web analytics
  

Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa

Rabu, 13 Januari 2021 17:38 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa, Panitia Kongres Sunda,Dialog DPD RI dengan Panitia Kongres Sunda,Ketua DPD RI La Nyalla Mattalitti,Kongres Sunda,Webinar Kongres Sunda

Ketua Dewan Perwakilan Daerah (DPD) RI AA LaNyalla Mahmud Mattalitti saat hadir dalam acara Dialog Kebudayaan dengan Panitia Kongres Sunda, di ruang pertemuan Swiss-belresort Dago, Bandung, Rabu (13/1/2021). Pertemuan tersebut membicarakan beberapa hal, di antaranya rencana pemekaran wilayah dan DPD RI akan mengusulkan kepada Presiden Joko Widodo untuk meresmikan Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal sebagai salah satu hari nasional Indonesia. (Ayobandung.com/Irfan Al-Faritsi)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM – Pasualan-pasualan kabudayaan jeung kaarifan lokal jadi topik utama silaturahmi kabudayaan antara Dewan Perwakilan Daerah (DPD) RI jeung Panitia Kongrés Sunda. Acara silaturahmi ieu diayakeun di Ruang Pertemuan Swiss-belresort Dago, Bandung, Rebo (13/1/2021).

Sababaraha senator hadir, di antarana senator ti Jawa Barat, Eni Sumarni, Amang Syafrudin, jeung Asep Hidayat. Hadir ogé senator Facrul Razi (Aceh), Alirman Sori (Sumbar), Jiyalika Maharani (Sumsel), Ria Mayang Sari jeung Sum Indra (Jambi), Ahmad Bastian jeung Bustami Zainudin (Lampung), Wa Ode Rabia Al Adawia (Sultra) jeung Alexander Fraciscus (Babel).

Sedengkeun ti Panitia Kongrés Sunda, hadir Avi Taufik Hidayat (Ketua OC Kongrés Sunda), Nina Kurnia Hikmawati (Sekretaris Kongrés Sunda), Andri Perkasa Kantaprawira (Ketua SC), Acil Bimbo (Pembina Kongrés), Raden Holil A. Umarzein (Pembina Kongrés Sunda), Duddy Sutandi (Pakar Kongres Sunda), jeung Hilman Hidayat (Ketua PWI Jawa Barat).

Ketua DPD RI, AA La Nyalla Mahmud Mattalitti, nétélakeun ngamumulé budaya téh penting pisan sabab kapan budaya téh mangrupa cicirén, atawa idéntitas bangsa. Sedengkeun kearifan lokal mangrupa nu ngabéla sakaligus “pintu gerbang” pikeun karaharjaan rahayat.

Senator ti Sumbar, Alirman Sori ngaku yén Undang-Undang Nomor 5 Taun 2017 ngenaan Ngamajukeun Kabudayaan can bisa ngawadahan pangabutuh masarakat, utamana ngawadahan éksisténsi kaarifan lokal. “Ngan, sabagai dasar mah, bisa dimaksimalkeun. Nu tangtuna ku forum-forum dialog siga kieu,” ceuk Sori.

Bustami Zainudin senator ti Lampung ngadukung Kongrés Sunda nu jadi cikal bakal gerakan masarakat jang mertahankeun jeung nguatkeun idéntitas bangsa.

“DPD, sebagai wakil daérah, bisa ngainisiasi lahirna kongrés kabudayaan jeung kabangsaan di skala nasional. Kahareup, hasilna bisa dijadikeun masukan konkrét ka pamaréntah,” ceuk Bustami.

Ti Panitia Kongrés Sunda, Acil Bimbo nyebut ayeuna geus loba kaarifan lokal  jeung tata nilai nu leungit ti Indonésa. Can aya kategasan ngenaan konservasi budaya jeung kapentingan ékonomi.

“Kuring ngamén ngurilingan Indonésa. Tiap daérah pangwangunnana timpang. Lain di Papua waé, tapi ogé di Kalimantan, kaasup di Jawa Barat. Kuring nanya, Kalimantan beunghar ku sumber daya alam, tapi saha nu beunghar jeung nu boga kawasana? Urang asli Kalimantan atawa invéstor asing?” ceuk Acil.

Ceuk Acil, gunung pikeun masarakat Sunda mah mangrupa tempat nu boga sajarah sakral jeung ritual. Tapi naha gunung-gunung di Jawa Barat digali terus dicokot tambangna ku invéstor-invéstor nu diizinan ku pamaréntah?

Ieu nu kudu didiskusikan seurius. Lain ku nanaon, samata-mata jang ngajaga Indonésa jeung ngajaga generasi nu bakal datang.

La Nyalla Mahmud Mattalitti, jangji i DPD RI arék ngusulkeun ka Presiden Joko Widodo supaya diayakeun “Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal”.

 

 

 

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Bandungan Senin, 22 Februari 2021 | 14:28 WIB

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung

Bandungan Minggu, 21 Februari 2021 | 20:00 WIB

Sabab, ceuk Darpan, lamun leungit basana bakal leungit bangsana.

Bandung Baheula - Bandungan, Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung, hari bahasa ibu internasional,Presiden Joko Widodo,Poe Basa Indung Internasional,Lembaga Basa jeung Sastra Sunda,Bahasa Sunda

Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS

Bandungan Sabtu, 20 Februari 2021 | 08:26 WIB

Kota Bandung moal tigerat ku cai. Sabab wakil rayat, pausahaan daérah, jeung pajabat Kota Bandung geus diajar ka Médan....

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS, Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carpon Sunda,Carpon Cecep Burdansyah,carpon,cerpen Sunda,seni dan budaya sunda

Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang

Bandungan Jumat, 19 Februari 2021 | 16:09 WIB

Di jaman kolonial geus lain jadi rusiah urang pribumi leuwih deukeut ka urang Tionghoa dibandingkeun ka urang Eropah.

Bandung Baheula - Bandungan, Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang, Tionghoa Bandung,sejarah tionghoa di Bandung,Trik dagang tionghoa,sejarah,sejarah tionghoa zaman kolonial

“Saloka”, “Tamara” Katingalina Asing, padahal Kecap Asli Sunda Kuno

Bandungan Rabu, 17 Februari 2021 | 15:26 WIB

Dina basa Sunda, “saloka” hartina “umpama” atawa “ibarat”, sedengkeun “tamara” hartina “gamelan”.

Bandung Baheula - Bandungan, “Saloka”, “Tamara” Katingalina Asing, padahal Kecap Asli Sunda Kuno, Nama Bayi dalam Bahasa Sunda,Nama Bayi,Nama Bayi Eksotis,Arya Saloka,saloka,Tamara Bleszynski,tamara geraldine

Dua Kaulinan Barudak Jaman Baheula: Pérépét Jéngkol jeung Sasalimpetan

Bandungan Selasa, 16 Februari 2021 | 11:06 WIB

Limaan ngariung, tuluy nukang. Laju suku sabeulah nu kénca, diangkat, silih kaél. Geus karasa pageuh, nguriling nukang...

Bandung Baheula - Bandungan, Dua Kaulinan Barudak Jaman Baheula: Pérépét Jéngkol jeung Sasalimpetan, Permainan Tradisional,permainan tradisional sunda,permainan tradisional di rumah,Perepet jengkol,Sasalimpetan,Permainan anak tradisional Sunda

artikel terkait

dewanpers