web analytics
  

Opat Carita Cinta Sunda nu Nyentug kana Manah

Selasa, 26 Januari 2021 10:30 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Opat Carita Cinta Sunda nu Nyentug kana Manah, surat cinta pendek bahasa Sunda,Fiksimini Sunda,surat cinta bahasa Sunda,carita cinta pendek bahasa Sunda,carita pendek cinta bahasa Sunda

Merpati pengantar surat. (Pixabay)

AYOBANDUNG.COM -- Redaksi Ayobandung.com mangmilihkeun opat carita cinta bahasa Sunda. Ngahaja teu panjang teuing méh gampang macana.

1. From Cihanjuang with Love

INGET basa ninggalkeun anjeun sababaraha taun ka tukang. Da bongan anjeun teu méré isarah nu jelas. Atawa mémang anjeun can déwasa?

Peuting-peuting balik ti Cihanjuang, handapeun sutét, numpak motor astréa 800 kalayan haté teu puguh: nungguan anjeun atawa nyorang si tétéh nu di Majalaya?

Haté terus buleud muru ka lebah wétan. Ayeuna anjeun muncul di fb—méré harepan—terus chatting: “Kang, damang?”

“Pangésto.”

“Abdi galau.”

“Galau ku naon? Pan aya si Aa?”

“Si Aa teu satia. Tos 3 sasih papirak. Ieu no hp abdi....”

“Akaaang…!” sora pamajikan ti handap.

“Maén facebook waé! Ieu bantuan nyeuseuh!”

Facebook di-sign out.

“Enya, enya. Ké sakedap...,” témbal kuring. Kuring gura-giru turun.]

 

2. Surat Cinta

CUNDUK waktu. Ninggang mangsa. Geus waktuna surat-surat cinta ieu ninggalkeun tempatna. Welasan tahun aya na laci lomari. Dipusti-pusti.

Elis ngaluarkeun puluhan surat. Mawa korék ka dapur. Dibawa ka pipir. Cingogo hareupeun kumpulan surat.

Panasaran, amplop kayas gambar love nu pangahirna ditarima ku manéhna dibuka. Jerona kertas kayas:

Anjeun na jero haté
Anjeun na kongkolak panon
Bulan saksina
Nepi ka iraha gé, kuring moal ninggalkeun anjeun.

Marwan

Cuh! Elis nyiduh. “Bulan ti ucing!” pokna.

Kertas kayas dirames. Cekés, korék api dihurungkeun.

Teu lila mangpuluh surat jadi areng. Rébuan kecap kaasih jadi haseup. Nyambuang ka langit.

Elis balik deui ka kamar. Ka laci tempat ratusan surat cinta tadi manéhna ngasupkeun hiji surat: surat cerai ti Kang Marwan.[]

 

3. Sirkuit Cinta

SISI can lila bobogohan jeung Rifat, jago réli nasional.

Ngaranna gé tukang balap, cara bobogohan Rifat teu romantis. Garing. Kaku.

Sanajan kitu, pikeun Sisi mah reueus wé boga kabogoh ka jago réli nasional.

Hiji waktu Sisi maturan kabogohna latihan di sirkuit. “Si, tos nyobian numpak mobil Subaru dengan kecepatan 250 km per jam?” Rifat nanya.

“Teu acan, A,” ceuk Sisi.

“Sok naék.”

Sisi mukakeun panto mobil Subaru Rifat. Clak diuk gigireun Rifat.

Mobil digerung-gerung. Haseup jeung kebul pagalo nyambuang tukangeun mobil.

“Tong hilap sabukna anggé.”

Sisi unggeuk.

“Siap?”

Sisi unggeuk deui.

Mobil Subaru ngabelesat.

Sisi ngocéak, “Rifaaat…!”

Jajantung Sisi asa eureun. Leungeunna tipepereket nyekel jok.

“Rifaaat…!”

Ngan dua menit. Mobil eureun bari muter.

Sisi ngaleketey. Palebah jokna aya nu baseuh.

