web analytics
  

Bandung Baheula: Kulinér Roti Légendaris di Bandung

Rabu, 6 Januari 2021 14:40 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Bandung Baheula: Kulinér Roti Légendaris di Bandung, kuliner Bandung Baheula,Kuliner Roti Bandung,Roti Legendaris Bandung Baheula,Sumber Hidangan,Sidodadi,Vitasari,Roti Gempol,Sejarah Roti Cari Rasa Kosambi,cari rasa

Roti Sidodadi, Jalan Otista Bandung. (Istimewa)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM – Dina sual kulinér, Kota Bandung mah “tong ditanya”. Nya maksudna “tong ditanya” téh Bandung mah tempatna kulinér, seueur kadaharan jeung tempat nu raos jeung raoseun.

Bandung mah dina sual kulinér sok jadi perintis waé—ti mimiti brownies, seblak, molen, batagor, jeung réa-réa deui.

Kulinér kuéh jeung roti gé tong ditanya. Salain tukang roti jeung kuéh nu kakinian atawa milénial, roti légendaris nu tos sohor ti baheula loba dijugjug ku para pelancong boh ti luar daérah atawa ti mancanagara.

Ieu geura urang bahas hiji-hiji—toko roti rékoméndasi Ayobandung.com:

Kedai roti legendaris Djie Seng di Jalan Astanaanyar, Kota Bandung (Ist)

#Roti Djie Seng

Roti Djie Seng kasohor pisan di Bandung mah. Basa mimiti ngadegna, Roti Djie Seng didagangkeun maké gorobak sapédah. Pabrikna di Bandung aya di tilu tempat, nyéta di Jalan Terusan Pasir Koja No. 205, Jalan Rajawali Timur No. 175, jeun Jalan Astana Anyar No. 13.

Lamun nyimpang ka pabrikna mah bisa ngasaan roti nu haneut kénéh. Harga roti légendaris ieu kaasup ékonomis di kantong. Per item roti Djie Seng dijual ti mimiti harga Rp3.000.

Tapi, hadé na mah tong ayeuna-ayeuna nyimpang ka pabrikna. Warta nu paling akhir, nu boga pabrik roti légendaris Djie Seng di Jalan Astanaanyar, Kota Bandung, maot alatan kena ku Covid-19, Kemis (31/12/2020), minggu kamari.

Ceuk warta, Toko Roti Djie Seng bakal tutup 14 poé ka hareup.

Roti Cari Rasa (istimewa)

#Roti Bumbu Cari Rasa

Ti heula mah raména téh lain roti bakar. Roti bungbu wé. Da teu dibungbuan gé ngeunah roti na téh. Empuk. Komo deui ieu mah bungbuna loba. Bungbu kacang atawa strobéri téh, lédak-lédak. Sababaraha kali lédakan. Tuluy, wur, wur, mésés coklatna teu lebar ngawur.

Nu pamungkas, susu kentel manisna dikucurkeun. Lain sakuriling. Tapi, sababaraha kuriling. Nepi kabéh éta roti katutup ku susu.

Ayeuna mah meuli roti Cari Rasa teu teu kudu waé ka Kosambi. Roti “si badag empuk nu teu korét ku bungbu” téa di unggal tempat gé aya. Cukup ngagerakkeun curuk. Satengah jam dagoan. Jol, kurunyung nu nganterkeun.

Sanajan kitu, meuli langsung ka Kosambi tetep kalah kumaha gé sénsasina béda—nu di Kosambi mah teu korét ku bungbu.

Cenah, roti Cari Rasa téh dirintis ku Haji Katmajaya nu  katelahna mah Haji Ama (Alm). Baheula jaman Walanda, Haji Ama boga kaahlian nyieun roti jang dahareun tangtara Walanda.

Hiji waktu, Haji Ama “ngabelot” ka Républik, jadi digawé di bagéan dapur tangtara Républik.

#Sidodadi

Tong mihareup kabagéan roti Sidodadi pasosoré. Kacuali mun geus pesen saméméhna. Da atuh nu meuli na loba pisan. Roti Sidodadi gé kaasup roti léngendaris. Boga rasa anu khas.

Ditambulan rotina wungkul, teu make bungbu ge, ngeunah. Diisukeun anggeur raos. Plastik bungkusna khas Sidodadi pisan. Plastik bodas, tulisan Sidodadi na beureum. Éta téh ti baheula anggeur kitu.

#Sumber Hidangan

Toko Roti Sumber Hidangan gé tos ngalégénda di Bandung. Ceunah, nanjeur ti taun 1929. Kualitasna kajaga, jeung dijieunna tara maké pengembang.

Lokasi toko rotina gé kerén, di tempat “plat beureum” alias  tempat panangkringan para ménak Bandung  jeung nyonya-tuan Walanda. Saha nu teu apal Jalan Braga No 20 Bandung?

