web analytics
  

Culamétan, Kéhéd, Belegug, Sia! Kecap-Kecap Sunda Kasar jeung Boga Harti Kurang Hadé

Rabu, 27 Januari 2021 13:26 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Culamétan, Kéhéd, Belegug, Sia! Kecap-Kecap Sunda Kasar jeung Boga Harti Kurang Hadé, basa Sunda kasar,Culametan,Belegug,Sia,Kehed,kosakata Sunda kasar

Ilustrasi (Pixabay)

LENGKONG, AYOBANDUNG.COM – Loba kecap basa Sunda kasar, tapi bakat ku sering dipaké, lila-lila éta kecap téh robah jadi asa teu kasar deui (mengalami penghalusan--eufemisme).

Contona kecap kéhéd, éta téh kaasup kecap kasar pisan–nu hartina “alat kelamin laki-laki”. Tapi, lantaran loba dipaké ku barudak ayeuna—malahan dijadikeun merek kaos—éta kecap téh asa jadi biasa waé.

Kecap “sia” (anjeun) ogé kaasup kecap kasar. Tapi, barudak ayeuna mah ngomong “sia” di unggal gang. Jadi, asa bariasa wé. Kitu ogé kecap “anjay” atawa “anjrit”, nu kungsi ramé.

Ceuk teori bahasa mah, kasar henteu na hji kecap gumantung kana kaakraban jeung budaya nu makéna. Lamun lawan ngomongna teu asa kahina, nya teu kasar. Tapi, bisa sabalikna.

Ieu sababaraha kecap Sunda pilihan Ayobandung.com nu sok sering dipaké (populér) lamun keur nyarékan (mengumpat). Salian boga makna anu teu hadé:

Aduan = Sering mengadu kalau ada masalah.
Anjrit = Pelesetan atawa penghalusan dari “anjing”
Agul ku payung butut = Menyombongkan diri dengan barang yang tak berguna

Balaga = Sombong
Bangkawarah = Kurang ajar. Susah diajari.
Babarian = Mudah tersinggung
Belegug = Tidak tahu tatakrama
Borokokok = Bodoh. Tidak tahu tatakrama
Buntut kasiran = Pelit

Celeno = Belegug = Tidak tahu tatakrama
Cologog = Tidak sopan. Bertamu ke rumah orang tanpa permisi.
Culamétan = Selalu ingin mencoba (minta) apa yang sedang dimakan orang lain
Culangung = Tidak sopan.

Heuras genggerong = Selalu berbahasa kasar.

Karooh = Selalu mudah tertarik/minta barang yang tidak seberapa
Kéhéd = Alat kelamin laki-laki
Korét = Pelit

Nurustunjung = Kurang ajar

Panasan = Iri melihat/ingin menyamai kesenangan/kepunyaan orang lain. Tidak suka melihat orang lain senang
Pedit = Pelit
Pundungan = Ngambek, tapi tidak dalam artian marah atau mengamuk. Lebih dekat ke artian ngambek yang diikuti sikap berdiam diri, mengacuhkan lawan

Sia =  Anda. Kamu (tapi kasar)

Teu kaopan = Mudah tersinggung

Goong nabeh manéh = Menyombongkan Diri

Hutang salaput hulu = Banyak utang
Hejo tihang = Sering berpindah tempat kerja

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Bandungan Senin, 22 Februari 2021 | 14:28 WIB

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung

Bandungan Minggu, 21 Februari 2021 | 20:00 WIB

Sabab, ceuk Darpan, lamun leungit basana bakal leungit bangsana.

Bandung Baheula - Bandungan, Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung, hari bahasa ibu internasional,Presiden Joko Widodo,Poe Basa Indung Internasional,Lembaga Basa jeung Sastra Sunda,Bahasa Sunda

Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS

Bandungan Sabtu, 20 Februari 2021 | 08:26 WIB

Kota Bandung moal tigerat ku cai. Sabab wakil rayat, pausahaan daérah, jeung pajabat Kota Bandung geus diajar ka Médan....

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS, Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carpon Sunda,Carpon Cecep Burdansyah,carpon,cerpen Sunda,seni dan budaya sunda

Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang

Bandungan Jumat, 19 Februari 2021 | 16:09 WIB

Di jaman kolonial geus lain jadi rusiah urang pribumi leuwih deukeut ka urang Tionghoa dibandingkeun ka urang Eropah.

Bandung Baheula - Bandungan, Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang, Tionghoa Bandung,sejarah tionghoa di Bandung,Trik dagang tionghoa,sejarah,sejarah tionghoa zaman kolonial

“Saloka”, “Tamara” Katingalina Asing, padahal Kecap Asli Sunda Kuno

Bandungan Rabu, 17 Februari 2021 | 15:26 WIB

Dina basa Sunda, “saloka” hartina “umpama” atawa “ibarat”, sedengkeun “tamara” hartina “gamelan”.

Bandung Baheula - Bandungan, “Saloka”, “Tamara” Katingalina Asing, padahal Kecap Asli Sunda Kuno, Nama Bayi dalam Bahasa Sunda,Nama Bayi,Nama Bayi Eksotis,Arya Saloka,saloka,Tamara Bleszynski,tamara geraldine

Dua Kaulinan Barudak Jaman Baheula: Pérépét Jéngkol jeung Sasalimpetan

Bandungan Selasa, 16 Februari 2021 | 11:06 WIB

Limaan ngariung, tuluy nukang. Laju suku sabeulah nu kénca, diangkat, silih kaél. Geus karasa pageuh, nguriling nukang...

Bandung Baheula - Bandungan, Dua Kaulinan Barudak Jaman Baheula: Pérépét Jéngkol jeung Sasalimpetan, Permainan Tradisional,permainan tradisional sunda,permainan tradisional di rumah,Perepet jengkol,Sasalimpetan,Permainan anak tradisional Sunda
dewanpers