web analytics
  

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Senin, 22 Februari 2021 14:28 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

Ilustrasi rumah adat Sunda (Pixabay/Panji Arista)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM – Tilu inohong Sunda, anggota DPR RI Popong Otje Djundjunan; Wakil Gubernur Jawa Barat, Uu Ruzhanul Ulum; jeung politisi PDI P Aang Hamid Suganda, dina waktu jeung acara nu béda kungsi cumarita ngenaan "kalemahan” jeung “kakuatan” urang Sunda.

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Redaksi Ayobandung.com ngarangkum téma ieu tina sababaraha tulisan nu kungsi dimuat di Ayobandung.com:


Ceuk Ceu Popong Otje Djundjunan

Urang Sunda mah ka sasaha sok bageur teuing. Lantaran bageur teuing, jadi kaleuleuwihi nu antukna jadi goréng.

"Kalemahan urang Sunda mah bageur teuing. Atuh, lamun bageur teuing mah, jadi matak goréng. Pinter teuing, matak teu kaudag ku batur. Geulis teuing, matak lieur batur. Jadi, tong maké ‘teuing’," ceuk Ceu Popong.

Ceu Popong nétélakeun, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh jadi apal naon nu kudu diomékeun. 

"Sabenerna simpel pisan. Satiap suku boga karakter sorangan-sorangan. Jadi, ku Allah Swt. geus diatur satiap suku boga kakurangan jeung kaleuwihan. Teu aya sukubangsa nu sampurna," ceuk Ceu Popong.

Kukituna, Ceu Popong ngaku sok maké kabaya waé di satiap kasempetan nepi ka kiwari. Alesanna sabagai ihtiar ngalestarikeun budaya Sunda.

Sabab, ceuk Ceu Popong, jang ngajaga kalestarian budaya Sunda nu pangbabarina nyaéta ku ngalestarikeun budayana, basana, busanana, kadahareunna, jeung adat istiadatna.

"Atuh, abdi mah urang Sunda. Lain pamajikan Donald Trump. Getih Sunda ngalir tina tuntung buuk nepi ka tungtung suku," ceuk Ceu Popong. 


Ceuk Uu Ruzhanul Ulum

Wakil Gubernur Jawa Barat Ruzhanul Ulum, nalingakeun hiji survéy nu nyebutkeun aya tilu karakter urang Sunda

Nu kahiji, ceuk Uu, sasaha gé pada apal, urang Sunda mah kasohor ku karamahan jeung kasoméahanna. Hadé basa, alus budi. Laku lampahna kataji.

Nu kadua, urang Sunda mah narima saha waé nu datang ka tanah Sunda. Teu ningali agama, suku, atawa warna kulit. “Lamun rék ningali miniatur Indonésa, tingali wé Jawa Barat. Sabab, di Jawa Barat sakabéh suku ampir aya.”

Katilu, urang Sunda sohor ku sifat gotong royongna. Sifat ta’awunna kakoncara. Sok silih tulungan. Silih asih, silih asah, jeung silih asuh.

Ceuk Uu, pasipatan éta bisa dibuktikeun sacara politik. Loba politikus nu nyalon jadi anggota DPRD, DPRD provinsi, atawadi DPR pusat. Sanajan maranéhna lain urang Sunda, loba wé nu kapilih.

Tapi, teu saeutik ogé urang Sunda nu nyalon, tapi teu kapilih. Kukituna urang  Sunda mah teu panatik ku suku.

“Ieu bukti urang Sunda boga karakter nu hébat. Boga jiwa negarawan. Boga jiwa nasionalisme, patriotisme, jeung kabangsaan nu teu pandang bulu. Saha waé nu hayang ‘berkiprah’--asal boga kamampuh jeung cakap—jang urang Sunda teu jadi masalah,” ceuk Uu.

Ngan, ceuk Uu, urang Sunda, kurang wani dina “bersikap” jeung kurang wani dina ngaléngkah.

Buktina penduduk Jawa Barat lobana 50 juta, tapi daerah otonomna ngan boga  27.  Samentara provinsi lain pendudukna kurang ti 50 juta, tapi daérah otonomna leuwih loba.


