web analytics
  

Bandung Baheula: Tegallega Tempat Pacuan Kuda para Juragan

Kamis, 7 Januari 2021 15:17 WIB Redaksi AyoBandung.Com
Bandung Baheula - Bandungan, Bandung Baheula: Tegallega Tempat Pacuan Kuda para Juragan, Tegallega Bandung Baheula,Tegallega tempat pacuan kuda,Preanger Wedloop Societet,Pesta raja Bandung Baheula

Taman Tegallega (Ayobandung.com/Irfan Al-Faritsi)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM – Poé Minggu, réngsé saminggu gawé, di jaman kolonial geus jadi hiji kabiasaan tuan-nyonya Walanda jeung Éropah di Priangan ngayakeun riungan, pésta, dansa-dansi, saruka bungah.

Pésta atawa riungan téh teu di satempat wungkul, tapi di sababaraha tempat, umpamana di Gedung Concordia nu baheula mah ayana di Jalan Braga.

Salian ti pésta jeung kumpul-kumpul, aya kabiasaan séjén nu remen dilakukeun, nyaéta ngayakeun balap kuda atawa kuda pacu. Pikeun warga pribumi mah balap kuda téh mangrupa budaya anyar da saméméh na mah kuda--pikeun maranéhna mah--ngan saukur alat transportasi.

Ceuk Her Suganda, sajarawan Kota Bandung, dina buku Kisah para Preanger Planters, E.J. Kerkhoven—salah saurang juragan perkebunan téh (nu boga Perkebunan Téh Sinagar)—miboga puluhan kuda balap nu unggul. Kuda-kudana kasohor sok meunangan balap waé.

Pésta balap kuda nu dingaranan “Preanger Wedloop Societet” téh diayakeun di Tegallega Raceterrein, mun ayeuna mah katelahna Lapangan Tegallega. Lahan Tegallega bentukna juru opat, batas-batasna: Jalan Ciateul (Ciatulweg), Jalan Moh Toha (Oostweg), Jalan Otista (Tegallegawestweg), Jalan BKR (Tegallega Zuidweg).

Preanger Wedloop Societet” ku warga sakitaran remen disebut ogé “Pésta Raja”. Sabab, balap kuda nu lilana tilu poé téh diayakeun dina raraga mepeling ulang taun Ratu Belanda, Wilhelmina, dina 31 Agustus, jeung poé dilahirkeunna Ibu Suri Ratu Emma, dina 2 Agustus 1858.

Ti sakitaran Priangan—Bogor (Buitenzorg), Sukabumi, Batavia, jeung kota-kota lainna—daratang para juragan nu ngadon ngabalapkeun kuda. Sajarawan Universitas Padjajaran, Sobana Hardjasaputra, S.S. dina disertasina “Perubahan Sosial di Kota Bandung 1810-1906”, nu dicaritakeun deui ku Her Suganda, nyebutkeun “Pesta Raja” alias balap kuda téh ramé pisan.

Tamu-tamu juragan perkebunan daratang ti mana-mana. Hotél-hotél, utamana Hotél Savoy Homann jeung Preanger, pinuh ku tamu. Di sapanjang jalan ka Tegellegea Raceterrein pinuh ku umbul-umbul.

Kuda-kuda nu rék balap dipamérkeun heula di Alun-Alun Bandung, lumayan jadi hiburan haratis warga sakitar.

Lain saukur balap kuda, “Pésta Raja” éta ogé sok jadi ajang “lomba” kulawarga Eropah pamer kabeungharan. Nyonya-nyonya Eropah darangdan maraké baju alus, pageulis-geulis.

Ceuk Sejarawan Bandung, Haryoto Kunto, gara-gara acara éta, loba rumah tangga kulawarga Eropah salingkuh, cékcok, nu ahirna rumah tanggana paburantak.

Teu saeutik ogé nu bangkrut alatan éléh judi balap kuda.

(Tingali ogé, Nur Khansa Ranawati, Ayobandung.com, 13 April 2019, “Bandung Baheula: Pesta di lapang Tegallega, Dulunya Tempat Pacuan Kuda.”)

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Nini Antéh jeung Sangu Sésa

Bandungan Rabu, 3 Maret 2021 | 13:03 WIB

Digantungkeun isuk-isuk, beurang aya kénéh. Magrib ngagantung kénéh. Tapi, isukna geus teu aya. Hartina dicokotna peutin...

Bandung Baheula - Bandungan, Nini Antéh jeung Sangu Sésa , Fiksimini Sunda,Nini Anteh di bulan,Bulan Purnama,Sastra Sunda,seni budaya sunda

Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya

Bandungan Selasa, 2 Maret 2021 | 16:07 WIB

Lamun diukur ku taun, kajayaan Dinasti Sunarya geus lumangsung kira-kira 3/4 abad.

Bandung Baheula - Bandungan, Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya, Wayang Golek,Sejarah wayang golek,Dalang Wayang Golek,Dinasti dalang Sunarya,Dalang Sunarya,Asep Sunandar Sunarya

Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana

Bandungan Senin, 1 Maret 2021 | 14:52 WIB

Ratna ngarékayasa kajadian éta saolah-olah geus aya rampok ka imah dununganna.

Bandung Baheula - Bandungan, Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana, ART bunuh majikannya,Pembunuhan di Buahbatu,Tersangka rekayasa seolah ada perampokan,Kapolrestabes Bandung Kombes Pol Ulung Sampurna Jaya

Misteri Sripanggung

Bandungan Sabtu, 27 Februari 2021 | 06:35 WIB

Ti dieu kakara nyaynyayan. Yén bisa jadi nu sok ngajungjujurigan mah sripanggung nu heubeul. Nyi Suminar mah leungitna c...

Bandung Baheula - Bandungan, Misteri Sripanggung, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda,Aan Merdeka Permana

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban
dewanpers