web analytics
  

A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1)

Kamis, 21 Januari 2021 14:37 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1), Paribasa Sunda,Babasan Sunda,Peribahasa bahasa Sunda,Bahasa Sunda,Sastra Sunda

Ilustrasi buku (Republika.co.id)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM --  Dina basa Sunda aya paribasa, aya ogé babasan. Paribasa mah nyaéta mah kecap mangrupa papatah, pangrojong, atawa kecap nu bisa dijadikeun pieunteungeun hirup. Nya basa kerénna mah kecap nu bisa ngamotivasi.

Sedengkeun babasan mah mangrupa kecap, siloka, atawa kiasan nu hartina lolobana ngagambarkeun sifat atawa kabiasaan hiji jelema.

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Di handap ieu, paribasa jeung babasan pilihan rédaksi Ayobandung.com nu sok ditéangan ku balaréa atawa jadi tugas budak sakola. Dicutat tina sababaraha sumber, tuluy ditarjamakeun ka bahasa Indonesia.

1. Atah anjang = Jarang saling bertamu

2. Adigung adiguna = Takabur, sombong

3. Ambek nyedek tanaga midek = Nafsu besar tapi tak punya kekuatan

4. Anjing ngagogogan kalong = Menginginkan yang lain-lain

5. Adat kakurung ku iga = Susah menghilangkan perilaku jelek

6. Alak paul = Terlalu Jauh

7. Aki-aki tujuh mulud = Terlalu tua

8. Ayem tengtrem = Tenang, tenteram

9. Asa teu beungeutan = Saking malunya

10. Anu borok dirorojok = Nu titeuleum disimbeuhan = Menertawakan yang kena musibah

11. Amis budi = Ramah

12. Aya jurig tumpak kuda = Punya rezeki yang tak diduga

13. Aya jalan komo meuntas = Pas punya keinginan, pas ada yang mengajak

14. Awéwé dulang tinandé = Perempuan yang terlalu menurut ke suami

15. Amis daging = Gampang sakit

16. Abong létah teu tulangan = Senang bercerita, bergosip

17. Ari umur tunggang Gunung, Angen-angen pecat sawéd = Usia sudah tua, tapi kemauan seperti anak muda

18. Agul ku payung butut = Selalu menyombongkan keturunan

19. Aya pikir kadua leutik = Punya keinginan

20. Asa ditonjok congcot = Senang sekali. Gembira.

21. Adéan ku kuda beureum = Bergaya dengan pakaian pinjaman

22. Birit aseupan = Tak mau diam

23. Biwir nyiru rombéngeun = Senang menceritakan rahasia dan keburukan orang lain

24. Bengkung ngariung, bongkok ngaronyok = Sauyunan, kumpul bareng

25. Beurat birit = Susah kalau disuruh

26. Bali geusan ngajadi = Tanah kelahiran

27. Balungbang timur = Menunjukkan hati bersih

28. Bobo sapanon carang sapakan = Ada kekurangan

29. Bilatung ninggang dagé = Senang sekali

30. Batok bulu eusi madu = Bukan pada tempatnya

31. Badak cihéa = Suka terburu-buru, tak lihat kiri kanan

32. Bonténg ngalawan kadu = Orang tak ada tenaga dilawankan dengan orang kuat

33. Babalik pikir = Insyaf

34. Balik pepeh = Baru sembuh dari sakit, tapi tak mau diam

35. Balik ka temen = Asalnya bercanda jadi berantem

36. Buntut kasiran = Pelit

37. Bodo aléwoh = Bodoh tapi senang bertanya

38. Bodo kawas kebo = Bodoh pisan

39. Béja mah bejé = Jangan terlau percaya pada kabar burung

40. Bancang pakéwuh = Cerita duka

41. Budak keur meujeuhna bilatung dulang = Anak lagi senang-senangnya makan

42. Bulu kapaut = Terbawa-bawa orang lain

43. Balabar kawat = Berita yang tersebar

44. Béak déngkak = Segala usaha sudah dilakukan tapi tak kunjung hasil

45. Batan kapok galah gawok = Disangka berhenti malah terus

46. Buruk-buruk papan jati = Baik atau jelek tapi saudara sendiri

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Bandungan Senin, 22 Februari 2021 | 14:28 WIB

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung

Bandungan Minggu, 21 Februari 2021 | 20:00 WIB

Sabab, ceuk Darpan, lamun leungit basana bakal leungit bangsana.

Bandung Baheula - Bandungan, Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung, hari bahasa ibu internasional,Presiden Joko Widodo,Poe Basa Indung Internasional,Lembaga Basa jeung Sastra Sunda,Bahasa Sunda

Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS

Bandungan Sabtu, 20 Februari 2021 | 08:26 WIB

Kota Bandung moal tigerat ku cai. Sabab wakil rayat, pausahaan daérah, jeung pajabat Kota Bandung geus diajar ka Médan....

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS, Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carpon Sunda,Carpon Cecep Burdansyah,carpon,cerpen Sunda,seni dan budaya sunda

Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang

Bandungan Jumat, 19 Februari 2021 | 16:09 WIB

Di jaman kolonial geus lain jadi rusiah urang pribumi leuwih deukeut ka urang Tionghoa dibandingkeun ka urang Eropah.

Bandung Baheula - Bandungan, Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang, Tionghoa Bandung,sejarah tionghoa di Bandung,Trik dagang tionghoa,sejarah,sejarah tionghoa zaman kolonial

artikel terkait

dewanpers