web analytics
  

Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang

Jumat, 19 Februari 2021 16:09 WIB Aris Abdulsalam
Bandung Baheula - Bandungan, Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang, Tionghoa Bandung,sejarah tionghoa di Bandung,Trik dagang tionghoa,sejarah,sejarah tionghoa zaman kolonial

Ilustrasi pasar orang Tionghoa. (Pixabay/Philippsaal)

LENGKONG, AYOBANDUNG.COM — Kapinteran dagang urang China (baca: Tionghoa) memang sohor ti baheula. Kapinteran éta lain saukur dongéng, komo deui boga sifat magis mah. Faktana memang urang Tionghoa boga trik nu “mumpuni”, nu nyababkeun Pribumi di Nusantara (baca: Indonésa) ngarasa kataji.

Di jaman kolonial geus lain jadi rusiah urang pribumi leuwih deukeut ka urang Tionghoa dibandingkeun ka urang Eropah.

Urang Tionghoa boga cara dagang nu teu dipiboga ku urang Eropah. Ieu nungabédakeun jeung nungalantarkeun dagang urang Tionghoa maju, utamana di Bandung, Jawa Barat.

"Urang Tionghoa mah apal pisan naon nu dipibutuh ku urang Pribumi," ceuk Tanti Restiasih Skober, sejarawan Universitas Padjadjaran, nu tesisna ngabahas Sejarah orang Tionghoa di Bandung (1930-1960), basa dikonfirmasi ku Ayobandung.com tiheula.

"Dina iklan, umpamana, lamun deukeut ka Lebaran, naon hal nu dipikabutuh ku Pribumi bakal dicumponan ku urang Tionghoa."

Palebah dieu katingali hubungan inténsif padagang Tionghoa jeung konsumén urang Pribumi. Urang Tionghoa apal pisan kana kabutuhan jeung kahayang  “golongan rendah”. Béda jeung padagang Eropah, nu ceuk Tanti mah, "éksklusif pisan"—khusus jang “kelas atas” jeung moal kahontal ku rayat biasa mah.

"Di Bandung loba ogé toko-toko urang Eropah. Tapi, lamun aya urang Pribumi nu meuli, nya pastina urang pribumi ‘kelas atas’," ceuk Tanti.

"Sok wé katingali urang Eropa di Jalan Braga leuwih ngutamakeun (konsumén) urang Eropa sorangan.  Béda jeung urang Tionghoa nu deukeut jeung nyaho kana kabutuh urang Pribumi."

Kukituna, jarak sosial-ékonomi nu jauh éta—malah saeutik pisan—hubungan urang Pribumi-Eropa antukna teu harmonis. Malah hubungan Tionghoa jeung Eropa gé antukna sarua teu harmonis.

Dina salah sahiji tulisan di Sin Bin, umpamana, nu medal di Bandung tanggal 15 Juli 1925, kurang harmonisna hubungan éta katingali pisan. Artikel nu judulna “Jangan Mengukur di Badan Laen Orang” nyaritakeun kumaha “persaingan” antara saudagar Tionghoa jeung Eropah: Tapi apalah ia kira, lantaran adanya itu beberapa saudagar Eropa yang kurang ajar, tidak tahu malu, tidak mengenal kesopanan dan kemanusiaan. Tulisna dina hji kalimah.

Katingali nyerang--sakalian negeskeun ngamusuhan ka urang Tionghoa--panguasa Eropah di masa Kolonial Walanda nyieun sababaraha kabijakan jang ngabatasan aktivitas ékonomi urang Tionghoa.

Panguasa Eropa nyieun kabijakan anti-rentenir, umpamana, pikeun neken saudagar Tionghoa nu lain saukur dagang, tapi ogé nyokot kauntungan tina nginjeumkeun duit .

"Nu jadi korban (rentenir) lain ngan ukur urang Pribumi, tapi aya ogé urang Eropah," ceuk Tanti, nyaritakeun kakeuheul pamaréntah kolonial ka urang Tionghoa.

