web analytics
  

A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1)

Kamis, 21 Januari 2021 14:37 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1), Paribasa Sunda,Babasan Sunda,Peribahasa bahasa Sunda,Bahasa Sunda,Sastra Sunda

Ilustrasi buku (Republika.co.id)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM --  Dina basa Sunda aya paribasa, aya ogé babasan. Paribasa mah nyaéta mah kecap mangrupa papatah, pangrojong, atawa kecap nu bisa dijadikeun pieunteungeun hirup. Nya basa kerénna mah kecap nu bisa ngamotivasi.

Sedengkeun babasan mah mangrupa kecap, siloka, atawa kiasan nu hartina lolobana ngagambarkeun sifat atawa kabiasaan hiji jelema.

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Di handap ieu, paribasa jeung babasan pilihan rédaksi Ayobandung.com nu sok ditéangan ku balaréa atawa jadi tugas budak sakola. Dicutat tina sababaraha sumber, tuluy ditarjamakeun ka bahasa Indonesia.

1. Atah anjang = Jarang saling bertamu

2. Adigung adiguna = Takabur, sombong

3. Ambek nyedek tanaga midek = Nafsu besar tapi tak punya kekuatan

4. Anjing ngagogogan kalong = Menginginkan yang lain-lain

5. Adat kakurung ku iga = Susah menghilangkan perilaku jelek

6. Alak paul = Terlalu Jauh

7. Aki-aki tujuh mulud = Terlalu tua

8. Ayem tengtrem = Tenang, tenteram

9. Asa teu beungeutan = Saking malunya

10. Anu borok dirorojok = Nu titeuleum disimbeuhan = Menertawakan yang kena musibah

11. Amis budi = Ramah

12. Aya jurig tumpak kuda = Punya rezeki yang tak diduga

13. Aya jalan komo meuntas = Pas punya keinginan, pas ada yang mengajak

14. Awéwé dulang tinandé = Perempuan yang terlalu menurut ke suami

15. Amis daging = Gampang sakit

16. Abong létah teu tulangan = Senang bercerita, bergosip

17. Ari umur tunggang Gunung, Angen-angen pecat sawéd = Usia sudah tua, tapi kemauan seperti anak muda

18. Agul ku payung butut = Selalu menyombongkan keturunan

19. Aya pikir kadua leutik = Punya keinginan

20. Asa ditonjok congcot = Senang sekali. Gembira.

21. Adéan ku kuda beureum = Bergaya dengan pakaian pinjaman

22. Birit aseupan = Tak mau diam

23. Biwir nyiru rombéngeun = Senang menceritakan rahasia dan keburukan orang lain

24. Bengkung ngariung, bongkok ngaronyok = Sauyunan, kumpul bareng

25. Beurat birit = Susah kalau disuruh

26. Bali geusan ngajadi = Tanah kelahiran

27. Balungbang timur = Menunjukkan hati bersih

28. Bobo sapanon carang sapakan = Ada kekurangan

29. Bilatung ninggang dagé = Senang sekali

30. Batok bulu eusi madu = Bukan pada tempatnya

31. Badak cihéa = Suka terburu-buru, tak lihat kiri kanan

32. Bonténg ngalawan kadu = Orang tak ada tenaga dilawankan dengan orang kuat

33. Babalik pikir = Insyaf

34. Balik pepeh = Baru sembuh dari sakit, tapi tak mau diam

35. Balik ka temen = Asalnya bercanda jadi berantem

36. Buntut kasiran = Pelit

37. Bodo aléwoh = Bodoh tapi senang bertanya

38. Bodo kawas kebo = Bodoh pisan

39. Béja mah bejé = Jangan terlau percaya pada kabar burung

40. Bancang pakéwuh = Cerita duka

41. Budak keur meujeuhna bilatung dulang = Anak lagi senang-senangnya makan

42. Bulu kapaut = Terbawa-bawa orang lain

43. Balabar kawat = Berita yang tersebar

44. Béak déngkak = Segala usaha sudah dilakukan tapi tak kunjung hasil

45. Batan kapok galah gawok = Disangka berhenti malah terus

46. Buruk-buruk papan jati = Baik atau jelek tapi saudara sendiri

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Samboja Jepang, si Béké Lucu, Éndah Kembangna

Bandungan Jumat, 5 Maret 2021 | 16:23 WIB

Sanajan ngaranna samboja, euweuh gantar kakaitan jeung tangkal samboja nu sok loba di kuburan.

Bandung Baheula - Bandungan, Samboja Jepang, si Béké Lucu, Éndah Kembangna, tanaman kamboja jepang,merawat kamboja jepang,jenis kamboja jepang,bunga kamboja jepang

Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung

Bandungan Kamis, 4 Maret 2021 | 12:26 WIB

Kusabab pamandanganna alus, Viaduk ieu dijadikeun salah sahiji tempat syuting sinétron “Preman Pensiun”.

Bandung Baheula - Bandungan, Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung, sejarah jalan viaduct bandung,sejarah nama jalan viaduct bandung,kisah jalan viaduct bandung,jalan viaduk Bandung,jalan viaduk

Nini Antéh jeung Sangu Sésa

Bandungan Rabu, 3 Maret 2021 | 13:03 WIB

Digantungkeun isuk-isuk, beurang aya kénéh. Magrib ngagantung kénéh. Tapi, isukna geus teu aya. Hartina dicokotna peutin...

Bandung Baheula - Bandungan, Nini Antéh jeung Sangu Sésa , Fiksimini Sunda,Nini Anteh di bulan,Bulan Purnama,Sastra Sunda,seni budaya sunda

Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya

Bandungan Selasa, 2 Maret 2021 | 16:07 WIB

Lamun diukur ku taun, kajayaan Dinasti Sunarya geus lumangsung kira-kira 3/4 abad.

Bandung Baheula - Bandungan, Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya, Wayang Golek,Sejarah wayang golek,Dalang Wayang Golek,Dinasti dalang Sunarya,Dalang Sunarya,Asep Sunandar Sunarya

Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana

Bandungan Senin, 1 Maret 2021 | 14:52 WIB

Ratna ngarékayasa kajadian éta saolah-olah geus aya rampok ka imah dununganna.

Bandung Baheula - Bandungan, Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana, ART bunuh majikannya,Pembunuhan di Buahbatu,Tersangka rekayasa seolah ada perampokan,Kapolrestabes Bandung Kombes Pol Ulung Sampurna Jaya

Misteri Sripanggung

Bandungan Sabtu, 27 Februari 2021 | 06:35 WIB

Ti dieu kakara nyaynyayan. Yén bisa jadi nu sok ngajungjujurigan mah sripanggung nu heubeul. Nyi Suminar mah leungitna c...

Bandung Baheula - Bandungan, Misteri Sripanggung, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda,Aan Merdeka Permana

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

artikel terkait

dewanpers