web analytics
  

Banjir mah Geus Biasa. Nu Hésé mah Mun Aya nu Maot rék Dikubur di Mana?

Kamis, 1 April 2021 14:25 WIB Mildan Abdalloh
Bandung Baheula - Bandungan, Banjir mah Geus Biasa. Nu Hésé mah Mun Aya nu Maot rék Dikubur di Mana?, banjir dayeuhkolot,korban banjir Andir,banjir andir,baleendah banjir,Kolam Retensi Cieunteung

Banjir di wilayah Dayeuhkolot Kabupaten Bandung (Instagram)

BALEENDAH, AYOBANDUNG.COM – Geus rek ampir saminggu, warga Andir, Kecamatan Baleendah, Kabupaten Bandung, kukuciprekkan dina cai banjir. Siga Cieunteung baheula, Andir mangrupakeun daérah langganan banjir. Ti baheula, sabaraha kali ganti pajabat--euweuh pangaruh--angger wé banjir.

Imah jeung jalan kabanjiran—dina usum hujan mah—geus jadi “kadaharan” sapopoé. Teu anéh deui. "Biasa, Jang. Geus puluhan taun banjir siga kieu téh," ceuk Usron salah saurang warga Kelurahan Andir, ka Ayobandung.com, Kemis 1 April 2021.

Keur usum banjir kieu mah warga geus otomatis nyalametkeun barang-barang berharga na. Kaasup motor. Motor diparkir di sisi jalan méh babari warga néangan pakasaban. Ngajagaan motor giliran sakali éwang, ti beurang nepi ka peuting.

Kawinan kukucipreukkan dina banjir gé geus biasa. "Nu hésé mah lamun warga aya nu maot," ceuk Usron.

Usron nétélakeun, lamun banjir datang, lain ngan ukur imah jeung jalan nu kabanjiran, tapi ogé tanah wakaf tempat nguburkeun nu maot. Rék kumaha ngagalina dina kaayaan banjir?  "Tadi ogé aya nu maot teu bisa dikuburkeun di tanah wakaf,” pokna.

Lamun keur kondisi banjir siga kieu, biasana mah nu maot téh dikuburkeunna di tempat nu jauh. “Nya rék kumaha deui. Pan mayit téh kudu dikubur. Kajeun mayar mahal, néangan di tempat jauh. Lamun dikubur di dieu mah, gratis," ceu Usron.

Biaya nguburkeun di tempat jauh mah paling saeutik kudu ngaluarkeun duit antara Rp1,5 juta-Rp2 juta.

"Kahayang mah pamaréntah téh aya perhatian. Tanah wakaf diluhuran méh lamun aya warga nu maot keur banjir tetep bisa dikubur di dieu," pokna.

Warga Andir lainna, Ridwan, nyebutkeun éféktivitas kolam réténsi Cieunteung jeung torowongan Nanjung can katingali maksimal “mengatasi” banjir. "Disebut bisa ngatasi, euncan. Da buktina banjir masih aya kénéh. Lamun disebut ngurangan, mah heueuh," ceuk Ridwan.

Ceuk  Ridwan, infrastruktur pengendali banjir éta can kauji bener-bener. Sabab, hujan ayeuna teu badag siga taun-taun kamari.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: KEMBANG HAREPAN

Bandungan Sabtu, 17 April 2021 | 09:49 WIB

“Tos ti wangkid ayeuna mah tong aya Nina di dieu, Kang. Urang nataan deui kahirupan anyar.”

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: KEMBANG HAREPAN, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,cerita pendek nina rahayu nadea,Carpon Sunda,Bandungan

Dongéng Nasruddin Hoja: Jumaahan Poé Kemis

Bandungan Jumat, 16 April 2021 | 09:59 WIB

“Naha Juma’ahan? Pan ayeuna kakara gé poé Kemis? Isuk Juma'ahan mah.” Baturanna ngarasa heran.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Jumaahan Poé Kemis, dongeng nasruddin hoja,Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja salat jumat hari kamis

5 Macem Korma. Cocok Kanggé Ta’jil

Bandungan Kamis, 15 April 2021 | 14:59 WIB

Korma di Indonésa lolobana didatangkeun ti Timur Tengah.

Bandung Baheula - Bandungan, 5 Macem Korma. Cocok Kanggé Ta’jil, Jenis kurma,Macam kurma,khasiat kurma,kurma,kurma Ajwa

Méngbal Huhujanan

Bandungan Rabu, 14 April 2021 | 15:20 WIB

Isukna, kuring ningali Ema keur ngaberesihan baju kotor jeung sapatu urut kuring méngbal.

Bandung Baheula - Bandungan, Méngbal Huhujanan, Fikmin Sunda,Fiksimini Sunda,ceritap pendek sunda,Carpon Sunda

BULAN DI JERO SUMUR

Bandungan Selasa, 13 April 2021 | 05:52 WIB

Ngagebeg, naha bet aya bulan di jero sumur? Deudeuh teuing, bulan geus tikusruk ka sumur.

Bandung Baheula - Bandungan, BULAN DI JERO SUMUR, Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja dan bulan di dalam sumur,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda

Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa

Bandungan Senin, 12 April 2021 | 15:34 WIB

Bulan puasa teu bisa dipisahkeun ti nu ngaranna ta’jil. Biasana mah kadahareun nu amis-amis, ti mimiti korma, céndol, si...

Bandung Baheula - Bandungan, Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa, Kolak Pisang,Gorengan,bala-bala,asinan sayuran,makanan khas ramadan,Tiga makanan khas Ramadan

Sastra Sunda: RT IDUN

Bandungan Sabtu, 10 April 2021 | 06:11 WIB

KANG IDUN ngalempréh teu walakaya. Beurat awakna tuluy nyirorot. Awakna nu baheula seseg.

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RT IDUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Sunda,Carpon Eryandi Dahlan,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Bandungan

Hotél

Bandungan Rabu, 7 April 2021 | 16:00 WIB

Kuring godeg bari nutupkeun panto.

Bandung Baheula - Bandungan, Hotél, fiksimini,Fiksimini Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Sunda,Sastra Sunda

artikel terkait

dewanpers