web analytics
  

Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”

Selasa, 19 Januari 2021 14:21 WIB Mildan Abdalloh
Bandung Baheula - Bandungan, Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”, korban longsor Sumedang,Longsor Cimanggung Sumedang,Evakuasi Korban Longsor Cimanggung,Pencarian dan Penyelamatan (SAR) longsor Cimanggung,Aipda Dani Ramdani Hidayat,2 Jam Tertimbun, Begini Kesaksian Korban Hidup Longsor Cimanggung Sumedang

Aipda Dani Ramdani Hidayat menjadi korban hidup longsor di Cimanggung, Sumedang. (Ayobandung.com/Mildan Abdalloh)

CIMANGGUNG, AYOBANDUNG.COM -- Tim SAR Gabungan ti mimiti Senén (18/1/2021) tabuh 21.35 WIB geus ngeureunkeun kagiatan évakuasi korban taneuh urug di Desa Cihanjuang, Kecamatan Cimanggung, Kabupaten Sumedang.

Dumasar data, korban nu kaurugan taneuh di Cimanggung kabéhna aya 40 urang.  Sakabéh korban geus kapanggih tur geus diidéntifikasi ku Polda Jabar

Merlukeun waktu sapuluh poé pikeun ngaévakuasi 40 korban nu kaurugan taneuh. Kuduna mah évakuasi korban téh geus réngsé basa Jumaah (15/1/2021). Ngan harita, masih aya kénéh welasan korban nu can kapanggih. Atuh Tim SAR gabungan ménta tambahan waktu deui tilu poé.

Pencarian korban Longsor Cimanggung Sumedang. (Ayobandung.com/Kavin Faza)

"Évakuasi korban geus dieureunkeun. Ngan lamun aya kénéh warga nu ngalaporkeun kaleungitan anggota kulawargana, tangtuna ku kami rék ditindaklanjuti," ceuk Deden Ridwansyah, ketua Tim SAR Gabungan Bandung.

Kasaksian Dani, Korban nu Salamet

Aipda Dani Ramdani Hidayat, anggota Babinkamtibmas Desa Cihanjuang, Kecamatan Cimanggung, Kabupaten Sumedang mangrupakeun salah sahiji korban taneuh urug nu salamet.

Aipda Dani teu eureun-eureun ngucapkeun syukur réhna bisa salamet tina bencana taneuh urug nu ngarenggut puluhan korban.

Sabagai anggota Babinkamtibmas Desa Cihanjuang, basa ngadéngé aya kajadian taneuh urug, Dani langsung ngadatangan TKP, Komplék Pondok Daud. Harita téh sanggeus hujan badag teu eureun-eureun, Saptu (9/1/2021).

“Tabuh 15.00 WIB, kuring narima informasi. Cenah, aya 6 imah kaurugan taneuh. 12 urang warga nu kaurugan," ceuk Dani di Posko Tim SAR, sababaraha poé katukang.

Sabot manéhna keur ngadata, ceuk Dani, samar-samar kadéngé sora orok ceurik jeung kadéngé aya sora tulung-tulungan.

Dani kukurilingan néangan di mana éta sora bari teu poho sakalian ngalaporkeun kajadian ka dunungannana, Kapolsék Cimanggung.

Teu lila, Muspika Cimanggung nepi ka lokasi. Dani gé narima kabar yén Kapolres Sumedang jeung BPBD keur otw ka lokasi kajadian. Sanggeus Isya, maranéhna kakara datang.

Dina pikiran Dani, pasti bakal aya alat beurat datang. Kukituna, Dani masang garis polisi di sababaraha tempat. Antisipasi, méh ayana masarakat teu ngaganggu ka rencana évakuasi.

“Harita mémang loba masarakat nu hayang nyaho kana kajadian taneuh urug. Kuring ge ngimbau ka masarakat, tong deukeut teuing ka lokasi taneuh urug,” ceuk Dani.

Basa Kapolres datang, Dani harita balik deui ka lokasi deukeut masjid. Harita peuting tabuh 20.00 WIB. Angin peuting pikasieuneun. Bari diuk, Dani nuliskeun ngaran-ngaran warga jeung sababaraha imah nu kaurugan taneuh.

Ujug-ujug aya sora ngaguruh. Aya taneuh urug deui.

Lantaran keur anteng nulis, Dani teu maliré aya taneuh urug deui—malahan urugan nu ieu mah nyamperkeun ka manéhna. Samentara, warga di lokasi deukeut manéhna geus lalumpatan ngajauhan éta tempat.

"Kajadianna gancang pisan. Kuring teu sadar, ujug-ujug kabawa taneuh," ceuk Dani.

Jol poék mongkléng. Katingali ku Dani samar-samar dunungannana, Kapolsek Cimanggung keur nulungan manéhna--ngabetot suku Dani nu kakubur ku taneuh.

"Ndan, tulungan kuring. Ndan, tulungan kuring. Tapi Kapolsek harita ge keur nulungan kuring," ceuk Dani.

Dani nétélakeun, harita manéhna geus kakubur ku taneuh. Ampir kabéh ka kubur. Ngan leungeun wungkul nu teu kakubur. Masih bisa digerakkeun. Dani hésé rék nyalametkeun manéh da awak geus kakubur. Jaba di palebah suku asa aya batu gedé nu ngagencét. Dani teu bisa napas ampir dua jam.

