web analytics
  

Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung

Senin, 18 Januari 2021 15:46 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung, makanan khas Sunda singkong,makanan khas Sunda Bandung,Kadaharan asli Sunda tina Sampeu,Comro,Misro,Kripik singkong,putri noong,Sampeu,Peuyeum Bandung

Singkong, Sampeu Bandung (istimewa)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM -- Tangkal sampeu akrab pisan jeung kabudayaan Sunda. Di unggal daérah di Jawa Barat gampang pisan manggih tangkal sampeu. Eukeur mah melakna babari, tinggal ceb. Jeung, di lahan kumaha waé pasti jadi.

Geuning, sampeu ogé ngandung karbohidrat anu tinggi. Jadi, teu anéh mun loba kadaharan nu dijeun tina sampeu.

Ieu, aya sababaraha kadaharan pilihan Ayobandung.com:

Pa Enjang, tukang sampeu di Soreang. (Dudung Ridwan/Ayobandung)

Peuyeum

Peuyeum mangrupa kadaharan asli Sunda nu dijieun tina sampeu. Sampeu nu geus diberesihan tuluy diferméntasi maké ragi. Peuyeum aya ogé nu bertekstur rada teuas, nu kieu mah dijual ngagarantung.

Ayeuna mah nu ngajual peuyeum geus arang, meureun kaseudeukkeun ku kadaharan anyar. Padahal baheula mah, sampeu téh didagangkeun ka pilemburan ditanggung.

Masih aya kénéh di tempat-tempat nu ngajual oléh-oléh, umpamana di Cibaduyut, Leuwipanjang, Padalarang, jeung Purwakarta.

Comro jeung misro (istimewa)

Comro

Comro téh singkatan tina oncom di jero. Nyieunna tina sampeu diparud. Kadé sampeuna kudu nu alus. Bungbuan. Tuluy, siapkeun oncom nu ditumis, maké bawang daun, surawung, jeung bungbu lainna.

Comot parudan sampeu sacukupna. Ipiskeun. Asupkeun tumis oncom tadi. Tutup. Tuluy buleud-buleud. Goréng wéh nepi ka konéng.

Comro biasana dijual di tukang goréngan. Hargana antara R1000-Rp2000.

Misro

Teu jauh jeung nyieun comro (asom), ari misro mah amis—jerona maké gula beureum. Matakna disebut misro téh panyingkeut tina amis di jero. Biasana mah dijerona gula beureum.

Nu dagang comro bisasana ma sok sakalian ngajual misro, pabalatak di tukang gorengan. Hargana antara R1.000-Rp2.000.

Putri noong (istimewa)

Putri noong

Putri noong kadaharan nu geus rada arang, kacuali néangan ka di pasar tradisional. Sarua dijieunna tina sampeu diparud. Méh, katinggali alus, maké pewarna makanan.

Tah, parudan sampeu téh dibuleunkeun ka na cau. Sepan. Tuluy dipotongan. Awuran parudan kalapa. Tuh, pan bentukna alus siga panon putri nu keur noong.

Onggol-onggol (istimewa)

Onggol-onggol

Mimitina mah onggol-onggol dijieun tina tipung sagu. Tapi  kabéhdieunakeun bisa ogé tina sampeu nu diparud. Warnaan. Terus dibuleud-buleud. Awuran parudan kalapa.

Onggol-onggol masih kénéh sok dijual di tukang bajigur.

Colenak (istimewa)

Colénak

Colenak mah peuyeum dibeuleum terus ditoppingan ku entén kalapa (parudan kalapa dicampur gula beureum).

Raos pisan pami dileueut diréncangan ku cai téh panas. Di Bandung, aya tukang colénak nu kasohor raos pisan, nyaéta Colenak Murdi. Tempatna di Jalan Ahmad Yani Padasuka Bandung.

Kiripik sampeu (istimewa)

Kiripik sampeu

Lain di Sunda wungkul, kiripik sampeu loba ogé di daerah séjén. Sampeu dikeureut ipis-ipis, bungbuan, tuluy digoréng. Pek téh teuing rék diladaan atawa henteu kumaha karesep. Biasana kiripik khas Sunda mah dipurulukan bungbu jeung lada.

Ceunah, matak dingaranan kiripik téh, pas dituang, disada, pik, pik, pik ….

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: PETI PANYINGLAR PATI

Bandungan Sabtu, 15 Mei 2021 | 09:05 WIB

Tali peti anu ceuk pangrasana geus pageuh ditalikeun kana palang dada, singhoréng talina pegat kabawa tanaga cai nu nyéo...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PETI PANYINGLAR PATI, cerpen Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Ai Wawang,Carita pondok,Bandungan,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,carpon

IDULFITRI

Bandungan Rabu, 12 Mei 2021 | 17:27 WIB

Poho kana protokol kaséhatan. Sabab, kébeh hayang ngarayakeun Idulfitri.

Bandung Baheula - Bandungan, IDULFITRI, fiksimini,Fiksimini Sunda,fiksimini bahasa sunda,cerita  pendek sunda,Carpon Sunda,fiksimini dudung ridwan

Peré Lebaran, Maén Badminton jeung Pamaén Persib

Bandungan Senin, 10 Mei 2021 | 13:47 WIB

Nyaan nyemésna tarik—da puguh gedé tanaga. Tapi, kieu senina badminton. Manéhna ku uing teu dibéré bola cemésen.

Bandung Baheula - Bandungan, Peré Lebaran, Maén Badminton jeung Pamaén Persib, fiksimini,fiksimini,Fiksimini Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,fiksimini dudung ridwan

Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN

Bandungan Sabtu, 8 Mei 2021 | 06:11 WIB

Henteu gampang geuning jadi pangarang téh. Ngahuleng ti balik tarawéh nepi ka ampir jam sabelas, asa acan manggih waé ca...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN, Cerita Pendek,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda,cerita pendek Yus R. Ismail,carpon,Carpon Sunda,carpon yus r. ismail,seni dan budaya sunda,Sastra Sunda

Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang

Bandungan Jumat, 7 Mei 2021 | 14:40 WIB

Tapi ayeuna mah jumaahanna bari ngabringkeun murid-muridna. Atuh da murid-muridna téh barandel pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang, Kisah nasruddin hoja,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda,dongeng nasruddin hoja

Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona

Bandungan Kamis, 6 Mei 2021 | 15:17 WIB

Aglonéma nu boga ngaran latin Chinese evergreen ieu boga kakhasan nu béda jeung nu lain.

Bandung Baheula - Bandungan, Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona, Tanaman Hias,Aglonema,jenis Aglonema,Aglonema impor,Aglonema lokal,harga Aglonema Bandung,harga aglonema

Timburu

Bandungan Rabu, 5 Mei 2021 | 15:40 WIB

Da di tukang baso tahu éta pisan cinta manéhna baheula ngajadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Timburu, fiksimini,Cerita Fiksi,Fiksimini Sunda,fiksimini dudung ridwan,timburu

Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang

Bandungan Selasa, 4 Mei 2021 | 14:45 WIB

Sagala lauk laut aya. Di lantéi dua aya dua puluh lapak nu narima meuleum lauk atawa narima mangmasakeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang, pasar ikan,Pasar Ikan Modern Soreang,Pasar Ikan Modern,Pasar Ikan Modern Bandung
dewanpers