web analytics
  

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”

Kamis, 25 Februari 2021 12:53 WIB Mildan Abdalloh
Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

Warga memproduksi langseng. (Ayobandung.com/Irfan Al-Faritsi)

CILEUNYI, AYOBANDUNG.COM — Kampung Cikalang Kaler, Desa Cileunyi Kulon Kecamatan Cileunyi, Kabupaten Bandung, ti baheula sohor ampir kabéh wargana sok nyieunan parabot rumah tangga, ti mimiti  sééng, kompor, loyang paragi nyieun kuéh, langseng (panci) atawa naon wé sarupaning barang nu dijieun tina séng atawa stainles.

Lain saukur kiwari, utamana RW 7, Kampung Cikalang sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu geus puluhan taun. Kaahlian ieu diwariskeun turun-tumurun ti generasi ka generasi. Salah sahijina ka Kardi (50) nu ngaku geus 20 taun nyieunan panci.

Kardi ngahuleung basa ditanya manéhna generasi ka sabaraha. “Ka sabaraha nya? Teu apal. Nu pasti mah usaha ieu turun-tumurun. Apal kénéh aki nyieun panci. Bapa ogé nyieun panci. Tuluy diturunkeun ka para putra bapa, ka asup abdi,” ceuk Kardi basa dipanggihan ku Ayobandung.com di béngkélna, Rebo (24/2/2021).

Kardi nétélakeun langseng atawa panci nu ayeuna diproduksi mangrupakeun hasil tina puluhan taun “pasang surut bisnis” ngaproduksi parabot dapur. Baheula jaman aki jeung bapa Kardi araya kénéh, warga Kampung Cikalang Kaler nyieunan parabot dapur tina bahan tambaga.

"Pangheula na mah nyieunan sééng," ceuk Kardi.

Nyieun sééng mah kudu boga kaahlian nakol (nempa). Sabab, ngabentuk tambaga téh ku ditakolan. Kadieunakeun hésé néangan bahan baku tambaga. "Teu aya nu ngadamel sééng ayeuna mah. Parabotna gé tos teu araya," ceuk Kardi.

Tuluy warga Cikalang Kaler nyobaan nyarieun kompor. Sééng nu biasa pasanganna jeung hawu maké suluh ditinggalkeun alatan masarakat geus tara deui ngagunakeun suluh, tapi pindah ka kompor minyak tanah.

Puluhan taun warga Cikalang Wetan nyarieun kompor minyak tanah. Taun 2000-an, pamaréntah nyieun kabijakan konvérsi tina kompor minyak tanah ka gas élpiji. Pamaréntah SBY ngagratiskeun tabung élpiji ukuran 3 kilogram jeung komporna ka masarakat.

Kabijakan konvérsi éta ngabalukarkeun bisnis kompor minyak warga Cikalang Kaler kaimbas. Kompor minyak tanahna jadi teu payu.

"Ti saprak aya pembagian kompor gas élpiji, ahirna warga nyarieunan langseng (panci)," ceuk Kardi.

Nyieun langseng ge lain euweuh hambatan. Masarakat ayeuna lolobana geus masak maké rice cooker lamun nyangu. Tapi, langseng atawa panci masih kénéh payu. Sabab, ceuk Kardi, teu kabéh masakan bisa dimasak dina rice cooker atawa magic jar.

Nepi ka iraha Kardi jeung baturna di Kampung Cikalang Kaler istikomah nyieunna panci di jaman rice cooker?

Kosakecap “masak” jaman baheula—napi, ngisikan, ngagigihan, ngakeul, hawu, jsb—geus laleungit. Maenya parabot masakna—sééng, aseupan, jsb—ogé bakal leungit?

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: KEMBANG HAREPAN

Bandungan Sabtu, 17 April 2021 | 09:49 WIB

“Tos ti wangkid ayeuna mah tong aya Nina di dieu, Kang. Urang nataan deui kahirupan anyar.”

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: KEMBANG HAREPAN, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,cerita pendek nina rahayu nadea,Carpon Sunda,Bandungan

Dongéng Nasruddin Hoja: Jumaahan Poé Kemis

Bandungan Jumat, 16 April 2021 | 09:59 WIB

“Naha Juma’ahan? Pan ayeuna kakara gé poé Kemis? Isuk Juma'ahan mah.” Baturanna ngarasa heran.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Jumaahan Poé Kemis, dongeng nasruddin hoja,Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja salat jumat hari kamis

5 Macem Korma. Cocok Kanggé Ta’jil

Bandungan Kamis, 15 April 2021 | 14:59 WIB

Korma di Indonésa lolobana didatangkeun ti Timur Tengah.

Bandung Baheula - Bandungan, 5 Macem Korma. Cocok Kanggé Ta’jil, Jenis kurma,Macam kurma,khasiat kurma,kurma,kurma Ajwa

Méngbal Huhujanan

Bandungan Rabu, 14 April 2021 | 15:20 WIB

Isukna, kuring ningali Ema keur ngaberesihan baju kotor jeung sapatu urut kuring méngbal.

Bandung Baheula - Bandungan, Méngbal Huhujanan, Fikmin Sunda,Fiksimini Sunda,ceritap pendek sunda,Carpon Sunda

BULAN DI JERO SUMUR

Bandungan Selasa, 13 April 2021 | 05:52 WIB

Ngagebeg, naha bet aya bulan di jero sumur? Deudeuh teuing, bulan geus tikusruk ka sumur.

Bandung Baheula - Bandungan, BULAN DI JERO SUMUR, Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja dan bulan di dalam sumur,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda

Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa

Bandungan Senin, 12 April 2021 | 15:34 WIB

Bulan puasa teu bisa dipisahkeun ti nu ngaranna ta’jil. Biasana mah kadahareun nu amis-amis, ti mimiti korma, céndol, si...

Bandung Baheula - Bandungan, Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa, Kolak Pisang,Gorengan,bala-bala,asinan sayuran,makanan khas ramadan,Tiga makanan khas Ramadan

Sastra Sunda: RT IDUN

Bandungan Sabtu, 10 April 2021 | 06:11 WIB

KANG IDUN ngalempréh teu walakaya. Beurat awakna tuluy nyirorot. Awakna nu baheula seseg.

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RT IDUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Sunda,Carpon Eryandi Dahlan,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Bandungan

Hotél

Bandungan Rabu, 7 April 2021 | 16:00 WIB

Kuring godeg bari nutupkeun panto.

Bandung Baheula - Bandungan, Hotél, fiksimini,Fiksimini Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Sunda,Sastra Sunda
dewanpers