web analytics
  

C-J Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (2)

Jumat, 22 Januari 2021 15:03 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, C-J Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (2), paribasa bahasa Sunda,Paribasa Sunda,Babasan basa Sunda,Babasan Sunda,Paribasa basa Sunda

Ilustrasi buku (Unsplash.com/Sharon McCutcheon)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM --  Dina basa Sunda aya paribasa, aya ogé babasan. Paribasa mah nyaéta mah kecap mangrupa papatah, pangrojong, atawa kecap nu bisa dijadikeun pieunteungeun hirup. Nya basa kerénna mah kecap nu bisa ngamotivasi.

Sedengkeun babasan mah mangrupa kecap, siloka, atawa kiasan nu hartina lolobana ngagambarkeun sifat atawa kabiasaan hiji jelema.

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Di handap ieu, paribasa jeung babasan pilihan rédaksi Ayobandung.com nu sok ditéangan ku balaréa atawa jadi tugas budak sakola. Dicutat tina sababaraha sumber, tuluy ditarjamakeun ka bahasa Indonesia.

47. Cueut kahareup = Mendekati ajal

48. Deukeut-deukeut anak taleus = Dekat tapi tidak ada yang tahu

49. Disakompét-daunkeun = Disamaratakan

50. Dibejérbéaskeun = Dijelaskan. Diterangkan

51. Dog dog pangréwong = Acara tambahan, bukan yang utama

52. Dibabuklalaykeun = Dipukul dari kanan dan kiri

53. Dagang oncom rancatan emas = Keadaan yang tidak seimbang

54. Dihin Pinasti anyar pinanggih = Segala sesuatu sudah ditentukan oleh Yang Mahakuasa

55. Dug hulu pet nyawa = Usaha keras sekuat tenaga

56. Elmu ajug = Pintar menasihati orang lain, tapi dia sendiri tidak bisa mengamalkan

57. Gantung déngé = Masih terdengar samar-samar

58. Ginding kekempis = Perlente tapi kosong sakunya

59. Gedé gunung panaggeuhan = Punya andalan, saudara kaya

60. Garo méngméngé-eun = Tidak bisa bersabar

61. Galéhgéh gado = Semua hal diceritakan

62. Garo singsat = Kebiasaan perempuan bila dia tak menyetujui suatu hal

63. Gurat batu = Setia pada janji

64. Goong saba karia = Berusaha menonjolkan diri biar terpakai atasan

65. Goong nabeuh manéh = Menyombongkan diri

66. Getas harupaten = Gampang menuduh

67. Gindi pikir belang bayah = Buruk perilaku

68. Hampang birit = Senang bekerja, gampang disuruh

69. Hambur congcot murah bacot = Omongannya sombong tapi murah hati

70. Heuras genggerong = Bahasanya kasar

71. Hadé gogog hadé tagog = Tampan dan sopan

72. Hutang salaput hulu = Banyak utang

73. Hurung nangtung siang leumpang = Orang kaya dan kekayaannya dipakai

74. Héjo tihang = Senang berpindah-pindah kerja

75. Harigu manukeun = Dadanya memenonjol

76. Haripeut ku teuteureuyan = Gampang kepincut

77. Haréwos bojong = Berbisik tapi kedengaran

78. Handap lanyap = Bicaranya santun, tapi sambil menghina

79. Halodo sataun lantis ku hujan sapoé = Kebaikan bertahun-tahun, hilang karena keburukan satu hari

80. Heureut pakeun = Orang tak puya

81. Hampang leungeun = Senang memukul

82. Iwak nantang sujén = Menantang bahaya

83. Inggis batan maut hinis = Risih. Tidak nyaman

84. Jalma atah warah = Kurang menerima pendidikan

85. Jati kasilih ku junti = Pribumi kalah sama tamu

86. Jauh-jauh panjang gagang = Sudah jauh, tapi tak mendapat apa-apa

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Bandungan Senin, 22 Februari 2021 | 14:28 WIB

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung

Bandungan Minggu, 21 Februari 2021 | 20:00 WIB

Sabab, ceuk Darpan, lamun leungit basana bakal leungit bangsana.

Bandung Baheula - Bandungan, Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung, hari bahasa ibu internasional,Presiden Joko Widodo,Poe Basa Indung Internasional,Lembaga Basa jeung Sastra Sunda,Bahasa Sunda

Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS

Bandungan Sabtu, 20 Februari 2021 | 08:26 WIB

Kota Bandung moal tigerat ku cai. Sabab wakil rayat, pausahaan daérah, jeung pajabat Kota Bandung geus diajar ka Médan....

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS, Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carpon Sunda,Carpon Cecep Burdansyah,carpon,cerpen Sunda,seni dan budaya sunda

Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang

Bandungan Jumat, 19 Februari 2021 | 16:09 WIB

Di jaman kolonial geus lain jadi rusiah urang pribumi leuwih deukeut ka urang Tionghoa dibandingkeun ka urang Eropah.

Bandung Baheula - Bandungan, Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang, Tionghoa Bandung,sejarah tionghoa di Bandung,Trik dagang tionghoa,sejarah,sejarah tionghoa zaman kolonial
dewanpers