Ceuk Aang Hamid Suganda

Ceuk  Politisi PDI Perjuangan Aang Hamid Suganda, urang Sunda kudu sumanget milu aub dina perpolitikan di tanah air. 

Masarakat Jabar, utamana urang Sunda, kudu sadar pisan aya konsékuénsi politik dina pangwangunan di Jawa Barat. 

Kukituna, urang Sunda kudu aktif dina perjuangan politik sarta seléktif dina milih calon pamingpin politik. 

“Ki Sunda tong hayang jadi panongton dina perhelatan politik, tetapi kudu miluan aktif dina kompétisi politik. Kuring hayang negeskeun yén politik téh stratégis. Pangwangunan nu dirasakeun ku masarakat ieu téh hasil kabijakan politik,” ceuk Aang Hamid.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Ngabuburit ka Pasar Manuk Sukahaji, Asa Pelesir ka Kebon Binatang

Bandungan Senin, 19 April 2021 | 12:15 WIB

Kakara gé jrut turun, geus disamperkeun ku nu nawaran manuk.

Bandung Baheula - Bandungan, Ngabuburit ka Pasar Manuk Sukahaji, Asa Pelesir ka Kebon Binatang, Pasar Burung,Pasar Burung Sukahaji,ngabuburit ka pasar burung sukahaji,jual beli burung di pasar sukahaji

Sastra Sunda: KEMBANG HAREPAN

Bandungan Sabtu, 17 April 2021 | 09:49 WIB

“Tos ti wangkid ayeuna mah tong aya Nina di dieu, Kang. Urang nataan deui kahirupan anyar.”

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: KEMBANG HAREPAN, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,cerita pendek nina rahayu nadea,Carpon Sunda,Bandungan

Dongéng Nasruddin Hoja: Jumaahan Poé Kemis

Bandungan Jumat, 16 April 2021 | 09:59 WIB

“Naha Juma’ahan? Pan ayeuna kakara gé poé Kemis? Isuk Juma'ahan mah.” Baturanna ngarasa heran.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Jumaahan Poé Kemis, dongeng nasruddin hoja,Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja salat jumat hari kamis

5 Macem Korma. Cocok Kanggé Ta’jil

Bandungan Kamis, 15 April 2021 | 14:59 WIB

Korma di Indonésa lolobana didatangkeun ti Timur Tengah.

Bandung Baheula - Bandungan, 5 Macem Korma. Cocok Kanggé Ta’jil, Jenis kurma,Macam kurma,khasiat kurma,kurma,kurma Ajwa

Méngbal Huhujanan

Bandungan Rabu, 14 April 2021 | 15:20 WIB

Isukna, kuring ningali Ema keur ngaberesihan baju kotor jeung sapatu urut kuring méngbal.

Bandung Baheula - Bandungan, Méngbal Huhujanan, Fikmin Sunda,Fiksimini Sunda,ceritap pendek sunda,Carpon Sunda

BULAN DI JERO SUMUR

Bandungan Selasa, 13 April 2021 | 05:52 WIB

Ngagebeg, naha bet aya bulan di jero sumur? Deudeuh teuing, bulan geus tikusruk ka sumur.

Bandung Baheula - Bandungan, BULAN DI JERO SUMUR, Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja dan bulan di dalam sumur,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda

Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa

Bandungan Senin, 12 April 2021 | 15:34 WIB

Bulan puasa teu bisa dipisahkeun ti nu ngaranna ta’jil. Biasana mah kadahareun nu amis-amis, ti mimiti korma, céndol, si...

Bandung Baheula - Bandungan, Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa, Kolak Pisang,Gorengan,bala-bala,asinan sayuran,makanan khas ramadan,Tiga makanan khas Ramadan

Sastra Sunda: RT IDUN

Bandungan Sabtu, 10 April 2021 | 06:11 WIB

KANG IDUN ngalempréh teu walakaya. Beurat awakna tuluy nyirorot. Awakna nu baheula seseg.

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RT IDUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Sunda,Carpon Eryandi Dahlan,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Bandungan

artikel terkait

dewanpers