web analytics
  

Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung

Senin, 18 Januari 2021 15:46 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung, makanan khas Sunda singkong,makanan khas Sunda Bandung,Kadaharan asli Sunda tina Sampeu,Comro,Misro,Kripik singkong,putri noong,Sampeu,Peuyeum Bandung

Singkong, Sampeu Bandung (istimewa)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM -- Tangkal sampeu akrab pisan jeung kabudayaan Sunda. Di unggal daérah di Jawa Barat gampang pisan manggih tangkal sampeu. Eukeur mah melakna babari, tinggal ceb. Jeung, di lahan kumaha waé pasti jadi.

Geuning, sampeu ogé ngandung karbohidrat anu tinggi. Jadi, teu anéh mun loba kadaharan nu dijeun tina sampeu.

Ieu, aya sababaraha kadaharan pilihan Ayobandung.com:

Pa Enjang, tukang sampeu di Soreang. (Dudung Ridwan/Ayobandung)

Peuyeum

Peuyeum mangrupa kadaharan asli Sunda nu dijieun tina sampeu. Sampeu nu geus diberesihan tuluy diferméntasi maké ragi. Peuyeum aya ogé nu bertekstur rada teuas, nu kieu mah dijual ngagarantung.

Ayeuna mah nu ngajual peuyeum geus arang, meureun kaseudeukkeun ku kadaharan anyar. Padahal baheula mah, sampeu téh didagangkeun ka pilemburan ditanggung.

Masih aya kénéh di tempat-tempat nu ngajual oléh-oléh, umpamana di Cibaduyut, Leuwipanjang, Padalarang, jeung Purwakarta.

Comro jeung misro (istimewa)

Comro

Comro téh singkatan tina oncom di jero. Nyieunna tina sampeu diparud. Kadé sampeuna kudu nu alus. Bungbuan. Tuluy, siapkeun oncom nu ditumis, maké bawang daun, surawung, jeung bungbu lainna.

Comot parudan sampeu sacukupna. Ipiskeun. Asupkeun tumis oncom tadi. Tutup. Tuluy buleud-buleud. Goréng wéh nepi ka konéng.

Comro biasana dijual di tukang goréngan. Hargana antara R1000-Rp2000.

Misro

Teu jauh jeung nyieun comro (asom), ari misro mah amis—jerona maké gula beureum. Matakna disebut misro téh panyingkeut tina amis di jero. Biasana mah dijerona gula beureum.

Nu dagang comro bisasana ma sok sakalian ngajual misro, pabalatak di tukang gorengan. Hargana antara R1.000-Rp2.000.

Putri noong (istimewa)

Putri noong

Putri noong kadaharan nu geus rada arang, kacuali néangan ka di pasar tradisional. Sarua dijieunna tina sampeu diparud. Méh, katinggali alus, maké pewarna makanan.

Tah, parudan sampeu téh dibuleunkeun ka na cau. Sepan. Tuluy dipotongan. Awuran parudan kalapa. Tuh, pan bentukna alus siga panon putri nu keur noong.

Onggol-onggol (istimewa)

Onggol-onggol

Mimitina mah onggol-onggol dijieun tina tipung sagu. Tapi  kabéhdieunakeun bisa ogé tina sampeu nu diparud. Warnaan. Terus dibuleud-buleud. Awuran parudan kalapa.

Onggol-onggol masih kénéh sok dijual di tukang bajigur.

Colenak (istimewa)

Colénak

Colenak mah peuyeum dibeuleum terus ditoppingan ku entén kalapa (parudan kalapa dicampur gula beureum).

Raos pisan pami dileueut diréncangan ku cai téh panas. Di Bandung, aya tukang colénak nu kasohor raos pisan, nyaéta Colenak Murdi. Tempatna di Jalan Ahmad Yani Padasuka Bandung.

Kiripik sampeu (istimewa)

Kiripik sampeu

Lain di Sunda wungkul, kiripik sampeu loba ogé di daerah séjén. Sampeu dikeureut ipis-ipis, bungbuan, tuluy digoréng. Pek téh teuing rék diladaan atawa henteu kumaha karesep. Biasana kiripik khas Sunda mah dipurulukan bungbu jeung lada.

Ceunah, matak dingaranan kiripik téh, pas dituang, disada, pik, pik, pik ….

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Bandungan Senin, 22 Februari 2021 | 14:28 WIB

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung

Bandungan Minggu, 21 Februari 2021 | 20:00 WIB

Sabab, ceuk Darpan, lamun leungit basana bakal leungit bangsana.

Bandung Baheula - Bandungan, Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung, hari bahasa ibu internasional,Presiden Joko Widodo,Poe Basa Indung Internasional,Lembaga Basa jeung Sastra Sunda,Bahasa Sunda

Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS

Bandungan Sabtu, 20 Februari 2021 | 08:26 WIB

Kota Bandung moal tigerat ku cai. Sabab wakil rayat, pausahaan daérah, jeung pajabat Kota Bandung geus diajar ka Médan....

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS, Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carpon Sunda,Carpon Cecep Burdansyah,carpon,cerpen Sunda,seni dan budaya sunda

Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang

Bandungan Jumat, 19 Februari 2021 | 16:09 WIB

Di jaman kolonial geus lain jadi rusiah urang pribumi leuwih deukeut ka urang Tionghoa dibandingkeun ka urang Eropah.

Bandung Baheula - Bandungan, Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang, Tionghoa Bandung,sejarah tionghoa di Bandung,Trik dagang tionghoa,sejarah,sejarah tionghoa zaman kolonial
dewanpers