web analytics
  

Museum Galuh Pakuan Boga 200 Koléksi Benda Purbakala

Senin, 28 Desember 2020 16:43 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Museum Galuh Pakuan Boga 200 Koléksi Benda Purbakala, Museum Galuh Pakuan Ciamis,Ruyat Sudradjat Kepala Museum Galuh Pakuan,R.A.A. Koesoemadinngrat Raja Galuh,Kangjeng Perbu Galuh

Museum Galuh Pakuan Ciamis, Jl. K.H. Ahmad Dahlan Ciamis (Ruyat Sudradjat)

AYOBANDUNG.COM – Museum Galuh Pakuan saenyana mah nanjeur taun 1857. Geus heubeul. Asalna mah benda-benda pusaka jeung purbakala titinggal Raja Galuh téh disimpeun wé di sakitaran makam Bupati Galuh R.A.A. Koesoemadiningrat di jalan Selagangga—ayeuna mah Jalan K.H. Ahmad Dahlan, Ciamis.

Tapi, tanggal 18 Juli 2010, Wakil Gubernur Jawa Barat Dede Yusuf, mernahkeun titinggal sajarah nu penting éta dina wangunan museum, tapi masih tetep di wewengkon Jalan K.H. Ahmad Dahlan.

Wakil Gubernur Dede Yusuf harita 07/2010 ngaresmikeun Museum Galuh (Ruyat Sudradjat)

Kabeneran Ayobandung.com kamari, Minggu 27 Desember 2020 panggih jeung Ruyat Sudradjat, Kepala Museum Galuh Pakuan di hiji acara di Hotel Sutan Raja, Soreang, Kabupaten Bandung. Maké iket bodas jeung dijakét hideung ditambah ku soméah jeung rengkuhna, asa ku pantes Ruyat Sudradjat jadi kepala museum.

“Aya 24 jenis benda-benda purbakala di Museum Galuh Pakuan. Tina 24 jenis ieu turunanna lamun dijumlahkeun total aya 180-200. Nya sarupaning keramik, arca-arca zaman pra-Hindu jeung Hindu, naskah, keris, tumbak, kujang, jeung réa-réa deui,” ceuk Ruyat.

Benda nu paling diunggulkeu di Museum Galuh, nyéta tumbak Raja Galuh R.A.A. Koesoemadiningrat. Di luhur bilah tumbak éta aya tulisan Allah jeung Muhammad. “Ieu cingcirining Koesoemadiningrat saurang raja nu sakaligus ulama,” ceuk Ruyat.

Koleksi Tumbak Raja Galuh (Ruyat Sudradjat)

Ruyat nétélakeun, Raja Galuh téh mimitina mah ngaranna  Jayanegara, tuluy diganti jadi Koesoemadinata, nu ahirna jadi R.A.A. Koesoemadiningrat. Ceuk Ruyat, parobahan ngaran ieu téh alatan raja boga préstasi. R.A.A. Koesoemadiningrat jadi Raja Galuh taun 1839-1886.

Dina kaarifan lokal kagaluhan, saurang raja kudu boga tilu unsur ieu, nyaéta: rama—panceg kana adat istiadat; rési—ulama; jeung ratu--pamingpin. “Tah, tilu unsur éta aya kabeh di R.A.A. Koesoemadinngrat. Raja boga préstasi ngawangun infrastruktur nu karasa pisan ku masarakat. Kukituna, R.A.A. Koesoemadinngrat dibéré gelar Kangjeng Perbu,” ceuk Ruyat.

Ruyat Sudradjat, Kepala Museum Galuh Pakuan (dudungridwan/ayobandung.com)

Tumbakna ogé maké lambang kagaluhan—nyaéta Kembang Cakra. Kembang Cakra ieu ngingetkeun ka prasasti Kawali 1 jeung 6 nu dijieun di abad ka-14 jaman Prabu Wastukencana. Ari pék 500 taun ti harita di jaman Raja Galuh R.A.A. Koesoemadiningrat 1839-18-86 lambang Cakra éta diabadikeun dina tumbak raja nu disaput emas.

“Tepi ka ayeuna, lambang Kembang Cakra ieu teu leungit. masarakat Galuh geus arapalen ka lambang kagaluhan ieu," ceuk Ruyat.