 

4. Asmarandana Heubeul Isuk

NGUMBARA kuring téh kungsi.
Di kacamatan Soréang.
Di jalan raya Ciwidéy.
Imah téh dina mumunggang handapeun tangkal kiara.
Ngaran lembur Heubeul Isuk.
Katelah beurang sok elat.
Tiris kénéh énjing-énjing.
Sareng langit henteu béngras.
Teu katingal srangéngé.
Reueuk sanés badé hujan.
Awun-awun.
Ngahalangan.
Jarum jam tos angka tujuh.
Tapi geuningan can caang.

Kataji ku asmarandana “Heubeul Isuk” nu dimuat di hiji blog, kuring ngajugjug—mawa kaméra—ka Soréang.

Maké motor. Peuting-peuting. Hoyong nyobaan isuk-isuk di Heubeul Isuk sakalian rék niat nyieun reportasena.

Mondok di imah Pa RT nu kacida bageur.

Subuh-subuh hudang. Bari diharudum sarung. Cingogo di tepas imah panggung. Bari ngelepus ngaroko.

Lamping dibungkus halimun. Di handapna jambatan karéta api jaman baheula.

Néng Elis, anu randa, putra Pa RT, ngasongkeun cikopi panas jeung goréng pisang.

Teras anjeunna maturan ngobrol ngalér ngidul.

Nyaan di Heubeul Isuk poho ka beurang. Poho ka pamajikan.[]

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Bandungan Senin, 22 Februari 2021 | 14:28 WIB

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung

Bandungan Minggu, 21 Februari 2021 | 20:00 WIB

Sabab, ceuk Darpan, lamun leungit basana bakal leungit bangsana.

Bandung Baheula - Bandungan, Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung, hari bahasa ibu internasional,Presiden Joko Widodo,Poe Basa Indung Internasional,Lembaga Basa jeung Sastra Sunda,Bahasa Sunda

Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS

Bandungan Sabtu, 20 Februari 2021 | 08:26 WIB

Kota Bandung moal tigerat ku cai. Sabab wakil rayat, pausahaan daérah, jeung pajabat Kota Bandung geus diajar ka Médan....

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS, Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carpon Sunda,Carpon Cecep Burdansyah,carpon,cerpen Sunda,seni dan budaya sunda

Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang

Bandungan Jumat, 19 Februari 2021 | 16:09 WIB

Di jaman kolonial geus lain jadi rusiah urang pribumi leuwih deukeut ka urang Tionghoa dibandingkeun ka urang Eropah.

Bandung Baheula - Bandungan, Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang, Tionghoa Bandung,sejarah tionghoa di Bandung,Trik dagang tionghoa,sejarah,sejarah tionghoa zaman kolonial

“Saloka”, “Tamara” Katingalina Asing, padahal Kecap Asli Sunda Kuno

Bandungan Rabu, 17 Februari 2021 | 15:26 WIB

Dina basa Sunda, “saloka” hartina “umpama” atawa “ibarat”, sedengkeun “tamara” hartina “gamelan”.

Bandung Baheula - Bandungan, “Saloka”, “Tamara” Katingalina Asing, padahal Kecap Asli Sunda Kuno, Nama Bayi dalam Bahasa Sunda,Nama Bayi,Nama Bayi Eksotis,Arya Saloka,saloka,Tamara Bleszynski,tamara geraldine

Dua Kaulinan Barudak Jaman Baheula: Pérépét Jéngkol jeung Sasalimpetan

Bandungan Selasa, 16 Februari 2021 | 11:06 WIB

Limaan ngariung, tuluy nukang. Laju suku sabeulah nu kénca, diangkat, silih kaél. Geus karasa pageuh, nguriling nukang...

Bandung Baheula - Bandungan, Dua Kaulinan Barudak Jaman Baheula: Pérépét Jéngkol jeung Sasalimpetan, Permainan Tradisional,permainan tradisional sunda,permainan tradisional di rumah,Perepet jengkol,Sasalimpetan,Permainan anak tradisional Sunda
dewanpers