web analytics
  

Mérékeun, Kabiasaan di Pilemburan

Sabtu, 28 November 2020 13:26 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Mérékeun, Kabiasaan di Pilemburan, seni dan budaya sunda,Merekeun,Budaya Sunda

Kabiasaan Merekeun di pilemburan. (Dudung Ridwan/Ayobandung.com)

SOREANG, AYOBANDUNG.COM – Di budaya Sunda, lamun rék hajat—boh ngawinkeun atawa nyundatan—sok aya kabiasaan “mérékeun”. Mérékeun téh biasana sapoé méméh hajat, pasosoré atawa peutingna. Lolobana mah soréna, da peutingna mah biasa sok diayakeun pangajian.

Tatangga darangdan datang pagaya-gaya marawa amplop nu eusina duit. Nu teu bisa datang, bisa mihapé amplop ka baturna. Atawa memang ngahaja teu datang da isukna rék milu nganterkeun pangantén atawa rék datang dina acara resepsi.

Kabiasaan mérékeun di kota mah geus rada arang. Tapi di pilemburan masih kénéh aya. Siga nu kamari peuting, Jumaah, 27/11/2020 dialaman ku Ayobandung.com di Kampung Cikancung, Desa Pananjung, Cangkuang, Kabupaten Bandung.

Tas magrib datang ka sahébul hajat téh. Ngaranna Kang Alek. Imahna weweg jeung gedong sanajan di kampung jeung asup gang gé. Katinggali aya sababaraha sémah nu keur mérékeun. Ngobrol ka ditu ka dieu bari ngopi.

Di hareupeun marakbak sabangsaning kadaharan. “Di dieu mah kabiasaanna kieu, Kang,” ceuk Kang Alek. Geura urang tatanan hiji-hiji naon waé kadaharanna:

Bugis—bugis téh tipung béas dienténan, dibungkus ku daun cau, tuluy disepan;

Kurupuk beci—nu dijieun tina béas jeung aci;

Jitnong alias Gula Katingker (dudung ridwan/ayobandung.com)

Jitnong—wajit borondong. Aya ogé nu nyebutna gula katingker;

Cigu—aci tarigu;

Kueh Seroja (Dudung Ridwan/ayobandung.com)

Seroja—dijieun tina tarigu, gula, jeung tipung béas.

Kiripik ketan—tina ketan tuluy digoréng.

Ranginang—dijieun tina ketan terus digoréng.

Ogé aya ulén, papais, bala-bala, jeung kuéh-kuéh kering dina keler. Cau jeung bubuahan séjénna.

Sémah, méméh balik, sarasalaman ka nu boga hajat bari ngepelan amplop, biasana mah ka ibu hajat atawa bisa diwakilkeun ka sadérékna. Lamun teu éra mah, sémah bisa mekel kadaharan nu marakbak tadi.

Di luar aya patugas nu siap mahanan idangan nu dikantongan palastik. Di jerona, minyak, indomi, minuman botol, jeung sabangsaning kuéh.

 

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Tina Pengrajin Wayang Golék Banting Setir Jadi Nyieunan Miniatur Treuk

Bandungan Rabu, 21 April 2021 | 13:54 WIB

Asalna mah Iwan ngagabung jeung pengrajin wayang golek Giri Harja di Jelekong.

Bandung Baheula - Bandungan, Tina Pengrajin Wayang Golék Banting Setir Jadi Nyieunan Miniatur Treuk, perajin miniatur truk soreang,harga miniatur truk,miniatur truk,bisnis miniatur truk,Wayang Golek,miniatur treuk

Pa Haji nu Beunghar Berkah

Bandungan Selasa, 20 April 2021 | 15:43 WIB

Jelema datang ti suklana ti siklukna. Kabéh diondang. Nu wawuh atawa nu henteu.

Bandung Baheula - Bandungan, Pa Haji nu Beunghar Berkah, fiksimini,Fiksimini Sunda,Cerita Fiksi,Carpon Sunda

Ngabuburit ka Pasar Manuk Sukahaji, Asa Pelesir ka Kebon Binatang

Bandungan Senin, 19 April 2021 | 12:15 WIB

Kakara gé jrut turun, geus disamperkeun ku nu nawaran manuk.

Bandung Baheula - Bandungan, Ngabuburit ka Pasar Manuk Sukahaji, Asa Pelesir ka Kebon Binatang, Pasar Burung,Pasar Burung Sukahaji,ngabuburit ka pasar burung sukahaji,jual beli burung di pasar sukahaji

Sastra Sunda: KEMBANG HAREPAN

Bandungan Sabtu, 17 April 2021 | 09:49 WIB

“Tos ti wangkid ayeuna mah tong aya Nina di dieu, Kang. Urang nataan deui kahirupan anyar.”

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: KEMBANG HAREPAN, Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,cerita pendek nina rahayu nadea,Carpon Sunda,Bandungan

Dongéng Nasruddin Hoja: Jumaahan Poé Kemis

Bandungan Jumat, 16 April 2021 | 09:59 WIB

“Naha Juma’ahan? Pan ayeuna kakara gé poé Kemis? Isuk Juma'ahan mah.” Baturanna ngarasa heran.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Jumaahan Poé Kemis, dongeng nasruddin hoja,Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja salat jumat hari kamis

5 Macem Korma. Cocok Kanggé Ta’jil

Bandungan Kamis, 15 April 2021 | 14:59 WIB

Korma di Indonésa lolobana didatangkeun ti Timur Tengah.

Bandung Baheula - Bandungan, 5 Macem Korma. Cocok Kanggé Ta’jil, Jenis kurma,Macam kurma,khasiat kurma,kurma,kurma Ajwa

Méngbal Huhujanan

Bandungan Rabu, 14 April 2021 | 15:20 WIB

Isukna, kuring ningali Ema keur ngaberesihan baju kotor jeung sapatu urut kuring méngbal.

Bandung Baheula - Bandungan, Méngbal Huhujanan, Fikmin Sunda,Fiksimini Sunda,ceritap pendek sunda,Carpon Sunda

BULAN DI JERO SUMUR

Bandungan Selasa, 13 April 2021 | 05:52 WIB

Ngagebeg, naha bet aya bulan di jero sumur? Deudeuh teuing, bulan geus tikusruk ka sumur.

Bandung Baheula - Bandungan, BULAN DI JERO SUMUR, Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja dan bulan di dalam sumur,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda

artikel terkait

dewanpers