web analytics
  

Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung

Senin, 18 Januari 2021 15:46 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung, makanan khas Sunda singkong,makanan khas Sunda Bandung,Kadaharan asli Sunda tina Sampeu,Comro,Misro,Kripik singkong,putri noong,Sampeu,Peuyeum Bandung

Singkong, Sampeu Bandung (istimewa)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM -- Tangkal sampeu akrab pisan jeung kabudayaan Sunda. Di unggal daérah di Jawa Barat gampang pisan manggih tangkal sampeu. Eukeur mah melakna babari, tinggal ceb. Jeung, di lahan kumaha waé pasti jadi.

Geuning, sampeu ogé ngandung karbohidrat anu tinggi. Jadi, teu anéh mun loba kadaharan nu dijeun tina sampeu.

Ieu, aya sababaraha kadaharan pilihan Ayobandung.com:

Pa Enjang, tukang sampeu di Soreang. (Dudung Ridwan/Ayobandung)

Peuyeum

Peuyeum mangrupa kadaharan asli Sunda nu dijieun tina sampeu. Sampeu nu geus diberesihan tuluy diferméntasi maké ragi. Peuyeum aya ogé nu bertekstur rada teuas, nu kieu mah dijual ngagarantung.

Ayeuna mah nu ngajual peuyeum geus arang, meureun kaseudeukkeun ku kadaharan anyar. Padahal baheula mah, sampeu téh didagangkeun ka pilemburan ditanggung.

Masih aya kénéh di tempat-tempat nu ngajual oléh-oléh, umpamana di Cibaduyut, Leuwipanjang, Padalarang, jeung Purwakarta.

Comro jeung misro (istimewa)

Comro

Comro téh singkatan tina oncom di jero. Nyieunna tina sampeu diparud. Kadé sampeuna kudu nu alus. Bungbuan. Tuluy, siapkeun oncom nu ditumis, maké bawang daun, surawung, jeung bungbu lainna.

Comot parudan sampeu sacukupna. Ipiskeun. Asupkeun tumis oncom tadi. Tutup. Tuluy buleud-buleud. Goréng wéh nepi ka konéng.

Comro biasana dijual di tukang goréngan. Hargana antara R1000-Rp2000.

Misro

Teu jauh jeung nyieun comro (asom), ari misro mah amis—jerona maké gula beureum. Matakna disebut misro téh panyingkeut tina amis di jero. Biasana mah dijerona gula beureum.

Nu dagang comro bisasana ma sok sakalian ngajual misro, pabalatak di tukang gorengan. Hargana antara R1.000-Rp2.000.

Putri noong (istimewa)

Putri noong

Putri noong kadaharan nu geus rada arang, kacuali néangan ka di pasar tradisional. Sarua dijieunna tina sampeu diparud. Méh, katinggali alus, maké pewarna makanan.

Tah, parudan sampeu téh dibuleunkeun ka na cau. Sepan. Tuluy dipotongan. Awuran parudan kalapa. Tuh, pan bentukna alus siga panon putri nu keur noong.

Onggol-onggol (istimewa)

Onggol-onggol

Mimitina mah onggol-onggol dijieun tina tipung sagu. Tapi  kabéhdieunakeun bisa ogé tina sampeu nu diparud. Warnaan. Terus dibuleud-buleud. Awuran parudan kalapa.

Onggol-onggol masih kénéh sok dijual di tukang bajigur.

Colenak (istimewa)

Colénak

Colenak mah peuyeum dibeuleum terus ditoppingan ku entén kalapa (parudan kalapa dicampur gula beureum).

Raos pisan pami dileueut diréncangan ku cai téh panas. Di Bandung, aya tukang colénak nu kasohor raos pisan, nyaéta Colenak Murdi. Tempatna di Jalan Ahmad Yani Padasuka Bandung.

Kiripik sampeu (istimewa)

Kiripik sampeu

Lain di Sunda wungkul, kiripik sampeu loba ogé di daerah séjén. Sampeu dikeureut ipis-ipis, bungbuan, tuluy digoréng. Pek téh teuing rék diladaan atawa henteu kumaha karesep. Biasana kiripik khas Sunda mah dipurulukan bungbu jeung lada.

Ceunah, matak dingaranan kiripik téh, pas dituang, disada, pik, pik, pik ….

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Samboja Jepang, si Béké Lucu, Éndah Kembangna

Bandungan Jumat, 5 Maret 2021 | 16:23 WIB

Sanajan ngaranna samboja, euweuh gantar kakaitan jeung tangkal samboja nu sok loba di kuburan.

Bandung Baheula - Bandungan, Samboja Jepang, si Béké Lucu, Éndah Kembangna, tanaman kamboja jepang,merawat kamboja jepang,jenis kamboja jepang,bunga kamboja jepang

Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung

Bandungan Kamis, 4 Maret 2021 | 12:26 WIB

Kusabab pamandanganna alus, Viaduk ieu dijadikeun salah sahiji tempat syuting sinétron “Preman Pensiun”.

Bandung Baheula - Bandungan, Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung, sejarah jalan viaduct bandung,sejarah nama jalan viaduct bandung,kisah jalan viaduct bandung,jalan viaduk Bandung,jalan viaduk

Nini Antéh jeung Sangu Sésa

Bandungan Rabu, 3 Maret 2021 | 13:03 WIB

Digantungkeun isuk-isuk, beurang aya kénéh. Magrib ngagantung kénéh. Tapi, isukna geus teu aya. Hartina dicokotna peutin...

Bandung Baheula - Bandungan, Nini Antéh jeung Sangu Sésa , Fiksimini Sunda,Nini Anteh di bulan,Bulan Purnama,Sastra Sunda,seni budaya sunda

Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya

Bandungan Selasa, 2 Maret 2021 | 16:07 WIB

Lamun diukur ku taun, kajayaan Dinasti Sunarya geus lumangsung kira-kira 3/4 abad.

Bandung Baheula - Bandungan, Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya, Wayang Golek,Sejarah wayang golek,Dalang Wayang Golek,Dinasti dalang Sunarya,Dalang Sunarya,Asep Sunandar Sunarya

Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana

Bandungan Senin, 1 Maret 2021 | 14:52 WIB

Ratna ngarékayasa kajadian éta saolah-olah geus aya rampok ka imah dununganna.

Bandung Baheula - Bandungan, Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana, ART bunuh majikannya,Pembunuhan di Buahbatu,Tersangka rekayasa seolah ada perampokan,Kapolrestabes Bandung Kombes Pol Ulung Sampurna Jaya

Misteri Sripanggung

Bandungan Sabtu, 27 Februari 2021 | 06:35 WIB

Ti dieu kakara nyaynyayan. Yén bisa jadi nu sok ngajungjujurigan mah sripanggung nu heubeul. Nyi Suminar mah leungitna c...

Bandung Baheula - Bandungan, Misteri Sripanggung, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda,Aan Merdeka Permana

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci
dewanpers