Sumber hidangan tetep mertahankan arsitéktur tokona. Rasa rotina bisa dicobaan. Salain roti, Sumber Hidangan nyadiakeun ogé és krim jeung jajanan lain.

Sastrawan Remy Silado mun ka Bandung pasti kudu nyimpang ka toko roti ieu.

Roti bakar ririungan. (Alda Gracia)

#Roti Gempol

Tong héran lamun Toko Roti Gempol pinuh waé. Ceunah, pelangganna loba nu  panasaran hayang nyobaan wae roti gandumna. Padahal loba pilihan rotina—aya roti amis jeung roti asin. Kantun milih roti nu amis mah, roti keju, blueberry, atawa coklat; Roti asin--daging asap jeung endog.

Tokona siga kafé. Saporsina loba. Matak wareg. Toko rotina aya di Jalan Gempol Wetan no. 14 Bandung.

#Vitasari

Roti Vitasari kaasup roti énak alias ngeunah di Kota Bandung. Roti favoritna, roti pandan plus keju. Salain roti pandan, di Vitasari aya ogé roti variasi lainna. Ti mimti jagong, keju, tepi ka blueberry.

Toko Vitasari aya dua di Kota Bandung, di Jalan Cihapit jeung Jalan Mohamad Toha. Hargana teu mahal.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

C-J Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (2)

Bandungan Jumat, 22 Januari 2021 | 15:03 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, C-J Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (2), paribasa bahasa Sunda,Paribasa Sunda,Babasan basa Sunda,Babasan Sunda,Paribasa basa Sunda

A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1)

Bandungan Kamis, 21 Januari 2021 | 14:37 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1), Paribasa Sunda,Babasan Sunda,Peribahasa bahasa Sunda,Bahasa Sunda,Sastra Sunda

Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”

Bandungan Selasa, 19 Januari 2021 | 14:21 WIB

Aipda Dani Ramdani Hidayat, anggota Babinkamtibmas Desa Cihanjuang, mangrupakeun hiji korban taneuh urug nu salamet.

Bandung Baheula - Bandungan, Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”, korban longsor Sumedang,Longsor Cimanggung Sumedang,Evakuasi Korban Longsor Cimanggung,Pencarian dan Penyelamatan (SAR) longsor Cimanggung,Aipda Dani Ramdani Hidayat,2 Jam Tertimbun, Begini Kesaksian Korban Hidup Longsor Cimanggung Sumedang

Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung

Bandungan Senin, 18 Januari 2021 | 15:46 WIB

Geuning, sampeu ogé ngandung karbohidrat anu tinggi. Jadi, teu anéh mun loba kadaharan nu dijeun tina sampeu.

Bandung Baheula - Bandungan, Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung, makanan khas Sunda singkong,makanan khas Sunda Bandung,Kadaharan asli Sunda tina Sampeu,Comro,Misro,Kripik singkong,putri noong,Sampeu,Peuyeum Bandung

SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?

Bandungan Sabtu, 16 Januari 2021 | 06:56 WIB

Lalaunan asih jero dada ngarangrangan. Waktuna urang kudu paturay, Kang Fahri. Najan kuring miharep aya rasa asih kuring...

Bandung Baheula - Bandungan, SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?, Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Sastra Sunda,seni dan budaya sunda,Komala Sutha,Mangle,Sunda Midang,Bandungan

Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah

Bandungan Jumat, 15 Januari 2021 | 13:10 WIB

Panggih jeung Oke basa dina maleman taun baru. Oke pamit rék ngemban tugas jadi pramugari di Jakarta.

Bandung Baheula - Bandungan, Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah, Oke Dhurrotul Jannah,pramugari Oke Dhurrotul Jannah,Sriwijaya Air SJ 182 Jatuh,Pulau Lancang Kepulauan Seribu,Sriwijaya Air Jakarta-Pontianak,Sriwijaya Air Hilang Kontak,Parongpong Bandung Barat

Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatk...

Bandungan Rabu, 13 Januari 2021 | 17:38 WIB

DPD RI arék ngusulkeun ayana “Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal” ka pamaréntah

Bandung Baheula - Bandungan, Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa, Panitia Kongres Sunda,Dialog DPD RI dengan Panitia Kongres Sunda,Ketua DPD RI La Nyalla Mattalitti,Kongres Sunda,Webinar Kongres Sunda

Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun

Bandungan Selasa, 12 Januari 2021 | 20:41 WIB

Sabenerna mah pasualanna anggeur ti taun ka taun, nyaéta sual katergantugan Indonésa ka kedelé impor.

Bandung Baheula - Bandungan, Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun, Harga kedelaiterus meroket,tahu Cibuntu,kedelai impor,Menteri Pertanian (Mentan) Syahrul Yasin Limpo,Kedelai Lokal,perajin tahu tempe menjerit
dewanpers