web analytics
  

Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa

Rabu, 13 Januari 2021 17:38 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa, Panitia Kongres Sunda,Dialog DPD RI dengan Panitia Kongres Sunda,Ketua DPD RI La Nyalla Mattalitti,Kongres Sunda,Webinar Kongres Sunda

Ketua Dewan Perwakilan Daerah (DPD) RI AA LaNyalla Mahmud Mattalitti saat hadir dalam acara Dialog Kebudayaan dengan Panitia Kongres Sunda, di ruang pertemuan Swiss-belresort Dago, Bandung, Rabu (13/1/2021). Pertemuan tersebut membicarakan beberapa hal, di antaranya rencana pemekaran wilayah dan DPD RI akan mengusulkan kepada Presiden Joko Widodo untuk meresmikan Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal sebagai salah satu hari nasional Indonesia. (Ayobandung.com/Irfan Al-Faritsi)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM – Pasualan-pasualan kabudayaan jeung kaarifan lokal jadi topik utama silaturahmi kabudayaan antara Dewan Perwakilan Daerah (DPD) RI jeung Panitia Kongrés Sunda. Acara silaturahmi ieu diayakeun di Ruang Pertemuan Swiss-belresort Dago, Bandung, Rebo (13/1/2021).

Sababaraha senator hadir, di antarana senator ti Jawa Barat, Eni Sumarni, Amang Syafrudin, jeung Asep Hidayat. Hadir ogé senator Facrul Razi (Aceh), Alirman Sori (Sumbar), Jiyalika Maharani (Sumsel), Ria Mayang Sari jeung Sum Indra (Jambi), Ahmad Bastian jeung Bustami Zainudin (Lampung), Wa Ode Rabia Al Adawia (Sultra) jeung Alexander Fraciscus (Babel).

Sedengkeun ti Panitia Kongrés Sunda, hadir Avi Taufik Hidayat (Ketua OC Kongrés Sunda), Nina Kurnia Hikmawati (Sekretaris Kongrés Sunda), Andri Perkasa Kantaprawira (Ketua SC), Acil Bimbo (Pembina Kongrés), Raden Holil A. Umarzein (Pembina Kongrés Sunda), Duddy Sutandi (Pakar Kongres Sunda), jeung Hilman Hidayat (Ketua PWI Jawa Barat).

Ketua DPD RI, AA La Nyalla Mahmud Mattalitti, nétélakeun ngamumulé budaya téh penting pisan sabab kapan budaya téh mangrupa cicirén, atawa idéntitas bangsa. Sedengkeun kearifan lokal mangrupa nu ngabéla sakaligus “pintu gerbang” pikeun karaharjaan rahayat.

Senator ti Sumbar, Alirman Sori ngaku yén Undang-Undang Nomor 5 Taun 2017 ngenaan Ngamajukeun Kabudayaan can bisa ngawadahan pangabutuh masarakat, utamana ngawadahan éksisténsi kaarifan lokal. “Ngan, sabagai dasar mah, bisa dimaksimalkeun. Nu tangtuna ku forum-forum dialog siga kieu,” ceuk Sori.

Bustami Zainudin senator ti Lampung ngadukung Kongrés Sunda nu jadi cikal bakal gerakan masarakat jang mertahankeun jeung nguatkeun idéntitas bangsa.

“DPD, sebagai wakil daérah, bisa ngainisiasi lahirna kongrés kabudayaan jeung kabangsaan di skala nasional. Kahareup, hasilna bisa dijadikeun masukan konkrét ka pamaréntah,” ceuk Bustami.

Ti Panitia Kongrés Sunda, Acil Bimbo nyebut ayeuna geus loba kaarifan lokal  jeung tata nilai nu leungit ti Indonésa. Can aya kategasan ngenaan konservasi budaya jeung kapentingan ékonomi.

