDUNG.COM – Kungsi teu naék karéta ngaléwatan Torowongan Karéta Api Sasaksaat? Nu sok nyaba maké kareta ka Jakarta mah pasti pernah. Cenah, torowongan ieu mangrupakeun torowongan pangpanjangna jeung nu masih aktif di Indonesa. Panjangna 949 meter, ampir sakilometer.

Torowongan Sasak Saat pernahna aya di  KM 143+144, Desa Sumurbandung, Kecamatan Cipatat, Kabupaten Bandung Barat (KBB). Torowongan Sasaksaat meulah Bukit Cidepok nu ayana di antara Stasion Maswati jeung Stasion Sasaksaat.

Diwangun taun 1902 ku Staatsspoorwegen (SS), pausahaan karéta api nagara, ieu torowongan jangkungna 4,31 meter. Lébarna 3,92 meter. Baheula, digarawékeun beurang peuting. Para pagawéna gabungan ti bangsa pribumi, Cina, jeung Éropah. Bangsa pribumi jeung Cina mah lolobana kuli. Sedengkeun nu jadi insinyurna, nu ngamandoran, jeung nu ngaborongna urang Éropah.

Teknisna ngagali  bukit belah kalér jeung kidul babarengan. Maké paralatan saayana: pacul, balincong, jeung linggis. Torowongan nu boga nomor Bangunan Hikmat (BH) 503 ieu diwangun maké présisi nu canggih di zaman harita. Aya itungan kamiringan jeung pengkolan 16-25 derajat.

Di bagéan tengah jalur rél dijieun rada luhur méh cai ti bukit di luhur torowongan ngamalir jeung teu rembes ka bantalan rél. Lamun cai rembes, besi jeung kai rél bisa bekah, ngaganggu kana kasalametan.

Di jero torowongan, dijeun sléko--tempat paragi nu ngecek rél malipir. Kabéhna aya 35 sléko: 17 sléko di kénca, jeung 18 sléko di katuhu.

Mimitina mah torowang téh dipaké sabagai alat transportasi karéta pikeun ngangkut  komoditas ékspor saperti kopi, téh, béas, sarta ngangkut hasil tani di wilayah Bandung. Ka dieunakeun, torowongan nu ayeuna aya dikakuasaan  Daerah Operasi II Bandung téh dipaké léwat ku karéta api jarak jauh, saperti  KA Argo Parahyangan, Harina, Ciremai, Serayu, karéta api lokal Cibatu-Purwakarta, jeung karéta angkut barang.

Bantalan rél Torowongan Sasaksaat dicék tiap tilu jam sakali saméméh atawa sanggeus karéta léwat. Patugas lempang ti tungtung ka tungtung. Bolak-balik. Bisi aya bantalan karéta baudna logor, dipageuhan. Lamun keur ngecék, ujug-ujug aya karéta, si patugas asup sléko.

Di Torowongan Sasaksaat Cenah Loba Kajadian
“Anéh, tiap malem Jumaah atawa malem Senén sok aya hawa panas di jero torowongan,” ceuk Krisna Budirohman, salah saurang penjaga Terowongan Sasaksaat. Krisna sapopoéna boga tugas ngecék jalur karéta api.

"Paling kalau malem Jumat, malem Senin hawana robah jadi pana. Lamun jang warga di dieu mah geus biassa," ceuk Krisna.

Krisna nétélakeun, aya kabiasaan nu geus dilakukeun turun-tumurun di torowongan éta, nyaéta tiap tanggal 17 Agustis atawa poé Kamerdekaan Indonesia PT KAI mencit embé jeung hayam.

"Ti  zaman Belanda kénéh geus dilakukeun. Jadi, pas torowongan ieu diresmikeun, kabiasaan éta geu aya," ceuk Krisna. Eta téh mangrupa rasa syukur jeung doa kasalametan. Dina waktuna para inohong jeung tokoh agama setempat haladir.

"Embé jeung hayamna gé meunang udunan ti warga. Engkéna dagingna didahar bareng-bareng ku warga," ceuk Krisna.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Di Purwakarta Belesong, di Tasik Lodong

Bandungan Senin, 17 Mei 2021 | 16:00 WIB

Ngabuburit jeung Mapag Lebaran di Purwakarta jeung Tasik.

Bandung Baheula - Bandungan, Di Purwakarta Belesong, di Tasik Lodong, tradisi bermain lodong,Lodong,belesong,belesong purwakarta,lodong tasik,ngabuburit di Purwakarta,ngabuburit di tasik

Sastra Sunda: PETI PANYINGLAR PATI

Bandungan Sabtu, 15 Mei 2021 | 09:05 WIB

Tali peti anu ceuk pangrasana geus pageuh ditalikeun kana palang dada, singhoréng talina pegat kabawa tanaga cai nu nyéo...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PETI PANYINGLAR PATI, cerpen Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Ai Wawang,Carita pondok,Bandungan,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,carpon

IDULFITRI

Bandungan Rabu, 12 Mei 2021 | 17:27 WIB

Poho kana protokol kaséhatan. Sabab, kébeh hayang ngarayakeun Idulfitri.

Bandung Baheula - Bandungan, IDULFITRI, fiksimini,Fiksimini Sunda,fiksimini bahasa sunda,cerita  pendek sunda,Carpon Sunda,fiksimini dudung ridwan

Peré Lebaran, Maén Badminton jeung Pamaén Persib

Bandungan Senin, 10 Mei 2021 | 13:47 WIB

Nyaan nyemésna tarik—da puguh gedé tanaga. Tapi, kieu senina badminton. Manéhna ku uing teu dibéré bola cemésen.

Bandung Baheula - Bandungan, Peré Lebaran, Maén Badminton jeung Pamaén Persib, fiksimini,fiksimini,Fiksimini Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,fiksimini dudung ridwan

Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN

Bandungan Sabtu, 8 Mei 2021 | 06:11 WIB

Henteu gampang geuning jadi pangarang téh. Ngahuleng ti balik tarawéh nepi ka ampir jam sabelas, asa acan manggih waé ca...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN, Cerita Pendek,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda,cerita pendek Yus R. Ismail,carpon,Carpon Sunda,carpon yus r. ismail,seni dan budaya sunda,Sastra Sunda

Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang

Bandungan Jumat, 7 Mei 2021 | 14:40 WIB

Tapi ayeuna mah jumaahanna bari ngabringkeun murid-muridna. Atuh da murid-muridna téh barandel pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang, Kisah nasruddin hoja,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda,dongeng nasruddin hoja

Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona

Bandungan Kamis, 6 Mei 2021 | 15:17 WIB

Aglonéma nu boga ngaran latin Chinese evergreen ieu boga kakhasan nu béda jeung nu lain.

Bandung Baheula - Bandungan, Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona, Tanaman Hias,Aglonema,jenis Aglonema,Aglonema impor,Aglonema lokal,harga Aglonema Bandung,harga aglonema

Timburu

Bandungan Rabu, 5 Mei 2021 | 15:40 WIB

Da di tukang baso tahu éta pisan cinta manéhna baheula ngajadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Timburu, fiksimini,Cerita Fiksi,Fiksimini Sunda,fiksimini dudung ridwan,timburu
dewanpers