Ahirna, Kapolsek Cimanggung ngajak sabaraha urang jang ngabantu nulungan Dani. Tapi, anggeur sanajan ku lobaan ogé hésé rék ngangkat awak Dani.

"Taneuhnna gerak terus. Gerak saeutik, nu rék nulungan sarieuneun. Tuluy lumpat. Kuring geus pasrah we ka nu maha kawasa," ceuk Dani.

Aya kana dua jamna patugas nyalametkeun Dani. Dani ge geus pasrah, “Ah, ieu nu ngaranna maot téh.”

Sanggeus bisa kaangkat, Dani masih leuleus. Nu nulungan geus nyangka dua sukuna potong. Harita keneh Dani langsung dibawa ka puskesmas.

"Kuring gé nyangka suku kuring téh potong. Tapi, alhamdulillah teu kunanaon geuning. Ngan luka ringan. Ayeuna suku nyeuri kénéh, tapi masih kénéh bisa lempang," ceuk Dani.

Geus ampir saminggu ti kajadian éta, ayeuna Dani geus beraktivitas deui. Malahan geus tugas deui Desa Cihanjuang.

Tapi, kajadian éta moal bisa dipohokeun saumur hirup gé. Nambah kayakinan yén maut bisa iraha waé jeung ka saha waé datangna.

(Tingali oge, Ayobandung.com, “2 Jam Tertimbun, Begini Kesaksian Korban Hidup Longsor Cimanggung Sumedang”)

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Cerpen: SEGALA HAL PENTING DALAM INGATAN

Bandungan Sabtu, 19 Juni 2021 | 09:31 WIB

Maafkan aku, Dorma. Sepertinya, aku takkan pernah sempat menceritakan segala hal penting dalam ingatanku ini kepadamu ka...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: SEGALA HAL PENTING DALAM INGATAN, Cerita Pendek,Bahasa dan Sastra Indonesia,cerpen,cerpen fitri manalu,cerita pendek fitri manalu,sastra indonesia,Sastra

Kukurilingan Néangan RS Kosong, Pasién Covid 19 Ahirna Maot di Jalan

Bandungan Jumat, 18 Juni 2021 | 14:15 WIB

Pasién Covid asal Lohbener maot di jalan sanggeus teu manggihan RS nu kosong.

Bandung Baheula - Bandungan, Kukurilingan Néangan RS Kosong, Pasién Covid 19 Ahirna Maot di Jalan, COVID-19,pasien covid 19 meninggal di jalan,rs  penuh,Pasien Covid-19

Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19

Bandungan Kamis, 17 Juni 2021 | 15:01 WIB

Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19

Bandung Baheula - Bandungan, Sanggeus Ngalongok nu Gering, 35 Warga Cikalongwetan Positif Covid-19, COVID-19,menjenguk orang sakit,menengok orang sakit,ngalongok nu gering

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belan...

Bandungan Rabu, 16 Juni 2021 | 13:51 WIB

Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung

Bandung Baheula - Bandungan, Toko Roti Sumber Hidangan (Het Snoephuis) Tempat Ngumpulna Urang Belanda di Bandung, Sumber Hidangan,Toko Roti Sumber Hidangan,Toko Roti Legendaris,Het Snoephuis

Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN

Bandungan Sabtu, 12 Juni 2021 | 09:56 WIB

Pantun téh salah sahiji pintonan kasenian dina jaman Pajajaran. Anu remen dilalakonkeunanana kalolobaan mah carita ngeun...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PEUTING PETENG KI JURU PANTUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,cerita pendek aan merdeka permana,Carpon Sunda,carpon aan merdeka  permana,Bandungan,Sastra Sunda,Bahasa dan Budaya Sunda

Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay

Bandungan Kamis, 10 Juni 2021 | 14:44 WIB

Kurupuk RO bisa disebut kadaharan jadul nu ngalegénda. Tapi, tong salah nu raresep kana camilan khas Jawa Barat ieu masi...

Bandung Baheula - Bandungan, Kurupuk RO: Sajarah Panjang Raden Omay, Kerupuk RO,Pengrajin Kerupuk RO,Raden omay,sejarah kerupuk ro,sajarah kurupuk ro

Bajigur Beuki Dieu Beuki Langka Kaséréd ku Inuman Milénial

Bandungan Rabu, 9 Juni 2021 | 13:26 WIB

Bisa jadi inuman khas Jawa Jawa Barat bajigur geus kaséréd ku inuman sachet nu praktis jeung murah hargana.

Bandung Baheula - Bandungan, Bajigur Beuki Dieu Beuki Langka Kaséréd ku Inuman Milénial, Bajigur,bajigur tasik,minuman bajigur,bajigur khas jawa barat,bajigur langka

Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung

Bandungan Selasa, 8 Juni 2021 | 13:24 WIB

Can disebut “kurban” lamun ngan meuli kurupukna wungkul. Kakara disebut kurban lamun geus nyieun bungbu kuahna.

Bandung Baheula - Bandungan, Kurban, “Kurupuk Banjur”, Kuliner Khas Kabupaten Bandung, kurupuk banjur,kurupuk anclom,kurban (kurupuk banjur),kurupuk khas kabupaten bandung,kerupuk banjur

artikel terkait

dewanpers