“Kuring ngamén ngurilingan Indonésa. Tiap daérah pangwangunnana timpang. Lain di Papua waé, tapi ogé di Kalimantan, kaasup di Jawa Barat. Kuring nanya, Kalimantan beunghar ku sumber daya alam, tapi saha nu beunghar jeung nu boga kawasana? Urang asli Kalimantan atawa invéstor asing?” ceuk Acil.

Ceuk Acil, gunung pikeun masarakat Sunda mah mangrupa tempat nu boga sajarah sakral jeung ritual. Tapi naha gunung-gunung di Jawa Barat digali terus dicokot tambangna ku invéstor-invéstor nu diizinan ku pamaréntah?

Ieu nu kudu didiskusikan seurius. Lain ku nanaon, samata-mata jang ngajaga Indonésa jeung ngajaga generasi nu bakal datang.

La Nyalla Mahmud Mattalitti, jangji i DPD RI arék ngusulkeun ka Presiden Joko Widodo supaya diayakeun “Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal”.

 

 

 

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: PASIR DUKUH

Bandungan Sabtu, 6 Maret 2021 | 06:31 WIB

Baréto keur budak mah remen diabringkeun ka para uwa, tepi ka aleut-aleutan mapay tanjakan Pasir Dukuh.

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: PASIR DUKUH, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda

Samboja Jepang, si Béké Lucu, Éndah Kembangna

Bandungan Jumat, 5 Maret 2021 | 16:23 WIB

Sanajan ngaranna samboja, euweuh gantar kakaitan jeung tangkal samboja nu sok loba di kuburan.

Bandung Baheula - Bandungan, Samboja Jepang, si Béké Lucu, Éndah Kembangna, tanaman kamboja jepang,merawat kamboja jepang,jenis kamboja jepang,bunga kamboja jepang

Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung

Bandungan Kamis, 4 Maret 2021 | 12:26 WIB

Kusabab pamandanganna alus, Viaduk ieu dijadikeun salah sahiji tempat syuting sinétron “Preman Pensiun”.

Bandung Baheula - Bandungan, Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung, sejarah jalan viaduct bandung,sejarah nama jalan viaduct bandung,kisah jalan viaduct bandung,jalan viaduk Bandung,jalan viaduk

Nini Antéh jeung Sangu Sésa

Bandungan Rabu, 3 Maret 2021 | 13:03 WIB

Digantungkeun isuk-isuk, beurang aya kénéh. Magrib ngagantung kénéh. Tapi, isukna geus teu aya. Hartina dicokotna peutin...

Bandung Baheula - Bandungan, Nini Antéh jeung Sangu Sésa , Fiksimini Sunda,Nini Anteh di bulan,Bulan Purnama,Sastra Sunda,seni budaya sunda

Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya

Bandungan Selasa, 2 Maret 2021 | 16:07 WIB

Lamun diukur ku taun, kajayaan Dinasti Sunarya geus lumangsung kira-kira 3/4 abad.

Bandung Baheula - Bandungan, Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya, Wayang Golek,Sejarah wayang golek,Dalang Wayang Golek,Dinasti dalang Sunarya,Dalang Sunarya,Asep Sunandar Sunarya

Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana

Bandungan Senin, 1 Maret 2021 | 14:52 WIB

Ratna ngarékayasa kajadian éta saolah-olah geus aya rampok ka imah dununganna.

Bandung Baheula - Bandungan, Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana, ART bunuh majikannya,Pembunuhan di Buahbatu,Tersangka rekayasa seolah ada perampokan,Kapolrestabes Bandung Kombes Pol Ulung Sampurna Jaya

Misteri Sripanggung

Bandungan Sabtu, 27 Februari 2021 | 06:35 WIB

Ti dieu kakara nyaynyayan. Yén bisa jadi nu sok ngajungjujurigan mah sripanggung nu heubeul. Nyi Suminar mah leungitna c...

Bandung Baheula - Bandungan, Misteri Sripanggung, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda,Aan Merdeka Permana

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

artikel terkait

dewanpers