web analytics
  

Mérékeun, Kabiasaan di Pilemburan

Sabtu, 28 November 2020 13:26 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Mérékeun, Kabiasaan di Pilemburan, seni dan budaya sunda,Merekeun,Budaya Sunda

Kabiasaan Merekeun di pilemburan. (Dudung Ridwan/Ayobandung.com)

SOREANG, AYOBANDUNG.COM – Di budaya Sunda, lamun rék hajat—boh ngawinkeun atawa nyundatan—sok aya kabiasaan “mérékeun”. Mérékeun téh biasana sapoé méméh hajat, pasosoré atawa peutingna. Lolobana mah soréna, da peutingna mah biasa sok diayakeun pangajian.

Tatangga darangdan datang pagaya-gaya marawa amplop nu eusina duit. Nu teu bisa datang, bisa mihapé amplop ka baturna. Atawa memang ngahaja teu datang da isukna rék milu nganterkeun pangantén atawa rék datang dina acara resepsi.

Kabiasaan mérékeun di kota mah geus rada arang. Tapi di pilemburan masih kénéh aya. Siga nu kamari peuting, Jumaah, 27/11/2020 dialaman ku Ayobandung.com di Kampung Cikancung, Desa Pananjung, Cangkuang, Kabupaten Bandung.

Tas magrib datang ka sahébul hajat téh. Ngaranna Kang Alek. Imahna weweg jeung gedong sanajan di kampung jeung asup gang gé. Katinggali aya sababaraha sémah nu keur mérékeun. Ngobrol ka ditu ka dieu bari ngopi.

Di hareupeun marakbak sabangsaning kadaharan. “Di dieu mah kabiasaanna kieu, Kang,” ceuk Kang Alek. Geura urang tatanan hiji-hiji naon waé kadaharanna:

Bugis—bugis téh tipung béas dienténan, dibungkus ku daun cau, tuluy disepan;

Kurupuk beci—nu dijieun tina béas jeung aci;

Jitnong alias Gula Katingker (dudung ridwan/ayobandung.com)

Jitnong—wajit borondong. Aya ogé nu nyebutna gula katingker;

Cigu—aci tarigu;

Kueh Seroja (Dudung Ridwan/ayobandung.com)

Seroja—dijieun tina tarigu, gula, jeung tipung béas.

Kiripik ketan—tina ketan tuluy digoréng.

Ranginang—dijieun tina ketan terus digoréng.

Ogé aya ulén, papais, bala-bala, jeung kuéh-kuéh kering dina keler. Cau jeung bubuahan séjénna.

Sémah, méméh balik, sarasalaman ka nu boga hajat bari ngepelan amplop, biasana mah ka ibu hajat atawa bisa diwakilkeun ka sadérékna. Lamun teu éra mah, sémah bisa mekel kadaharan nu marakbak tadi.

Di luar aya patugas nu siap mahanan idangan nu dikantongan palastik. Di jerona, minyak, indomi, minuman botol, jeung sabangsaning kuéh.

 

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

K - Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (3--Ha...

Bandungan Minggu, 24 Januari 2021 | 13:45 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, K - Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (3--Habis), Paribasa basa Sunda,Paribasa Sunda,Paribasa,Babasan basa Sunda,Babasan Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda

SASTRA SUNDA: Nu Asih Kapegat Pati

Bandungan Sabtu, 23 Januari 2021 | 08:35 WIB

Kuring bati olohok asa teu percaya kana téténjoan. Asa tacan kungsi kawénéhan aya awéwé nu ngadon milu mandi. Keur mah t...

Bandung Baheula - Bandungan, SASTRA SUNDA: Nu Asih Kapegat Pati, Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Sastra Sunda,seni dan budaya sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carita pondok Sunda,Bandungan

C-J Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (2)

Bandungan Jumat, 22 Januari 2021 | 15:03 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, C-J Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (2), paribasa bahasa Sunda,Paribasa Sunda,Babasan basa Sunda,Babasan Sunda,Paribasa basa Sunda

A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1)

Bandungan Kamis, 21 Januari 2021 | 14:37 WIB

Paribasa biasana rada panjang. Leuwih ti dua kecap. Sedengkeun babasan mah pondok, biasana ngan dua kecap.

Bandung Baheula - Bandungan, A-B Paribasa jeung Babasan Sunda. Hartina dina Bahasa Indonesia (1), Paribasa Sunda,Babasan Sunda,Peribahasa bahasa Sunda,Bahasa Sunda,Sastra Sunda

Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”

Bandungan Selasa, 19 Januari 2021 | 14:21 WIB

Aipda Dani Ramdani Hidayat, anggota Babinkamtibmas Desa Cihanjuang, mangrupakeun hiji korban taneuh urug nu salamet.

Bandung Baheula - Bandungan, Aipda Dani: “Kaurugan Taneuh, Ampir Dua Jam Teu Bisa Napas”, korban longsor Sumedang,Longsor Cimanggung Sumedang,Evakuasi Korban Longsor Cimanggung,Pencarian dan Penyelamatan (SAR) longsor Cimanggung,Aipda Dani Ramdani Hidayat,2 Jam Tertimbun, Begini Kesaksian Korban Hidup Longsor Cimanggung Sumedang

Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung

Bandungan Senin, 18 Januari 2021 | 15:46 WIB

Geuning, sampeu ogé ngandung karbohidrat anu tinggi. Jadi, teu anéh mun loba kadaharan nu dijeun tina sampeu.

Bandung Baheula - Bandungan, Kadaharan Asli Sunda nu Dijieun tina Sampeu Khas Bandung, makanan khas Sunda singkong,makanan khas Sunda Bandung,Kadaharan asli Sunda tina Sampeu,Comro,Misro,Kripik singkong,putri noong,Sampeu,Peuyeum Bandung

SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?

Bandungan Sabtu, 16 Januari 2021 | 06:56 WIB

Lalaunan asih jero dada ngarangrangan. Waktuna urang kudu paturay, Kang Fahri. Najan kuring miharep aya rasa asih kuring...

Bandung Baheula - Bandungan, SASTRA SUNDA: Ka Saha atuh Nitipkeun Asih?, Cerita pendek Sunda,Carpon Sunda,Sastra Sunda,seni dan budaya sunda,Komala Sutha,Mangle,Sunda Midang,Bandungan

Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah

Bandungan Jumat, 15 Januari 2021 | 13:10 WIB

Panggih jeung Oke basa dina maleman taun baru. Oke pamit rék ngemban tugas jadi pramugari di Jakarta.

Bandung Baheula - Bandungan, Aplodan Pamungkas Pramugari Oke Dhurrotul Jannah, Oke Dhurrotul Jannah,pramugari Oke Dhurrotul Jannah,Sriwijaya Air SJ 182 Jatuh,Pulau Lancang Kepulauan Seribu,Sriwijaya Air Jakarta-Pontianak,Sriwijaya Air Hilang Kontak,Parongpong Bandung Barat

artikel terkait

dewanpers