web analytics
  

Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa

Rabu, 13 Januari 2021 17:38 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa, Panitia Kongres Sunda,Dialog DPD RI dengan Panitia Kongres Sunda,Ketua DPD RI La Nyalla Mattalitti,Kongres Sunda,Webinar Kongres Sunda

Ketua Dewan Perwakilan Daerah (DPD) RI AA LaNyalla Mahmud Mattalitti saat hadir dalam acara Dialog Kebudayaan dengan Panitia Kongres Sunda, di ruang pertemuan Swiss-belresort Dago, Bandung, Rabu (13/1/2021). Pertemuan tersebut membicarakan beberapa hal, di antaranya rencana pemekaran wilayah dan DPD RI akan mengusulkan kepada Presiden Joko Widodo untuk meresmikan Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal sebagai salah satu hari nasional Indonesia. (Ayobandung.com/Irfan Al-Faritsi)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM – Pasualan-pasualan kabudayaan jeung kaarifan lokal jadi topik utama silaturahmi kabudayaan antara Dewan Perwakilan Daerah (DPD) RI jeung Panitia Kongrés Sunda. Acara silaturahmi ieu diayakeun di Ruang Pertemuan Swiss-belresort Dago, Bandung, Rebo (13/1/2021).

Sababaraha senator hadir, di antarana senator ti Jawa Barat, Eni Sumarni, Amang Syafrudin, jeung Asep Hidayat. Hadir ogé senator Facrul Razi (Aceh), Alirman Sori (Sumbar), Jiyalika Maharani (Sumsel), Ria Mayang Sari jeung Sum Indra (Jambi), Ahmad Bastian jeung Bustami Zainudin (Lampung), Wa Ode Rabia Al Adawia (Sultra) jeung Alexander Fraciscus (Babel).

Sedengkeun ti Panitia Kongrés Sunda, hadir Avi Taufik Hidayat (Ketua OC Kongrés Sunda), Nina Kurnia Hikmawati (Sekretaris Kongrés Sunda), Andri Perkasa Kantaprawira (Ketua SC), Acil Bimbo (Pembina Kongrés), Raden Holil A. Umarzein (Pembina Kongrés Sunda), Duddy Sutandi (Pakar Kongres Sunda), jeung Hilman Hidayat (Ketua PWI Jawa Barat).

Ketua DPD RI, AA La Nyalla Mahmud Mattalitti, nétélakeun ngamumulé budaya téh penting pisan sabab kapan budaya téh mangrupa cicirén, atawa idéntitas bangsa. Sedengkeun kearifan lokal mangrupa nu ngabéla sakaligus “pintu gerbang” pikeun karaharjaan rahayat.

Senator ti Sumbar, Alirman Sori ngaku yén Undang-Undang Nomor 5 Taun 2017 ngenaan Ngamajukeun Kabudayaan can bisa ngawadahan pangabutuh masarakat, utamana ngawadahan éksisténsi kaarifan lokal. “Ngan, sabagai dasar mah, bisa dimaksimalkeun. Nu tangtuna ku forum-forum dialog siga kieu,” ceuk Sori.

Bustami Zainudin senator ti Lampung ngadukung Kongrés Sunda nu jadi cikal bakal gerakan masarakat jang mertahankeun jeung nguatkeun idéntitas bangsa.

“DPD, sebagai wakil daérah, bisa ngainisiasi lahirna kongrés kabudayaan jeung kabangsaan di skala nasional. Kahareup, hasilna bisa dijadikeun masukan konkrét ka pamaréntah,” ceuk Bustami.

Ti Panitia Kongrés Sunda, Acil Bimbo nyebut ayeuna geus loba kaarifan lokal  jeung tata nilai nu leungit ti Indonésa. Can aya kategasan ngenaan konservasi budaya jeung kapentingan ékonomi.

“Kuring ngamén ngurilingan Indonésa. Tiap daérah pangwangunnana timpang. Lain di Papua waé, tapi ogé di Kalimantan, kaasup di Jawa Barat. Kuring nanya, Kalimantan beunghar ku sumber daya alam, tapi saha nu beunghar jeung nu boga kawasana? Urang asli Kalimantan atawa invéstor asing?” ceuk Acil.

