web analytics
  

Daluang, Keretas Ciri Khas Nusantara nu Kapohokeun

Senin, 18 Januari 2021 13:08 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Daluang, Keretas Ciri Khas Nusantara nu Kapohokeun, Kertas daluang,kertas daluang Bandung,Andri P.  Kantaprawira,Panitia Kongres Sunda

Kertas daluang (Andri P. Kantaprawira)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM –  Basa acara Silaturahmi Panitia Kongrés Sunda jeung anggota Dewan Perwakilan Daerah (DPD) RI, di ruang Pertemuan Swiss-belresort Dago, Bandung, Rebo (13/1/20201), Panitia Kongrés nyematkan panggilan “Akang” ka Ketua DPD RI, La Nyalla Mahmud Mattalitti.

Pembina Panitia Kongrés Sunda, Raden Holil Aksan Umarzein, salaku wakil Panitia, dina acara éta ogé maparin Iket (Udeng) “Darmakusuma”, Pusaka Kujang Pamor Padjajaran, buku Biografi Otto Iskandardinata, jeung penghargaan dina keretas daluang—keretas khas Nusantara nu ayeuna ampir punah.

Naon ceunah kertas daluang téh? Lamun, peradaban Mesir kuno ngawariskeun keretas papyrus, Nusantara oge boga keretas daluang.

Kertas daluang. (Andri P. Kantaprawira)

Ngan dua keretas tradisional ieu nasibna béda. Papyrus mah nepi ka kiwari masih jadi ikon peradaban Mesir nu ékslusif, sedengkeun nasib keretas daluang siga nu dipopohokeun.

“Kukituna, Panitia Kongrés Sunda hayang ngangkat deui darajat keretas daluang sabagai cicirén keretas Nusantara ka permukaan,” ceuk Andri P. Kantaprawira, SC Kongrés Sunda, basa ngobrol jeung Ayobandung.com.

Ceuk Andri, pangrajin keretas daluang ieu masih kénéh aya sanajan jumlahna saeutik. Di Bandung, salah sahijina pangrajin daluang digeluti ku Mufid Sururi anu workshop-na di Jalan Bagus Rangin, Bandung.

Mufid Sururi ogé sohor disebut tukang saéh pédah keretas daluang dijieunna tina kulit tangkal saéh atawa bahasa Latinna, Paper mulberry (Broussonetia papyrifera).

Andri ngahanjakalkeun nasib keretas daluang nu jadi kabanggaan Nusantara ieu bisa disebut ampir punah. Kiwari, keretas daluang ngan saukur digeluti ku pangrajin-pangrajin sorangan-sorangan.

Padahal Andri, yakin daluang boga poténsi gedé lamun dipromosikeun. Keretas ieu bisa jadi produk éksklusif mandiri atawa sabagai komponén hiji  produk. Umpamana, daluang bisa jadi keretas piagam panghargaan, kanvas lukisan, kantong, topi, panutup lampu, kaén, jeung sajabana.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Samboja Jepang, si Béké Lucu, Éndah Kembangna

Bandungan Jumat, 5 Maret 2021 | 16:23 WIB

Sanajan ngaranna samboja, euweuh gantar kakaitan jeung tangkal samboja nu sok loba di kuburan.

Bandung Baheula - Bandungan, Samboja Jepang, si Béké Lucu, Éndah Kembangna, tanaman kamboja jepang,merawat kamboja jepang,jenis kamboja jepang,bunga kamboja jepang

Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung

Bandungan Kamis, 4 Maret 2021 | 12:26 WIB

Kusabab pamandanganna alus, Viaduk ieu dijadikeun salah sahiji tempat syuting sinétron “Preman Pensiun”.

Bandung Baheula - Bandungan, Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung, sejarah jalan viaduct bandung,sejarah nama jalan viaduct bandung,kisah jalan viaduct bandung,jalan viaduk Bandung,jalan viaduk

Nini Antéh jeung Sangu Sésa

Bandungan Rabu, 3 Maret 2021 | 13:03 WIB

Digantungkeun isuk-isuk, beurang aya kénéh. Magrib ngagantung kénéh. Tapi, isukna geus teu aya. Hartina dicokotna peutin...

Bandung Baheula - Bandungan, Nini Antéh jeung Sangu Sésa , Fiksimini Sunda,Nini Anteh di bulan,Bulan Purnama,Sastra Sunda,seni budaya sunda

Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya

Bandungan Selasa, 2 Maret 2021 | 16:07 WIB

Lamun diukur ku taun, kajayaan Dinasti Sunarya geus lumangsung kira-kira 3/4 abad.

Bandung Baheula - Bandungan, Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya, Wayang Golek,Sejarah wayang golek,Dalang Wayang Golek,Dinasti dalang Sunarya,Dalang Sunarya,Asep Sunandar Sunarya

Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana

Bandungan Senin, 1 Maret 2021 | 14:52 WIB

Ratna ngarékayasa kajadian éta saolah-olah geus aya rampok ka imah dununganna.

Bandung Baheula - Bandungan, Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana, ART bunuh majikannya,Pembunuhan di Buahbatu,Tersangka rekayasa seolah ada perampokan,Kapolrestabes Bandung Kombes Pol Ulung Sampurna Jaya

Misteri Sripanggung

Bandungan Sabtu, 27 Februari 2021 | 06:35 WIB

Ti dieu kakara nyaynyayan. Yén bisa jadi nu sok ngajungjujurigan mah sripanggung nu heubeul. Nyi Suminar mah leungitna c...

Bandung Baheula - Bandungan, Misteri Sripanggung, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda,Aan Merdeka Permana

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

artikel terkait

dewanpers