web analytics
  

Bandung Baheula: Tegallega Tempat Pacuan Kuda para Juragan

Kamis, 7 Januari 2021 15:17 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Bandung Baheula: Tegallega Tempat Pacuan Kuda para Juragan, Tegallega Bandung Baheula,Tegallega tempat pacuan kuda,Preanger Wedloop Societet,Pesta raja Bandung Baheula

Taman Tegallega (Ayobandung.com/Irfan Al-Faritsi)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM – Poé Minggu, réngsé saminggu gawé, di jaman kolonial geus jadi hiji kabiasaan tuan-nyonya Walanda jeung Éropah di Priangan ngayakeun riungan, pésta, dansa-dansi, saruka bungah.

Pésta atawa riungan téh teu di satempat wungkul, tapi di sababaraha tempat, umpamana di Gedung Concordia nu baheula mah ayana di Jalan Braga.

Salian ti pésta jeung kumpul-kumpul, aya kabiasaan séjén nu remen dilakukeun, nyaéta ngayakeun balap kuda atawa kuda pacu. Pikeun warga pribumi mah balap kuda téh mangrupa budaya anyar da saméméh na mah kuda--pikeun maranéhna mah--ngan saukur alat transportasi.

Ceuk Her Suganda, sajarawan Kota Bandung, dina buku Kisah para Preanger Planters, E.J. Kerkhoven—salah saurang juragan perkebunan téh (nu boga Perkebunan Téh Sinagar)—miboga puluhan kuda balap nu unggul. Kuda-kudana kasohor sok meunangan balap waé.

Pésta balap kuda nu dingaranan “Preanger Wedloop Societet” téh diayakeun di Tegallega Raceterrein, mun ayeuna mah katelahna Lapangan Tegallega. Lahan Tegallega bentukna juru opat, batas-batasna: Jalan Ciateul (Ciatulweg), Jalan Moh Toha (Oostweg), Jalan Otista (Tegallegawestweg), Jalan BKR (Tegallega Zuidweg).

Preanger Wedloop Societet” ku warga sakitaran remen disebut ogé “Pésta Raja”. Sabab, balap kuda nu lilana tilu poé téh diayakeun dina raraga mepeling ulang taun Ratu Belanda, Wilhelmina, dina 31 Agustus, jeung poé dilahirkeunna Ibu Suri Ratu Emma, dina 2 Agustus 1858.

Ti sakitaran Priangan—Bogor (Buitenzorg), Sukabumi, Batavia, jeung kota-kota lainna—daratang para juragan nu ngadon ngabalapkeun kuda. Sajarawan Universitas Padjajaran, Sobana Hardjasaputra, S.S. dina disertasina “Perubahan Sosial di Kota Bandung 1810-1906”, nu dicaritakeun deui ku Her Suganda, nyebutkeun “Pesta Raja” alias balap kuda téh ramé pisan.

Tamu-tamu juragan perkebunan daratang ti mana-mana. Hotél-hotél, utamana Hotél Savoy Homann jeung Preanger, pinuh ku tamu. Di sapanjang jalan ka Tegellegea Raceterrein pinuh ku umbul-umbul.

Kuda-kuda nu rék balap dipamérkeun heula di Alun-Alun Bandung, lumayan jadi hiburan haratis warga sakitar.

Lain saukur balap kuda, “Pésta Raja” éta ogé sok jadi ajang “lomba” kulawarga Eropah pamer kabeungharan. Nyonya-nyonya Eropah darangdan maraké baju alus, pageulis-geulis.

Ceuk Sejarawan Bandung, Haryoto Kunto, gara-gara acara éta, loba rumah tangga kulawarga Eropah salingkuh, cékcok, nu ahirna rumah tanggana paburantak.

Teu saeutik ogé nu bangkrut alatan éléh judi balap kuda.

(Tingali ogé, Nur Khansa Ranawati, Ayobandung.com, 13 April 2019, “Bandung Baheula: Pesta di lapang Tegallega, Dulunya Tempat Pacuan Kuda.”)

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

C-J Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (2)

Bandungan Jumat, 22 Januari 2021 | 15:03 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, C-J Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (2), paribasa bahasa Sunda,Paribasa Sunda,Babasan basa Sunda,Babasan Sunda,Paribasa basa Sunda

A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1)

Bandungan Kamis, 21 Januari 2021 | 14:37 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1), Paribasa Sunda,Babasan Sunda,Peribahasa bahasa Sunda,Bahasa Sunda,Sastra Sunda

Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”

Bandungan Selasa, 19 Januari 2021 | 14:21 WIB

Aipda Dani Ramdani Hidayat, anggota Babinkamtibmas Desa Cihanjuang, mangrupakeun hiji korban taneuh urug nu salamet.

Bandung Baheula - Bandungan, Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”, korban longsor Sumedang,Longsor Cimanggung Sumedang,Evakuasi Korban Longsor Cimanggung,Pencarian dan Penyelamatan (SAR) longsor Cimanggung,Aipda Dani Ramdani Hidayat,2 Jam Tertimbun, Begini Kesaksian Korban Hidup Longsor Cimanggung Sumedang

Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung

Bandungan Senin, 18 Januari 2021 | 15:46 WIB

Geuning, sampeu ogé ngandung karbohidrat anu tinggi. Jadi, teu anéh mun loba kadaharan nu dijeun tina sampeu.

Bandung Baheula - Bandungan, Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung, makanan khas Sunda singkong,makanan khas Sunda Bandung,Kadaharan asli Sunda tina Sampeu,Comro,Misro,Kripik singkong,putri noong,Sampeu,Peuyeum Bandung

SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?

Bandungan Sabtu, 16 Januari 2021 | 06:56 WIB

Lalaunan asih jero dada ngarangrangan. Waktuna urang kudu paturay, Kang Fahri. Najan kuring miharep aya rasa asih kuring...

Bandung Baheula - Bandungan, SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?, Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Sastra Sunda,seni dan budaya sunda,Komala Sutha,Mangle,Sunda Midang,Bandungan

Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah

Bandungan Jumat, 15 Januari 2021 | 13:10 WIB

Panggih jeung Oke basa dina maleman taun baru. Oke pamit rék ngemban tugas jadi pramugari di Jakarta.

Bandung Baheula - Bandungan, Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah, Oke Dhurrotul Jannah,pramugari Oke Dhurrotul Jannah,Sriwijaya Air SJ 182 Jatuh,Pulau Lancang Kepulauan Seribu,Sriwijaya Air Jakarta-Pontianak,Sriwijaya Air Hilang Kontak,Parongpong Bandung Barat

Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatk...

Bandungan Rabu, 13 Januari 2021 | 17:38 WIB

DPD RI arék ngusulkeun ayana “Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal” ka pamaréntah

Bandung Baheula - Bandungan, Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa, Panitia Kongres Sunda,Dialog DPD RI dengan Panitia Kongres Sunda,Ketua DPD RI La Nyalla Mattalitti,Kongres Sunda,Webinar Kongres Sunda

Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun

Bandungan Selasa, 12 Januari 2021 | 20:41 WIB

Sabenerna mah pasualanna anggeur ti taun ka taun, nyaéta sual katergantugan Indonésa ka kedelé impor.

Bandung Baheula - Bandungan, Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun, Harga kedelaiterus meroket,tahu Cibuntu,kedelai impor,Menteri Pertanian (Mentan) Syahrul Yasin Limpo,Kedelai Lokal,perajin tahu tempe menjerit
dewanpers