Ceuk Acil, gunung pikeun masarakat Sunda mah mangrupa tempat nu boga sajarah sakral jeung ritual. Tapi naha gunung-gunung di Jawa Barat digali terus dicokot tambangna ku invéstor-invéstor nu diizinan ku pamaréntah?

Ieu nu kudu didiskusikan seurius. Lain ku nanaon, samata-mata jang ngajaga Indonésa jeung ngajaga generasi nu bakal datang.

La Nyalla Mahmud Mattalitti, jangji i DPD RI arék ngusulkeun ka Presiden Joko Widodo supaya diayakeun “Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal”.

 

 

 

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

C-J Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (2)

Bandungan Jumat, 22 Januari 2021 | 15:03 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, C-J Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (2), paribasa bahasa Sunda,Paribasa Sunda,Babasan basa Sunda,Babasan Sunda,Paribasa basa Sunda

A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1)

Bandungan Kamis, 21 Januari 2021 | 14:37 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1), Paribasa Sunda,Babasan Sunda,Peribahasa bahasa Sunda,Bahasa Sunda,Sastra Sunda

Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”

Bandungan Selasa, 19 Januari 2021 | 14:21 WIB

Aipda Dani Ramdani Hidayat, anggota Babinkamtibmas Desa Cihanjuang, mangrupakeun hiji korban taneuh urug nu salamet.

Bandung Baheula - Bandungan, Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”, korban longsor Sumedang,Longsor Cimanggung Sumedang,Evakuasi Korban Longsor Cimanggung,Pencarian dan Penyelamatan (SAR) longsor Cimanggung,Aipda Dani Ramdani Hidayat,2 Jam Tertimbun, Begini Kesaksian Korban Hidup Longsor Cimanggung Sumedang

Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung

Bandungan Senin, 18 Januari 2021 | 15:46 WIB

Geuning, sampeu ogé ngandung karbohidrat anu tinggi. Jadi, teu anéh mun loba kadaharan nu dijeun tina sampeu.

Bandung Baheula - Bandungan, Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung, makanan khas Sunda singkong,makanan khas Sunda Bandung,Kadaharan asli Sunda tina Sampeu,Comro,Misro,Kripik singkong,putri noong,Sampeu,Peuyeum Bandung

SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?

Bandungan Sabtu, 16 Januari 2021 | 06:56 WIB

Lalaunan asih jero dada ngarangrangan. Waktuna urang kudu paturay, Kang Fahri. Najan kuring miharep aya rasa asih kuring...

Bandung Baheula - Bandungan, SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?, Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Sastra Sunda,seni dan budaya sunda,Komala Sutha,Mangle,Sunda Midang,Bandungan

Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah

Bandungan Jumat, 15 Januari 2021 | 13:10 WIB

Panggih jeung Oke basa dina maleman taun baru. Oke pamit rék ngemban tugas jadi pramugari di Jakarta.

Bandung Baheula - Bandungan, Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah, Oke Dhurrotul Jannah,pramugari Oke Dhurrotul Jannah,Sriwijaya Air SJ 182 Jatuh,Pulau Lancang Kepulauan Seribu,Sriwijaya Air Jakarta-Pontianak,Sriwijaya Air Hilang Kontak,Parongpong Bandung Barat

Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatk...

Bandungan Rabu, 13 Januari 2021 | 17:38 WIB

DPD RI arék ngusulkeun ayana “Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal” ka pamaréntah

Bandung Baheula - Bandungan, Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa, Panitia Kongres Sunda,Dialog DPD RI dengan Panitia Kongres Sunda,Ketua DPD RI La Nyalla Mattalitti,Kongres Sunda,Webinar Kongres Sunda

Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun

Bandungan Selasa, 12 Januari 2021 | 20:41 WIB

Sabenerna mah pasualanna anggeur ti taun ka taun, nyaéta sual katergantugan Indonésa ka kedelé impor.

Bandung Baheula - Bandungan, Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun, Harga kedelaiterus meroket,tahu Cibuntu,kedelai impor,Menteri Pertanian (Mentan) Syahrul Yasin Limpo,Kedelai Lokal,perajin tahu tempe menjerit

artikel terkait

dewanpers