web analytics
  

Deudeuh Teuing, Saung Angklung Udjo Rék Tutup

Senin, 25 Januari 2021 15:28 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Deudeuh Teuing, Saung Angklung Udjo Rék Tutup, Saung Angklung Udjo,Saung Angklung Udjo tutup,Dinas Kebudayaan dan Pariwisata (Disbudpar) Kota Bandung,Seni Sunda angklung,Sastra dan Seni Sunda

Kagiatan di Saung Angklung Udjo. (Arfian)

LENGKONG, AYOBANDUNG.COM – Asa matak hanjelu jeung ngahanjakalkeun ngadangu warta Saung Angklung Udjo di Padasuka, Kota Bandung, Bandung, rék bangkrut. Nyaan éta warta téh? Aslina? Ngan saret bisa ngomong kitu wé da asa teu percaya.

Tapi, kétang ari jaman keur sasalad kieu mah euweuh nu teu mungkin. Loba pausahaan nu leuwih gedé batan Saung Angklung Udjo gé loba nu bangkrut. Komo deui ieu usahana ngandeulkeun kana kadatangan turis—boh turis lokal atawa turis asing.

“Enya ceunah. Saung Udjo geus teu aktif ti bulan Maret 2020 kénéh—maksudna jumlah tamuna teu normal siga biasa. Biasana mah tamu datang nu ka dieu téh sapoéna 2.000 urangan an. Tapi, ayeuna mah 20 urang sapoé gé can tangtu,” ceuk Direktur Saung Angklung Udjo, Taufik Hidayat basa dikonfirmasi, Jumaah, (22/1/2021).

Taufik nétélakeun, pamasukan di usum sasalad Covid 19 ieu dijendol pisan. Béda jeung pangaluaran nu kudu aya waé--teu meunang henteu--nepi ka ratusan juta. Lian ti éta, manajemen kudu malikkeun dépé nu geus dipesen ka konsumén tina duit kas.

Pertunjukan di Saung Angklung Udjo saat sebelum pandemi. (cushtravel.com)

“Lain ngan saukur seni pertunjukkan. Muka wedding gé kabatas. Aya paraturan anyar, teu meunang ruang ruing. Atuh, di-cancel deui. Padahal manajemén geus invéstasi infrastruktur,” ceuk Taufik.

Taufik nyebutkeun, pihakna gé geus satékah polah ngajaga supaya pagawé jeung barudak di Saung Angklung Udjo teu ngalanggur ku tetep méré palatihan ka maranéhna. Ayeuna aya 60 pagawé nu dilibatkeun, padahal dina kondisi normal mah kagiatan nu kieu téh bisa ngajakan ka 600 nepi ka 1.000 urang.

Taufik miharep, pamaréntah atawa masarakat nu boga perhatian ka Saung Angklung Udjo bisa miluan ngabantu mertahankeun sangkan Saung Angklung Udjo terus éksis. “Nya, paling henteu, Saung Angklung Udjo bisa bertahan salila 6 bulan ka hareup lah,” ceuk Taufik.

Pamaliharaan, palatihan, jeung révitalisasi tetep kudu dilakukeun. Gedéna sakitar Rp 6 miliar jang genep bulan ka hareup. Mudahan-mudahan, kahareupna kaayaan  leuwih alus. Jadi, pas tamu daratang, kondisi Saung Angklung Udjo geus siap.

Taufik ngaku, manéhna geus dihubungi ku pihak Wali Kota jeung Gubernur Jabar. “Ngan, can aya solusi pakait jeung pasualan dana,” pokna.

Komén ti Disbudpar Kota Bandung

Kepala Dinas Kebudayaan dan Pariwisata (Disbudpar) Kota Bandung Dewi Kania Sari nétélakeun, Pemkot Bandung teu boga dana langsung jang ngabantu ka  Saung Angklung Udjo. Tapi, Pemkot Bandung gumajak ka pangurus Saung Udjo sangkan ngalakukeun inovasi néangan sumber-sumber dana lain, ogé ku cara nyiptakeun kagiatan baru.

Kepala Disbudpar Bandung Dewi Kaniasari (Ayobandung.com/Nur Khansa)

"Disbudpar teu boga dana," ceuk Dewi basa dikonfirmasi, Minggu (24/1/2021).

Ceuk Dewi , sasalad Covid-19 lain ngan saukur ngadampak ka Saung Angklung Udjo wungkul, tapi ogé ka sakabéh palaku usaha pariwisata kaasup, hotél, réstoran, jeung seniman.

"Sakabéh déstinasi wisata geus 60% kadampak. Saung Angklung Udjo kadampak alatan tamuna nyaeutikan. Ayeuna mah koncina kudu sabar jeung bersyukur," ceuk Dewi.

