web analytics
  

Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun

Selasa, 12 Januari 2021 20:41 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun, Harga kedelaiterus meroket,tahu Cibuntu,kedelai impor,Menteri Pertanian (Mentan) Syahrul Yasin Limpo,Kedelai Lokal,perajin tahu tempe menjerit

Pekerja sedang menyelesaikan pembuatan tahu di salah satu pabrik tahu di kampung Cibuntu, kecamatan Bandung Kulon, kota Bandung, Jumat (30/10/2020). Saat pandemi Covid-19 berlangsung produksi tahu di tempat tersebut mengalami penurunan omzet sebesar 50 persen. (Aufa Fadil/Magang)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM – Pasualan tahu jeung tempé osok ujug-ujug mucunghul teu pupuguh. Tara kulonowun. Tara punten.

Lain kunanaon, masalahna da atuh tahu jeung tempé mah—sanajan murah--kaasup katuangan sajuta umat jeung nu geus khas Indonésa—ti rahayat leutik, sedeng, jeung “kelas atas”, bareuki kana tahu tempé.

Nu antukna, lamun aya pasualan saeutik ogé ngeunaan tahu jeung tempé sok ngagenjleugkeun nagara. Presiden Jokowi gé nepi ka kudu “turun gunung”.

“Saya kepingin, persoalan tahu-tempe ini tidak muncul lagi,” ceuk Jokowi, "Kita tahu bahwa beberapa minggu terakhir ini urusan yang berkaitan dengan tahu dan tempe, kedelai, jadi masalah," ceuk Presiden Jokowi basa ngaresmikeun Rapat Kerja Nasional Pembangunan Pertanian Tahun 2021, di Jakarta, Senen (11/1).

Presiden nétélakeun pentingna pengelolaan di sektor pangan jeung hal ieu kudu diurus sacara seurius jeung detail.

Sabenerna mah pasualan tahu jeung tempé ieu téh anggeur ti taun ka taun, nyaéta sual katergantungan Indonésa ka kedelé impor. Atuh, lamun harga kedelé dunia naék, nya pasti ngarémbet ka pabrik-pabrik tahu tempé, ka pasar-pasar, ka para padagang leutik, nepi ka ibu-ibu nu sok baralanja.

 

DI BANDUNG

Kepala Dinas Perdagangan dan Perindustrian (Disdagin) Kota Bandung, Elly Wasliah, nétélakeun, harga kedelé impor nu ayeuna naék téh mimiti na mah geus karasa naék ti bulan November 2020. Harga kedelé rata-ratana Rp8.300 sakilona, ayeuna geus nepi ka Rp9.000 sakilona.

Naon sababna naék? Ceuk Elly, kusabab memang harga kedelé duniana gé ngajaul.  Salain ti éta, pasokan kedelé impor ti Amerika Serikat na aya hambatan.

Kapan salila ieu kacang kedelé impor nu dipaké ku Indonésa téh asalna ti Amerika. Samentara, ceuk Elly, ayeuna China ménta tambahan impor ti Amerika.

Ceuk warta ti Kementerian Perdagangan, Elly nyebutkan, China nambahan kapasitas impor kacang kedelé ti Amerika Serikat jadi dua kali lipat. Ti asalna 15 juta ton jadi 30 ton.

"Kuduna bulan ieu asup. Tapi, kamari diborong ku China. Jang ngeusian anu kosong, kapaksa ngadatangkeun ti Kanada," ceuk Elly basa nepungan perajin tahu Cibuntu, Senén (4/12/2020).

Saméméhna diwartakeun para perajin tahu di Cibuntu ngayakeun aksi mogok produksi. Tapi, ayeuna para perajin tahu téh geus mulai ngaproduksi deui sanajan konsékuénsina naékkeun harga jual.

 

DI JAKARTA

Di Jakarta gé, harga kedelé ti sabulan kamari terus nerékél naék. Para perajin tahu ngarahuh. Ngarasa beurat. Antukna pabrik-pabrik tahu aya nu eureun beropérasi sahelaanan. Aya ogé nu tetep beropérasi, tapi nyieun tahuna dileutikan.

"Ukuran tahuna kapaksa dileutikkan. Da harga kedele keur mahal," ceuk Supriadi basa ditepungan di daerah Buncit Raya, Jakarta, Minggu (3/1/2021).

Supriadi nétélakeun, harga bahan baku kedelé teu bisa dicepeng, naékna kabina-bina. Biasana mah manéhna meuli kedelé ngan Rp 7.500 sakilona, ayeuna naék nepi ka Rp 9.000 sakilona.

Sanajan kedelé mahal, ceuk Supriadi, produksi tetep jalan sabab manéhna geus boga langganan tetep.

"Nya, diberat-berat ogé, kapaksa nyieun tahu. Karunya ka tukang goréngan, karunya ka ibu-ibu. Pan geus paresen," pokna.  “Harga tahu na mah teu dinaékeun. Tapi ukuranna dileutikkan," ceuk Supriadi.

Tanaman Kedelai. (Pixabay)

DI TASIKMALAYA

Kepala Dinas Ketahanan Pangan Pertanian dan Perikanan (DKP3) Kota Tasikmalaya Tedi Setiadi nyebutkeun, kabutuhan kedelé  jang bahan baku tempé jeung  tahu di Tasikmalaya 520 ton sapoena.

