web analytics
  

Bandung Baheula: Masjid Mungsolkanas Masjid Pangkolotna di Bandung

Selasa, 5 Januari 2021 15:16 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Bandung Baheula: Masjid Mungsolkanas Masjid Pangkolotna di Bandung, Bandung Baheula,Masjid Mungsolkanas masjid Bandung Baheula,Masjid Mungsolkanas,Masjid Bandung Baheula,Mungsolkanas

Masjid Mungsolkanas (dok. Ayobandung.com)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM – Masjid naon nu pangkolotna di Kota Bandung? Pasti loba nu ngajawab Masjid Agung Bandung atawa Masjid Besar Cipaganti.

Jawaban éta kurang tepat, sabab masjid nu pangkolotna di Kota Bandung mah Masjid Mungsolkanas. Masjid Mungsolkanas nu ayana di wewengkon Kelurahan Cihampelas, Kecamatan Coblong, Kota Bandung téh ngadeg taun 1869.

Tempatna émang lain di tempat stratégis. Teu siga masjid-masjid nu bersejarah séjénna. Di Cihampelas na gé asup ka jero gang leutik. Kukituna, arang jelema nu nyaho yén masjid Mungsolkanas téh mangrupa masjid nu pangkolotna di Kota Bandung.

Asa ku anéh, naha ngaran masjid téh Mungsolkanas? Apanan geus ilahar di urang mah ngaran masjid téh sok nyokot tina kecap basa Arab, siga Ar-rohman, Al-Hidayah, Al-Falah, Alfatu, jeung réa-réa deui. Ari ieu Mungsolkanas? Boa-boa meureun nyokot tina ngaran jalan.

Ih, lain. "Mungsolkanas téh sabenerna singkatan. Singkatan tina 'Mangga Urang Ngaos Solawat ka Kangjeung Nabi Muhammad SAW'. Ti baheula ngaranna kitu. Pamasihan ti Mama Aden alias R. Suradimadja alias Abdurohim," ceuk Sekretaris DKM Masjid Mungsolkanas, Dedy Priyatna.

mungsolkanas.jpg" />
Prasasti di Masjid Mungsolkanas (dok. Ayobandung.com)

Dedy nétélakeun ngaran éta téh dicokot tina falsafah do’a dina kitab Tanqihul Qaul. Sing saha jalma nu maca jeung ngamalkeun solawat Nabi SAW, insya Allah do’a na dikabul.

Dedy ogé nyaritakeun sajarah wangunan masjid ti mimiti ngadeg tepi ka ayeuna. Ceunah, masjid ieu téh baheula mah asalna tajug.

"Baheula mah ieu masjid asalna tajug. Wangunanna kosong. Kobong jeung panggung na tina bilik," ceuk Dedy.

Wangunan masjid ieu, ceuk Dedy, ngadeg dina lahan wakaf ti nu ngaranna Lantenas, ninina ti Zakaria. Zakaria téh salah saurang pangurus masjid nu pang awalna.

Lantenas téh mangrupakeun randa ti R. Suradipura, Camat Lengkong Sukabumi nu ngantunkeun taun 1869. 

Nyutat tina tulisan Apriliya Oktavianti nu dimuat di situsbudaya.id, lahan nu dipiboga ku Lantenas baheula lega pisan, nyaéta ti mimiti Jalan Plesiran nepi ka Gandok (Jalan Siliwangi) Bandung.

Pamandian Cihampelas jeung pabrik daging nu ayeuna geus jadi pusat perbelanjaan “Cihampelas Walk” ogé nu bogana Lantenas. Randa beunghar ieu ngantunkeun taun 1921, dina yuswa 80 taun.

Dedy nyebutkeun, tajug nu ngadeg leuwih ti 140 taun ieu téh mimiti dipugar jadi masjid taun 1933, ampir bareng jeung Wolf Schoemaker mugar Masjid Kaum Cipaganti.