Arca-arca prasejarah dikumpulkan ku Koesoemadiningrat lantaran raja mangrupakeun saurang ulama nu dakwahna rada-rada mirip Sunan Kalijaga. Benda-benda purbakala éta téh paméré ti kabuyutan-kabuyutan.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia

Bandungan Kamis, 21 Januari 2021 | 14:37 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia, Paribasa Sunda,Babasan Sunda,Peribahasa bahasa Sunda,Bahasa Sunda,Sastra Sunda

Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”

Bandungan Selasa, 19 Januari 2021 | 14:21 WIB

Aipda Dani Ramdani Hidayat, anggota Babinkamtibmas Desa Cihanjuang, mangrupakeun hiji korban taneuh urug nu salamet.

Bandung Baheula - Bandungan, Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”, korban longsor Sumedang,Longsor Cimanggung Sumedang,Evakuasi Korban Longsor Cimanggung,Pencarian dan Penyelamatan (SAR) longsor Cimanggung,Aipda Dani Ramdani Hidayat,2 Jam Tertimbun, Begini Kesaksian Korban Hidup Longsor Cimanggung Sumedang

Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung

Bandungan Senin, 18 Januari 2021 | 15:46 WIB

Geuning, sampeu ogé ngandung karbohidrat anu tinggi. Jadi, teu anéh mun loba kadaharan nu dijeun tina sampeu.

Bandung Baheula - Bandungan, Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung, makanan khas Sunda singkong,makanan khas Sunda Bandung,Kadaharan asli Sunda tina Sampeu,Comro,Misro,Kripik singkong,putri noong,Sampeu,Peuyeum Bandung

SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?

Bandungan Sabtu, 16 Januari 2021 | 06:56 WIB

Lalaunan asih jero dada ngarangrangan. Waktuna urang kudu paturay, Kang Fahri. Najan kuring miharep aya rasa asih kuring...

Bandung Baheula - Bandungan, SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?, Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Sastra Sunda,seni dan budaya sunda,Komala Sutha,Mangle,Sunda Midang,Bandungan

Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah

Bandungan Jumat, 15 Januari 2021 | 13:10 WIB

Panggih jeung Oke basa dina maleman taun baru. Oke pamit rék ngemban tugas jadi pramugari di Jakarta.

Bandung Baheula - Bandungan, Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah, Oke Dhurrotul Jannah,pramugari Oke Dhurrotul Jannah,Sriwijaya Air SJ 182 Jatuh,Pulau Lancang Kepulauan Seribu,Sriwijaya Air Jakarta-Pontianak,Sriwijaya Air Hilang Kontak,Parongpong Bandung Barat

Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatk...

Bandungan Rabu, 13 Januari 2021 | 17:38 WIB

DPD RI arék ngusulkeun ayana “Hari Kebudayaan dan Kearifan Lokal” ka pamaréntah

Bandung Baheula - Bandungan, Senator Dukung Kongrés Sunda jadi Gerakan nu Mertahankeun jeung Nguatkeun Idéntitas Bangsa, Panitia Kongres Sunda,Dialog DPD RI dengan Panitia Kongres Sunda,Ketua DPD RI La Nyalla Mattalitti,Kongres Sunda,Webinar Kongres Sunda

Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun

Bandungan Selasa, 12 Januari 2021 | 20:41 WIB

Sabenerna mah pasualanna anggeur ti taun ka taun, nyaéta sual katergantugan Indonésa ka kedelé impor.

Bandung Baheula - Bandungan, Catetan Awal Taun: Pasualan Tahu-Témpé nu Ngagenjleungkeun, Harga kedelaiterus meroket,tahu Cibuntu,kedelai impor,Menteri Pertanian (Mentan) Syahrul Yasin Limpo,Kedelai Lokal,perajin tahu tempe menjerit

Nu Hariwang di Cieunteung

Bandungan Senin, 11 Januari 2021 | 16:11 WIB

Nepi ka peuting hujan teu eureun. Hapé krang kring. Cai geus asup ka imah.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Hariwang di Cieunteung, Fiksimini Sunda,fiksimini,Sastra Sunda,Carpon Sunda
dewanpers