Urang Pribumi tara boga duit unggal poé. Jadi, lamun aya nu dagang bari bisa nganjukeun, atoh pisan. Leuwih hadé mun bisa sakalian nginjeumkeun duit. Hiji, deui--faktor nu leuwih penting--urang Tionghoa daék “blusukan” ngurilingan kampung.

"Di Bandung, baheula aya padagang Cina nu disebut padagang kolontong. Manéhna dagang bari nakolan barang nu disada  “tong tong tong tong”. Tuluy nawarkeun barang-barang kabutuhan Pribumi. Tapi lila-lila ahirna lain dagang barang, tapi nginjeumkeun duit," ceuk Tanti.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Ngabuburit ka Pasar Manuk Sukahaji, Asa Pelesir ka Kebon Binatang

Bandungan Senin, 19 April 2021 | 12:15 WIB

Kakara gé jrut turun, geus disamperkeun ku nu nawaran manuk.

Bandung Baheula - Bandungan, Ngabuburit ka Pasar Manuk Sukahaji, Asa Pelesir ka Kebon Binatang, Pasar Burung,Pasar Burung Sukahaji,ngabuburit ka pasar burung sukahaji,jual beli burung di pasar sukahaji

Sastra Sunda: KEMBANG HAREPAN

Bandungan Sabtu, 17 April 2021 | 09:49 WIB

“Tos ti wangkid ayeuna mah tong aya Nina di dieu, Kang. Urang nataan deui kahirupan anyar.”

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: KEMBANG HAREPAN, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,cerita pendek nina rahayu nadea,Carpon Sunda,Bandungan

Dongéng Nasruddin Hoja: Jumaahan Poé Kemis

Bandungan Jumat, 16 April 2021 | 09:59 WIB

“Naha Juma’ahan? Pan ayeuna kakara gé poé Kemis? Isuk Juma'ahan mah.” Baturanna ngarasa heran.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Jumaahan Poé Kemis, dongeng nasruddin hoja,Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja salat jumat hari kamis

5 Macem Korma. Cocok Kanggé Ta’jil

Bandungan Kamis, 15 April 2021 | 14:59 WIB

Korma di Indonésa lolobana didatangkeun ti Timur Tengah.

Bandung Baheula - Bandungan, 5 Macem Korma. Cocok Kanggé Ta’jil, Jenis kurma,Macam kurma,khasiat kurma,kurma,kurma Ajwa

Méngbal Huhujanan

Bandungan Rabu, 14 April 2021 | 15:20 WIB

Isukna, kuring ningali Ema keur ngaberesihan baju kotor jeung sapatu urut kuring méngbal.

Bandung Baheula - Bandungan, Méngbal Huhujanan, Fikmin Sunda,Fiksimini Sunda,ceritap pendek sunda,Carpon Sunda

BULAN DI JERO SUMUR

Bandungan Selasa, 13 April 2021 | 05:52 WIB

Ngagebeg, naha bet aya bulan di jero sumur? Deudeuh teuing, bulan geus tikusruk ka sumur.

Bandung Baheula - Bandungan, BULAN DI JERO SUMUR, Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja dan bulan di dalam sumur,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda

Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa

Bandungan Senin, 12 April 2021 | 15:34 WIB

Bulan puasa teu bisa dipisahkeun ti nu ngaranna ta’jil. Biasana mah kadahareun nu amis-amis, ti mimiti korma, céndol, si...

Bandung Baheula - Bandungan, Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa, Kolak Pisang,Gorengan,bala-bala,asinan sayuran,makanan khas ramadan,Tiga makanan khas Ramadan

Sastra Sunda: RT IDUN

Bandungan Sabtu, 10 April 2021 | 06:11 WIB

KANG IDUN ngalempréh teu walakaya. Beurat awakna tuluy nyirorot. Awakna nu baheula seseg.

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RT IDUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Sunda,Carpon Eryandi Dahlan,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Bandungan

artikel terkait

dewanpers