Ceuk Tedi, kedelé impor ti Amerika masih jadi andelan kusabab kualitasna alus. "Kunaon kedelé lokal teu dipaké ku para perajin tahu jeung tempé? Sabab, kualitasna kurang alus," ceuk Tedi Setiadi basa inspeksi mendadak (sidak) ka Gudang distributor kedelé di Indihiang, Senén (11/1/2021).

Taun 2020 di Kota Tasikmalaya ngayakeun program melak kedelé saratus héktar. Tina 100 héktar téh, 50 héktarna nu dipanén kedelé ngora keneh. Tapi 50 héktar sésana dipanen kedelé kolot.

"Para petani leuwih milih kedelé  ngora. Pajarkeun, leuwih payu jang jang  cemilan," pokna.

Panén kedelé lokal kurang alus téh alatan bibit kedelé nu dikirim ti pusat éléh bersaing ku kedelé ti luar negeri.

"Kukituna, dinas ketahanan pangan pertanian dan perikanan mihareup pamaréntah pusat--utamana Kementan—kumaha carana nyieun bibit-bibit unggul  kacang kedelé nu bisa nyaingan kedelé ti luar negeri," pokna.

 

DI SUKABUMI

Béda deui jeung patani di Kabupaten Sukabumi. Patani Sukabumi teu kabita melak kedelé alatan harga kedelé lokal murah ditarimana ku konsumen.

"Di Sukabumi, melak kedelé jadi pilihan katilu sanggeus melak paré jeung jagong," ceuk Kepala Dinas Pertanian Kabupaten Sukabumi, Sudrajat, Jumaah (8/1).

Sudrajat netélakeun, ayeuna harga kedelé lokal di pasaran Rp 5.000 sakilona.

Sanajan kedeée lokal murah, perajin tahu tempé anggeur leuwih milih kedelé impor lantaran éeuwih alus kualitasna. Salain éta, produktivitas kedele lokal ogé teu loga, ngan saukur 1,5 ton tina sahektarna.

Nerekélna harga kedelé nu ngabeuratkeun para perajin tahu jeung tempé diréspons ku kalangan DPR RI. Kalangan DPR mihareup pamaréntah fokus kana ngaronjatkeun pertanian kedelé lokal.

Produsen tahu mengolah kedelai. (Dok Humas Pemkot Bandung)

RÈSPONS PAMARÈNTAH

Menteri Pertanian Syahrul Yasin Limpo jangji pihakna rék ngupayakeun ngalipatgandaeun produksi kedelé lokal dina waktu paling kurang 200 poé atawa, dina dua kali waktu melak.

Mentan nyebutkeun usahana mangrupa réspons ngenaan nérékélna harga kedelé di pasar global, di mana Indonésa nu masih gumantung kana impor kedelé.

"Urang cobaan duakalikeun. Biasana kan perlu 100 poé sakali melak. Ayeuna, urang cobaan dua kali 100 poé bari sakalian nyiapkeun waragadna," ceuk Syahrul di Jakarta, Senén (4/1/2021).

Menteri Syarul netelakeun produksi kedelé lokal kudu boga daya saing, boh dina kualiatasna, boh dina hargana.

Ceuk Syahrul Yasin Limpo, pengembangan kedelé lokal rék dimimitian ti Pulau Jawa. Naon, sabab? Sabab, konsumén produk kedelé lolobana di Pulau Jawa. Jadi, kudu aya intervénsi kawilayahan.

Syahrul nétélakeun, mahalna harga kedelé impor ayeuna lamun diréspons langsung ku ningkatkeun produksi kedelé lokal bakal ngarugikeun patani. Sabab, pas harga kedé impor can turun, kedelé lokal pasti kasaingan deui nu antukna patani deui nu rugi.

Kukituna,  perlu waktu méh produksi kedelé lokal lalalunan bisa nérékél sangkan ka hareupna katergantugan ka kedelé impor bisa dikurangan.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya

Bandungan Selasa, 2 Maret 2021 | 16:07 WIB

Lamun diukur ku taun, kajayaan Dinasti Sunarya geus lumangsung kira-kira 3/4 abad.

Bandung Baheula - Bandungan, Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya, Wayang Golek,Sejarah wayang golek,Dalang Wayang Golek,Dinasti dalang Sunarya,Dalang Sunarya,Asep Sunandar Sunarya

Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana

Bandungan Senin, 1 Maret 2021 | 14:52 WIB

Ratna ngarékayasa kajadian éta saolah-olah geus aya rampok ka imah dununganna.

Bandung Baheula - Bandungan, Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana, ART bunuh majikannya,Pembunuhan di Buahbatu,Tersangka rekayasa seolah ada perampokan,Kapolrestabes Bandung Kombes Pol Ulung Sampurna Jaya

Misteri Sripanggung

Bandungan Sabtu, 27 Februari 2021 | 06:35 WIB

Ti dieu kakara nyaynyayan. Yén bisa jadi nu sok ngajungjujurigan mah sripanggung nu heubeul. Nyi Suminar mah leungitna c...

Bandung Baheula - Bandungan, Misteri Sripanggung, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda,Aan Merdeka Permana

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Bandungan Senin, 22 Februari 2021 | 14:28 WIB

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

artikel terkait

dewanpers