Ngan bédana, Masjid Mungsolkanas dipugar alatan biaya jeung inisiatif Mama Aden, sedengkeun Masjid Kaum Cipaganti mah dibiayaan ku pamaréntah Kolonial Belanda.

(tingali ogé, Anya Dellanita, Ayobandung.com, 18 Mei 2019, “Bandung Baheula: Masjid Mungsolkanas, Masjid Tertua di Bandung.”

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung

Bandungan Kamis, 4 Maret 2021 | 12:26 WIB

Kusabab pamandanganna alus, Viaduk ieu dijadikeun salah sahiji tempat syuting sinétron “Preman Pensiun”.

Bandung Baheula - Bandungan, Ngadagoan Karéta Léwat di Viaduk Bandung, sejarah jalan viaduct bandung,sejarah nama jalan viaduct bandung,kisah jalan viaduct bandung,jalan viaduk Bandung,jalan viaduk

Nini Antéh jeung Sangu Sésa

Bandungan Rabu, 3 Maret 2021 | 13:03 WIB

Digantungkeun isuk-isuk, beurang aya kénéh. Magrib ngagantung kénéh. Tapi, isukna geus teu aya. Hartina dicokotna peutin...

Bandung Baheula - Bandungan, Nini Antéh jeung Sangu Sésa , Fiksimini Sunda,Nini Anteh di bulan,Bulan Purnama,Sastra Sunda,seni budaya sunda

Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya

Bandungan Selasa, 2 Maret 2021 | 16:07 WIB

Lamun diukur ku taun, kajayaan Dinasti Sunarya geus lumangsung kira-kira 3/4 abad.

Bandung Baheula - Bandungan, Dalang Wayang Golék Saméméh “Dinasti" Dalang Sunarya, Wayang Golek,Sejarah wayang golek,Dalang Wayang Golek,Dinasti dalang Sunarya,Dalang Sunarya,Asep Sunandar Sunarya

Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana

Bandungan Senin, 1 Maret 2021 | 14:52 WIB

Ratna ngarékayasa kajadian éta saolah-olah geus aya rampok ka imah dununganna.

Bandung Baheula - Bandungan, Nyeri Haté sok Dibanding-banding waé, ART Mergasa Dunungannana, ART bunuh majikannya,Pembunuhan di Buahbatu,Tersangka rekayasa seolah ada perampokan,Kapolrestabes Bandung Kombes Pol Ulung Sampurna Jaya

Misteri Sripanggung

Bandungan Sabtu, 27 Februari 2021 | 06:35 WIB

Ti dieu kakara nyaynyayan. Yén bisa jadi nu sok ngajungjujurigan mah sripanggung nu heubeul. Nyi Suminar mah leungitna c...

Bandung Baheula - Bandungan, Misteri Sripanggung, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Bandungan,seni dan budaya sunda,Aan Merdeka Permana

Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1...

Bandungan Jumat, 26 Februari 2021 | 15:20 WIB

Dina Galery Flora nu luasna 800 meter persegi ieu aya rébuan jenis koléksi tanaman hias sultan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dusun Bambu Ngoléksi Janda Bolong (Monstera Obliqua). Hargana Ampir 1 Miliar, Janda Bolong,harga janda bolong,Tanaman Hias,Dusun Bambu,Dusun Bambu lembang,Monstéra Obliqua,Galery Flora Dusun Bambu

Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooke...

Bandungan Kamis, 25 Februari 2021 | 12:53 WIB

Lain saukur kiwari wungkul, utamana RW 7 Kampung Cikalang, sohor sok nyieunan parabot rumah tangga, tapi kagiatan ieu ge...

Bandung Baheula - Bandungan, Kampung Cikalang Kaler Istikomah Nyieunan “Panci” di Jaman “Rice Cooker”, perajin panci kampung cikalang kaler,Panci Tradisional,Panci,alat dapur tradisional Sunda,perajin panci

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

artikel terkait

dewanpers