Dewi nyebutkeun, Pemkot Bandung geus ngupayakeun ti 2020 kénéh ngaréalokasi anggaran ka pihak-pihak nu kadampak Covid-19 di widang kabudayaan jeung pariwisata. Salah sahijina ngalobakeun kagiatan sawalamaya.

"Kudu ngayakeun inovasi. Urang teu nyaho nepi ka iraha sasalad Covid-19 ieu," pokna.

Ceuk Dewi, sanajan memang teu gampang pikeun Saung Angklung Udjo nganata ulang fokus kegiatan jang ngaminimalisasi pangaluaran. Disbudpar Pemkot Bandung ogé terus ngupayakeun teu ka Saung Angklung Udjo wungkul, tapi sacara umum ka industri pariwisata di Bandung.

Sajarah Saung Angklung Udjo

Saung Angklung Udjo nanjeur taun 1964. Mimitina mah sang seniman kahot Udjo Ngalagena jeung istrina, Uum Sumiati, boga cita-cita ngembangkan seni tradisional. Seni anu khusus mokuskeun kana tilu unsur: barudak leutik, alam, jeung seni kalawan maké alunan angklung.

Beuki dieu Saung Angklung Udjo beuki kakoncara. Sohorna lain ukur di Indonésa, tapi ogé nepi ka mancanagara.

(Tingali oge, AyoBandung.com. “Terdampak Pandemi, Saung Udjo Terancam Tutup”, Minggu, 24/1/2021)

 

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Patukangan dina Basa Sunda

Bandungan Senin, 8 Maret 2021 | 15:07 WIB

“Patukangan”, nyaéta ngaran-ngaran tukang dina basa Sunda atawa ngaran-ngaran jelema anu miboga kaahlian khusus.

Bandung Baheula - Bandungan, Patukangan dina Basa Sunda, istilah patukangan bahasa sunda,profesi bahasa sunda,patukangan dalam bahasa sunda,patukangan,Bahasa Sunda

Sastra Sunda: PASIR DUKUH

Bandungan Sabtu, 6 Maret 2021 | 06:31 WIB

Baréto keur budak mah remen diabringkeun ka para uwa, tepi ka aleut-aleutan mapay tanjakan Pasir Dukuh.

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PASIR DUKUH, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda

Samboja Jepang, si Béké Lucu, Éndah Kembangna

Bandungan Jumat, 5 Maret 2021 | 16:23 WIB

Sanajan ngaranna samboja, euweuh gantar kakaitan jeung tangkal samboja nu sok loba di kuburan.

Bandung Baheula - Bandungan, Samboja Jepang, si Béké Lucu, Éndah Kembangna, tanaman kamboja jepang,merawat kamboja jepang,jenis kamboja jepang,bunga kamboja jepang

Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung

Bandungan Kamis, 4 Maret 2021 | 12:26 WIB

Kusabab pamandanganna alus, Viaduk ieu dijadikeun salah sahiji tempat syuting sinétron “Preman Pensiun”.

Bandung Baheula - Bandungan, Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung, sejarah jalan viaduct bandung,sejarah nama jalan viaduct bandung,kisah jalan viaduct bandung,jalan viaduk Bandung,jalan viaduk

Nini Antéh jeung Sangu Sésa

Bandungan Rabu, 3 Maret 2021 | 13:03 WIB

Digantungkeun isuk-isuk, beurang aya kénéh. Magrib ngagantung kénéh. Tapi, isukna geus teu aya. Hartina dicokotna peutin...

Bandung Baheula - Bandungan, Nini Antéh jeung Sangu Sésa , Fiksimini Sunda,Nini Anteh di bulan,Bulan Purnama,Sastra Sunda,seni budaya sunda

Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya

Bandungan Selasa, 2 Maret 2021 | 16:07 WIB

Lamun diukur ku taun, kajayaan Dinasti Sunarya geus lumangsung kira-kira 3/4 abad.

Bandung Baheula - Bandungan, Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya, Wayang Golek,Sejarah wayang golek,Dalang Wayang Golek,Dinasti dalang Sunarya,Dalang Sunarya,Asep Sunandar Sunarya

Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana

Bandungan Senin, 1 Maret 2021 | 14:52 WIB

Ratna ngarékayasa kajadian éta saolah-olah geus aya rampok ka imah dununganna.

Bandung Baheula - Bandungan, Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana, ART bunuh majikannya,Pembunuhan di Buahbatu,Tersangka rekayasa seolah ada perampokan,Kapolrestabes Bandung Kombes Pol Ulung Sampurna Jaya

Misteri Sripanggung

Bandungan Sabtu, 27 Februari 2021 | 06:35 WIB

Ti dieu kakara nyaynyayan. Yén bisa jadi nu sok ngajungjujurigan mah sripanggung nu heubeul. Nyi Suminar mah leungitna c...

Bandung Baheula - Bandungan, Misteri Sripanggung, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda,Aan Merdeka Permana

artikel terkait

dewanpers