web analytics
  

Torowongan Sasaksaat. Malem Jumaah jeung Malem Senén Hawana Panas

Selasa, 6 April 2021 12:11 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Torowongan Sasaksaat. Malem Jumaah jeung Malem Senén Hawana Panas, terowongan terpanjang Indonesia,Terowongan Saaksaat,misteri terowongan sasaksaat,Sejarah terowongan sasak saat

Terowongan Sasaksaat. (Suara.com)

CIPATAT, AYOBANDUNG.COM – Kungsi teu naék karéta ngaléwatan Torowongan Karéta Api Sasaksaat? Nu sok nyaba maké kareta ka Jakarta mah pasti pernah. Cenah, torowongan ieu mangrupakeun torowongan pangpanjangna jeung nu masih aktif di Indonesa. Panjangna 949 meter, ampir sakilometer.

Torowongan Sasak Saat pernahna aya di  KM 143+144, Desa Sumurbandung, Kecamatan Cipatat, Kabupaten Bandung Barat (KBB). Torowongan Sasaksaat meulah Bukit Cidepok nu ayana di antara Stasion Maswati jeung Stasion Sasaksaat.

Diwangun taun 1902 ku Staatsspoorwegen (SS), pausahaan karéta api nagara, ieu torowongan jangkungna 4,31 meter. Lébarna 3,92 meter. Baheula, digarawékeun beurang peuting. Para pagawéna gabungan ti bangsa pribumi, Cina, jeung Éropah. Bangsa pribumi jeung Cina mah lolobana kuli. Sedengkeun nu jadi insinyurna, nu ngamandoran, jeung nu ngaborongna urang Éropah.

Teknisna ngagali  bukit belah kalér jeung kidul babarengan. Maké paralatan saayana: pacul, balincong, jeung linggis. Torowongan nu boga nomor Bangunan Hikmat (BH) 503 ieu diwangun maké présisi nu canggih di zaman harita. Aya itungan kamiringan jeung pengkolan 16-25 derajat.

Di bagéan tengah jalur rél dijieun rada luhur méh cai ti bukit di luhur torowongan ngamalir jeung teu rembes ka bantalan rél. Lamun cai rembes, besi jeung kai rél bisa bekah, ngaganggu kana kasalametan.

Di jero torowongan, dijeun sléko--tempat paragi nu ngecek rél malipir. Kabéhna aya 35 sléko: 17 sléko di kénca, jeung 18 sléko di katuhu.

Mimitina mah torowang téh dipaké sabagai alat transportasi karéta pikeun ngangkut  komoditas ékspor saperti kopi, téh, béas, sarta ngangkut hasil tani di wilayah Bandung. Ka dieunakeun, torowongan nu ayeuna aya dikakuasaan  Daerah Operasi II Bandung téh dipaké léwat ku karéta api jarak jauh, saperti  KA Argo Parahyangan, Harina, Ciremai, Serayu, karéta api lokal Cibatu-Purwakarta, jeung karéta angkut barang.

Bantalan rél Torowongan Sasaksaat dicék tiap tilu jam sakali saméméh atawa sanggeus karéta léwat. Patugas lempang ti tungtung ka tungtung. Bolak-balik. Bisi aya bantalan karéta baudna logor, dipageuhan. Lamun keur ngecék, ujug-ujug aya karéta, si patugas asup sléko.

Di Torowongan Sasaksaat Cenah Loba Kajadian
“Anéh, tiap malem Jumaah atawa malem Senén sok aya hawa panas di jero torowongan,” ceuk Krisna Budirohman, salah saurang penjaga Terowongan Sasaksaat. Krisna sapopoéna boga tugas ngecék jalur karéta api.

"Paling kalau malem Jumat, malem Senin hawana robah jadi pana. Lamun jang warga di dieu mah geus biassa," ceuk Krisna.

Krisna nétélakeun, aya kabiasaan nu geus dilakukeun turun-tumurun di torowongan éta, nyaéta tiap tanggal 17 Agustis atawa poé Kamerdekaan Indonesia PT KAI mencit embé jeung hayam.

"Ti  zaman Belanda kénéh geus dilakukeun. Jadi, pas torowongan ieu diresmikeun, kabiasaan éta geu aya," ceuk Krisna. Eta téh mangrupa rasa syukur jeung doa kasalametan. Dina waktuna para inohong jeung tokoh agama setempat haladir.

"Embé jeung hayamna gé meunang udunan ti warga. Engkéna dagingna didahar bareng-bareng ku warga," ceuk Krisna.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN

Bandungan Sabtu, 8 Mei 2021 | 06:11 WIB

Henteu gampang geuning jadi pangarang téh. Ngahuleng ti balik tarawéh nepi ka ampir jam sabelas, asa acan manggih waé ca...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN, Cerita Pendek,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda,cerita pendek Yus R. Ismail,carpon,Carpon Sunda,carpon yus r. ismail,seni dan budaya sunda,Sastra Sunda

Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang

Bandungan Jumat, 7 Mei 2021 | 14:40 WIB

Tapi ayeuna mah jumaahanna bari ngabringkeun murid-muridna. Atuh da murid-muridna téh barandel pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang, Kisah nasruddin hoja,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda,dongeng nasruddin hoja

Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona

Bandungan Kamis, 6 Mei 2021 | 15:17 WIB

Aglonéma nu boga ngaran latin Chinese evergreen ieu boga kakhasan nu béda jeung nu lain.

Bandung Baheula - Bandungan, Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona, Tanaman Hias,Aglonema,jenis Aglonema,Aglonema impor,Aglonema lokal,harga Aglonema Bandung,harga aglonema

Timburu

Bandungan Rabu, 5 Mei 2021 | 15:40 WIB

Da di tukang baso tahu éta pisan cinta manéhna baheula ngajadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Timburu, fiksimini,Cerita Fiksi,Fiksimini Sunda,fiksimini dudung ridwan,timburu

Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang

Bandungan Selasa, 4 Mei 2021 | 14:45 WIB

Sagala lauk laut aya. Di lantéi dua aya dua puluh lapak nu narima meuleum lauk atawa narima mangmasakeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang, pasar ikan,Pasar Ikan Modern Soreang,Pasar Ikan Modern,Pasar Ikan Modern Bandung

Dongéng Nasruddin Hoja: Jadi Khotib Jumaah

Bandungan Senin, 3 Mei 2021 | 15:32 WIB

Can lila manéhna khutbah, katingali para jamaahna geus narundutan. Ngalegeday. Malahan sabagian jamaahna saré bari kérék...

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja:  Jadi Khotib Jumaah, Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja jadi khatib jumat,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda,dongeng nasruddin hoja

Sastra Sunda: DURIAT NU MAWA BEURAT

Bandungan Sabtu, 1 Mei 2021 | 07:48 WIB

Hirup jadi ayem tingtrim ku jalan musawarah, lain pabetem-betem tur hayang papada meunang sorangan.

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: DURIAT NU MAWA BEURAT, cerpen Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Carpon Sunda,Carpon Ratih Ratnasari

Tukang Bedug Optimis Maju ka Lebaran Jualanna Maréma

Bandungan Jumat, 30 April 2021 | 13:13 WIB

Nanang nyebutkeun, dagang bedug béda jeung dagang barang séjén. Dagang kulit bedug jeung bedug mah musiman. Ayana di bul...

Bandung Baheula - Bandungan, Tukang Bedug Optimis Maju ka Lebaran Jualanna Maréma, pedagang beduk,tukang bedug,Pedagang Kulit Bedug Tasikmalaya,kulit bedug,Bedug Tasikmalaya
dewanpers