web analytics
  

Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang

Jumat, 19 Februari 2021 16:09 WIB Aris Abdulsalam
Bandung Baheula - Bandungan, Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang, Tionghoa Bandung,sejarah tionghoa di Bandung,Trik dagang tionghoa,sejarah,sejarah tionghoa zaman kolonial

Ilustrasi pasar orang Tionghoa. (Pixabay/Philippsaal)

LENGKONG, AYOBANDUNG.COM — Kapinteran dagang urang China (baca: Tionghoa) memang sohor ti baheula. Kapinteran éta lain saukur dongéng, komo deui boga sifat magis mah. Faktana memang urang Tionghoa boga trik nu “mumpuni”, nu nyababkeun Pribumi di Nusantara (baca: Indonésa) ngarasa kataji.

Di jaman kolonial geus lain jadi rusiah urang pribumi leuwih deukeut ka urang Tionghoa dibandingkeun ka urang Eropah.

Urang Tionghoa boga cara dagang nu teu dipiboga ku urang Eropah. Ieu nungabédakeun jeung nungalantarkeun dagang urang Tionghoa maju, utamana di Bandung, Jawa Barat.

"Urang Tionghoa mah apal pisan naon nu dipibutuh ku urang Pribumi," ceuk Tanti Restiasih Skober, sejarawan Universitas Padjadjaran, nu tesisna ngabahas Sejarah orang Tionghoa di Bandung (1930-1960), basa dikonfirmasi ku Ayobandung.com tiheula.

"Dina iklan, umpamana, lamun deukeut ka Lebaran, naon hal nu dipikabutuh ku Pribumi bakal dicumponan ku urang Tionghoa."

Palebah dieu katingali hubungan inténsif padagang Tionghoa jeung konsumén urang Pribumi. Urang Tionghoa apal pisan kana kabutuhan jeung kahayang  “golongan rendah”. Béda jeung padagang Eropah, nu ceuk Tanti mah, "éksklusif pisan"—khusus jang “kelas atas” jeung moal kahontal ku rayat biasa mah.

"Di Bandung loba ogé toko-toko urang Eropah. Tapi, lamun aya urang Pribumi nu meuli, nya pastina urang pribumi ‘kelas atas’," ceuk Tanti.

"Sok wé katingali urang Eropa di Jalan Braga leuwih ngutamakeun (konsumén) urang Eropa sorangan.  Béda jeung urang Tionghoa nu deukeut jeung nyaho kana kabutuh urang Pribumi."

Kukituna, jarak sosial-ékonomi nu jauh éta—malah saeutik pisan—hubungan urang Pribumi-Eropa antukna teu harmonis. Malah hubungan Tionghoa jeung Eropa gé antukna sarua teu harmonis.

Dina salah sahiji tulisan di Sin Bin, umpamana, nu medal di Bandung tanggal 15 Juli 1925, kurang harmonisna hubungan éta katingali pisan. Artikel nu judulna “Jangan Mengukur di Badan Laen Orang” nyaritakeun kumaha “persaingan” antara saudagar Tionghoa jeung Eropah: Tapi apalah ia kira, lantaran adanya itu beberapa saudagar Eropa yang kurang ajar, tidak tahu malu, tidak mengenal kesopanan dan kemanusiaan. Tulisna dina hji kalimah.

Katingali nyerang--sakalian negeskeun ngamusuhan ka urang Tionghoa--panguasa Eropah di masa Kolonial Walanda nyieun sababaraha kabijakan jang ngabatasan aktivitas ékonomi urang Tionghoa.

Panguasa Eropa nyieun kabijakan anti-rentenir, umpamana, pikeun neken saudagar Tionghoa nu lain saukur dagang, tapi ogé nyokot kauntungan tina nginjeumkeun duit .

"Nu jadi korban (rentenir) lain ngan ukur urang Pribumi, tapi aya ogé urang Eropah," ceuk Tanti, nyaritakeun kakeuheul pamaréntah kolonial ka urang Tionghoa.

Urang Pribumi tara boga duit unggal poé. Jadi, lamun aya nu dagang bari bisa nganjukeun, atoh pisan. Leuwih hadé mun bisa sakalian nginjeumkeun duit. Hiji, deui--faktor nu leuwih penting--urang Tionghoa daék “blusukan” ngurilingan kampung.

"Di Bandung, baheula aya padagang Cina nu disebut padagang kolontong. Manéhna dagang bari nakolan barang nu disada  “tong tong tong tong”. Tuluy nawarkeun barang-barang kabutuhan Pribumi. Tapi lila-lila ahirna lain dagang barang, tapi nginjeumkeun duit," ceuk Tanti.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Bandungan Senin, 22 Februari 2021 | 14:28 WIB

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung

Bandungan Minggu, 21 Februari 2021 | 20:00 WIB

Sabab, ceuk Darpan, lamun leungit basana bakal leungit bangsana.

Bandung Baheula - Bandungan, Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung, hari bahasa ibu internasional,Presiden Joko Widodo,Poe Basa Indung Internasional,Lembaga Basa jeung Sastra Sunda,Bahasa Sunda

Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS

Bandungan Sabtu, 20 Februari 2021 | 08:26 WIB

Kota Bandung moal tigerat ku cai. Sabab wakil rayat, pausahaan daérah, jeung pajabat Kota Bandung geus diajar ka Médan....

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS, Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carpon Sunda,Carpon Cecep Burdansyah,carpon,cerpen Sunda,seni dan budaya sunda

Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang

Bandungan Jumat, 19 Februari 2021 | 16:09 WIB

Di jaman kolonial geus lain jadi rusiah urang pribumi leuwih deukeut ka urang Tionghoa dibandingkeun ka urang Eropah.

Bandung Baheula - Bandungan, Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang, Tionghoa Bandung,sejarah tionghoa di Bandung,Trik dagang tionghoa,sejarah,sejarah tionghoa zaman kolonial

“Saloka”, “Tamara” Katingalina Asing, padahal Kecap Asli Sunda Kuno

Bandungan Rabu, 17 Februari 2021 | 15:26 WIB

Dina basa Sunda, “saloka” hartina “umpama” atawa “ibarat”, sedengkeun “tamara” hartina “gamelan”.

Bandung Baheula - Bandungan, “Saloka”, “Tamara” Katingalina Asing, padahal Kecap Asli Sunda Kuno, Nama Bayi dalam Bahasa Sunda,Nama Bayi,Nama Bayi Eksotis,Arya Saloka,saloka,Tamara Bleszynski,tamara geraldine

artikel terkait

dewanpers