web analytics
  

K - Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (3--Habis)

Minggu, 24 Januari 2021 13:45 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, K - Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (3--Habis), Paribasa basa Sunda,Paribasa Sunda,Paribasa,Babasan basa Sunda,Babasan Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda

Buku (Istimewa)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM --  Dina basa Sunda aya paribasa, aya ogé babasan. Paribasa mah nyaéta mah kecap mangrupa papatah, pangrojong, atawa kecap nu bisa dijadikeun pieunteungeun hirup. Nya basa kerénna mah kecap nu bisa ngamotivasi.

Sedengkeun babasan mah mangrupa kecap, siloka, atawa kiasan nu hartina lolobana ngagambarkeun sifat atawa kabiasaan hiji jelema.

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Di handap ieu, paribasa jeung babasan pilihan rédaksi Ayobandung.com nu sok ditéangan ku balaréa atawa jadi tugas budak sakola. Dicutat tina sababaraha sumber, tuluy ditarjamakeun ka bahasa Indonesia.

87. Kawas anjing tutung buntut = Tidak mau diam. Bergerak terus

88. Kawas anjing kadempet lincar = Berteriak-teriak minta tolong

89. Kawas bueuk meunang mabuk = Hanya merunduk. Tak berbicara.

90. Kurung batok = Tak pernah bepergian. Senang diam di rumah

91. Kawas beusi atah beuleum = Wajahnya memerah karena marah

92. Kokolot begog = Merasa paling tahu urusan orang dewasa

93. Kawas nu dipupul bayu = Pasrah dengan keadaan

94. Kumaha geletuk batuna, kecebur caina = Terserah, bagaimana nanti

95. Kejot borosot = Gampang mengambil keputusan tanpa pikir panjang

96. Kabawa ku sakaba-kaba = Terbawa oleh pergaulan orang lain

97. Kahieuman bangkong = Tampak kaya padahal kekayaannya itu titipan orang lain

98. Katempuhan buntut maung = Orang lain yang melakukan. Dia yang tersangka

99. Kawas cai dina daun taleus = Tak ada bekas

100. Kawas jogjog mondok = Selalu berbicara. Tak pernah diam

101. Kelek jalan = Dekat, tapi jalannya banyak belokan

102. Kawas jaér kasaatan = Tak mau diam

103. Kawas gaang katincak = Tak ada suara

104. Kawas hayam panyambungan = Tidak punya kegiatan yang jelas.

105. Kawas kuda leupas tina gedogan = Merasa bebas. Merdeka

106. Kaciwit kulit kabawa daging = Anak yang melakukan. Orangtua terbawa-bawa

107. Kandel kulit beungeut = Tak punya rasa malu

108. Kujang dua pangadekna = Punya dua pekerjaan yang harus diselesaikan dalam waktu berbarengan

109. Kokoro manggih mulud = Mangpang mungpung. Memanfaatkan kesempatan untuk makan

110. Kawas kedok bakal = Jelek rupa

111. Kaliung kasiput = Banyak saudara yang kaya

112. Kawas kapuk kaibunan = Tak punya kekuatan. Lemas

113. Kalapa bijil ti cungap = Mengungkapkan rahasia sendiri

114. Kawas kacang ninggang kajang = Banyak omong. Ngomongnya cepat

115. Kawas nyoso malarat rosa = Sengsara

116. Kulak canggeum = Rezeki sudah ditentukan Allah

117. Kembang buruan = Anak yang lagi senang-senangnya main di halaman

118. Kawas leungeun palid = Tangannya tak bisa diam

119. kawas lauk asup kana bubu = Susah keluar

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Misteri Sripanggung

Bandungan Sabtu, 27 Februari 2021 | 06:35 WIB

Ti dieu kakara nyaynyayan. Yén bisa jadi nu sok ngajungjujurigan mah sripanggung nu heubeul. Nyi Suminar mah leungitna c...

Bandung Baheula - Bandungan, Misteri Sripanggung, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda,Aan Merdeka Permana

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Bandungan Senin, 22 Februari 2021 | 14:28 WIB

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung

Bandungan Minggu, 21 Februari 2021 | 20:00 WIB

Sabab, ceuk Darpan, lamun leungit basana bakal leungit bangsana.

Bandung Baheula - Bandungan, Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung, hari bahasa ibu internasional,Presiden Joko Widodo,Poe Basa Indung Internasional,Lembaga Basa jeung Sastra Sunda,Bahasa Sunda

Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS

Bandungan Sabtu, 20 Februari 2021 | 08:26 WIB

Kota Bandung moal tigerat ku cai. Sabab wakil rayat, pausahaan daérah, jeung pajabat Kota Bandung geus diajar ka Médan....

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS, Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carpon Sunda,Carpon Cecep Burdansyah,carpon,cerpen Sunda,seni dan budaya sunda
dewanpers