web analytics
  

Culamétan, Kéhéd, Belegug, Sia! Kecap-Kecap Sunda Kasar jeung Boga Harti Kurang Hadé

Rabu, 27 Januari 2021 13:26 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Culamétan, Kéhéd, Belegug, Sia! Kecap-Kecap Sunda Kasar jeung Boga Harti Kurang Hadé, basa Sunda kasar,Culametan,Belegug,Sia,Kehed,kosakata Sunda kasar

Ilustrasi (Pixabay)

LENGKONG, AYOBANDUNG.COM – Loba kecap basa Sunda kasar, tapi bakat ku sering dipaké, lila-lila éta kecap téh robah jadi asa teu kasar deui (mengalami penghalusan--eufemisme).

Contona kecap kéhéd, éta téh kaasup kecap kasar pisan–nu hartina “alat kelamin laki-laki”. Tapi, lantaran loba dipaké ku barudak ayeuna—malahan dijadikeun merek kaos—éta kecap téh asa jadi biasa waé.

Kecap “sia” (anjeun) ogé kaasup kecap kasar. Tapi, barudak ayeuna mah ngomong “sia” di unggal gang. Jadi, asa bariasa wé. Kitu ogé kecap “anjay” atawa “anjrit”, nu kungsi ramé.

Ceuk teori bahasa mah, kasar henteu na hji kecap gumantung kana kaakraban jeung budaya nu makéna. Lamun lawan ngomongna teu asa kahina, nya teu kasar. Tapi, bisa sabalikna.

Ieu sababaraha kecap Sunda pilihan Ayobandung.com nu sok sering dipaké (populér) lamun keur nyarékan (mengumpat). Salian boga makna anu teu hadé:

Aduan = Sering mengadu kalau ada masalah.
Anjrit = Pelesetan atawa penghalusan dari “anjing”
Agul ku payung butut = Menyombongkan diri dengan barang yang tak berguna

Balaga = Sombong
Bangkawarah = Kurang ajar. Susah diajari.
Babarian = Mudah tersinggung
Belegug = Tidak tahu tatakrama
Borokokok = Bodoh. Tidak tahu tatakrama
Buntut kasiran = Pelit

Celeno = Belegug = Tidak tahu tatakrama
Cologog = Tidak sopan. Bertamu ke rumah orang tanpa permisi.
Culamétan = Selalu ingin mencoba (minta) apa yang sedang dimakan orang lain
Culangung = Tidak sopan.

Heuras genggerong = Selalu berbahasa kasar.

Karooh = Selalu mudah tertarik/minta barang yang tidak seberapa
Kéhéd = Alat kelamin laki-laki
Korét = Pelit

Nurustunjung = Kurang ajar

Panasan = Iri melihat/ingin menyamai kesenangan/kepunyaan orang lain. Tidak suka melihat orang lain senang
Pedit = Pelit
Pundungan = Ngambek, tapi tidak dalam artian marah atau mengamuk. Lebih dekat ke artian ngambek yang diikuti sikap berdiam diri, mengacuhkan lawan

Sia =  Anda. Kamu (tapi kasar)

Teu kaopan = Mudah tersinggung

Goong nabeh manéh = Menyombongkan Diri

Hutang salaput hulu = Banyak utang
Hejo tihang = Sering berpindah tempat kerja

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: PETI PANYINGLAR PATI

Bandungan Sabtu, 15 Mei 2021 | 09:05 WIB

Tali peti anu ceuk pangrasana geus pageuh ditalikeun kana palang dada, singhoréng talina pegat kabawa tanaga cai nu nyéo...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PETI PANYINGLAR PATI, cerpen Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Ai Wawang,Carita pondok,Bandungan,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,carpon

IDULFITRI

Bandungan Rabu, 12 Mei 2021 | 17:27 WIB

Poho kana protokol kaséhatan. Sabab, kébeh hayang ngarayakeun Idulfitri.

Bandung Baheula - Bandungan, IDULFITRI, fiksimini,Fiksimini Sunda,fiksimini bahasa sunda,cerita  pendek sunda,Carpon Sunda,fiksimini dudung ridwan

Peré Lebaran, Maén Badminton jeung Pamaén Persib

Bandungan Senin, 10 Mei 2021 | 13:47 WIB

Nyaan nyemésna tarik—da puguh gedé tanaga. Tapi, kieu senina badminton. Manéhna ku uing teu dibéré bola cemésen.

Bandung Baheula - Bandungan, Peré Lebaran, Maén Badminton jeung Pamaén Persib, fiksimini,fiksimini,Fiksimini Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,fiksimini dudung ridwan

Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN

Bandungan Sabtu, 8 Mei 2021 | 06:11 WIB

Henteu gampang geuning jadi pangarang téh. Ngahuleng ti balik tarawéh nepi ka ampir jam sabelas, asa acan manggih waé ca...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN, Cerita Pendek,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda,cerita pendek Yus R. Ismail,carpon,Carpon Sunda,carpon yus r. ismail,seni dan budaya sunda,Sastra Sunda

Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang

Bandungan Jumat, 7 Mei 2021 | 14:40 WIB

Tapi ayeuna mah jumaahanna bari ngabringkeun murid-muridna. Atuh da murid-muridna téh barandel pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang, Kisah nasruddin hoja,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda,dongeng nasruddin hoja

Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona

Bandungan Kamis, 6 Mei 2021 | 15:17 WIB

Aglonéma nu boga ngaran latin Chinese evergreen ieu boga kakhasan nu béda jeung nu lain.

Bandung Baheula - Bandungan, Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona, Tanaman Hias,Aglonema,jenis Aglonema,Aglonema impor,Aglonema lokal,harga Aglonema Bandung,harga aglonema

Timburu

Bandungan Rabu, 5 Mei 2021 | 15:40 WIB

Da di tukang baso tahu éta pisan cinta manéhna baheula ngajadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Timburu, fiksimini,Cerita Fiksi,Fiksimini Sunda,fiksimini dudung ridwan,timburu

Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang

Bandungan Selasa, 4 Mei 2021 | 14:45 WIB

Sagala lauk laut aya. Di lantéi dua aya dua puluh lapak nu narima meuleum lauk atawa narima mangmasakeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang, pasar ikan,Pasar Ikan Modern Soreang,Pasar Ikan Modern,Pasar Ikan Modern Bandung
dewanpers