web analytics

Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa

clockRabu, 13 Januari 2021 17:38 WIB userRedaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa, Panitia Kongres Sunda,Dialog DPD RI dengan Panitia Kongres Sunda,Ketua DPD RI La Nyalla Mattalitti,Kongres Sunda,Webinar Kongres Sunda

Ketua Dewan Perwakilan Daerah (DPD) RI AA LaNyalla Mahmud Mattalitti saat hadir dalam acara Dialog Kebudayaan dengan Panitia Kongres Sunda, di ruang pertemuan Swiss-belresort Dago, Bandung, Rabu (13/1/2021). Pertemuan tersebut membicarakan beberapa hal, di antaranya rencana pemekaran wilayah dan DPD RI akan mengusulkan kepada Presiden Joko Widodo untuk meresmikan Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal sebagai salah satu hari nasional Indonesia. (Ayobandung.com/Irfan Al-Faritsi)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM – Pasualan-pasualan kabudayaan jeung kaarifan lokal jadi topik utama silaturahmi kabudayaan antara Dewan Perwakilan Daerah (DPD) RI jeung Panitia Kongrés Sunda. Acara silaturahmi ieu diayakeun di Ruang Pertemuan Swiss-belresort Dago, Bandung, Rebo (13/1/2021).

Sababaraha senator hadir, di antarana senator ti Jawa Barat, Eni Sumarni, Amang Syafrudin, jeung Asep Hidayat. Hadir ogé senator Facrul Razi (Aceh), Alirman Sori (Sumbar), Jiyalika Maharani (Sumsel), Ria Mayang Sari jeung Sum Indra (Jambi), Ahmad Bastian jeung Bustami Zainudin (Lampung), Wa Ode Rabia Al Adawia (Sultra) jeung Alexander Fraciscus (Babel).

Sedengkeun ti Panitia Kongrés Sunda, hadir Avi Taufik Hidayat (Ketua OC Kongrés Sunda), Nina Kurnia Hikmawati (Sekretaris Kongrés Sunda), Andri Perkasa Kantaprawira (Ketua SC), Acil Bimbo (Pembina Kongrés), Raden Holil A. Umarzein (Pembina Kongrés Sunda), Duddy Sutandi (Pakar Kongres Sunda), jeung Hilman Hidayat (Ketua PWI Jawa Barat).

Ketua DPD RI, AA La Nyalla Mahmud Mattalitti, nétélakeun ngamumulé budaya téh penting pisan sabab kapan budaya téh mangrupa cicirén, atawa idéntitas bangsa. Sedengkeun kearifan lokal mangrupa nu ngabéla sakaligus “pintu gerbang” pikeun karaharjaan rahayat.

Senator ti Sumbar, Alirman Sori ngaku yén Undang-Undang Nomor 5 Taun 2017 ngenaan Ngamajukeun Kabudayaan can bisa ngawadahan pangabutuh masarakat, utamana ngawadahan éksisténsi kaarifan lokal. “Ngan, sabagai dasar mah, bisa dimaksimalkeun. Nu tangtuna ku forum-forum dialog siga kieu,” ceuk Sori.

Bustami Zainudin senator ti Lampung ngadukung Kongrés Sunda nu jadi cikal bakal gerakan masarakat jang mertahankeun jeung nguatkeun idéntitas bangsa.

“DPD, sebagai wakil daérah, bisa ngainisiasi lahirna kongrés kabudayaan jeung kabangsaan di skala nasional. Kahareup, hasilna bisa dijadikeun masukan konkrét ka pamaréntah,” ceuk Bustami.

Ti Panitia Kongrés Sunda, Acil Bimbo nyebut ayeuna geus loba kaarifan lokal  jeung tata nilai nu leungit ti Indonésa. Can aya kategasan ngenaan konservasi budaya jeung kapentingan ékonomi.

“Kuring ngamén ngurilingan Indonésa. Tiap daérah pangwangunnana timpang. Lain di Papua waé, tapi ogé di Kalimantan, kaasup di Jawa Barat. Kuring nanya, Kalimantan beunghar ku sumber daya alam, tapi saha nu beunghar jeung nu boga kawasana? Urang asli Kalimantan atawa invéstor asing?” ceuk Acil.

Ceuk Acil, gunung pikeun masarakat Sunda mah mangrupa tempat nu boga sajarah sakral jeung ritual. Tapi naha gunung-gunung di Jawa Barat digali terus dicokot tambangna ku invéstor-invéstor nu diizinan ku pamaréntah?

Ieu nu kudu didiskusikan seurius. Lain ku nanaon, samata-mata jang ngajaga Indonésa jeung ngajaga generasi nu bakal datang.

La Nyalla Mahmud Mattalitti, jangji i DPD RI arék ngusulkeun ka Presiden Joko Widodo supaya diayakeun “Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal”.

 

 

 

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Cerpen: MITEMBEYAN* TERAKHIR

Bandungan Sabtu, 31 Juli 2021 | 10:08 WIB

Siang-siang esoknya, sawah Atang berpindah tangan. Uang hasil penjualan akhirnya disepakati dibuat lima belas kamar kont...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: MITEMBEYAN* TERAKHIR, Cerita Pendek,cerita pendek gandi sugandi,cerpen gandi sugandi,cerpen,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan...

Bandungan Jumat, 30 Juli 2021 | 14:03 WIB

Ngeunaan bantuan, Aan nyebut salila ieu Bazoga meunang bantuan pakan ti komunitas, pihak swasta, atawa pribadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan Maung, Kebun Binatang Bandung,Kebun Binatang,Bazoga,pakan harimau Kebun Binatang Bandung

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda

artikel terkait

dewanpers
arrow-up