web analytics
  

Maju-Mundurna Basa jeung Budaya Ditangtukeun ku nu Makéna

Jumat, 20 November 2020 14:19 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Maju-Mundurna Basa jeung Budaya Ditangtukeun ku nu Makéna, Bahasa dan Budaya Sunda,seni dan budaya sunda,Digitalisasi Budaya

Media-media Sunda. (Istimewa)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM -- Maju atawa mundurna hiji basa jeung budaya ditangtukeun ku masarakat nu makéna. Jadi, paéh atawa hirupna basa jeung budaya Sunda gumantung ka urang Sundana sorangan.

Kitu salah sahji pasualan nu muncul di sawalamaya “Merumuskan Strategi Kebudayaan Sunda: Strategi Penthahelix Digitalisasi Budaya” kamari, Kemis, 19/11/220 nu digelar ku Panitia Pra Kongrés Sunda 2020.

Sawalamaya nu dipandu ku Doni Purnama Alamsyah ngahadirkeun pangjejer, di antarana Prof. Dr. Ganjar Kurnia, Pusat Digitalisasi dan Budaya Sunda; Hilman Hidayat, S.Sos, M.Si., Ketua PWI Jawa Barat; Dr. Acep Iwan Saidi, Dosen FSRD ITB.

Dumasar ka Undang-Undang No. 5 Taun 2017 ngenaan kamajuan kabudayaan, Ganjar Kurnia nyebutkeun nagara ngamajukeun kabudayaan nasional. Kabudayaan nasional nanjeur alatan ayana budaya-budaya lokal.

Jadi, ngamumulé kabudayaan téh invéstasi pikeun ngawangun paradaban bangsa ka hareup. “Ngamumulé kabudayaan téh lain saukur beban. Tapi invéstasi,” ceuk Ganjar Kurnia.

Maju atawa mundurna hiji basa jeung budayana ditangtukeun ku masarakat nu makéna. Jadi, paéh atawa hirupna basa jeung budaya Sunda gumantung ka urang Sundana sorangan.

“Mun urang Sunda geus haré-haré ka budaya jeung basana. Geus éra mun disebut urang Sunda. Geus éra ngomong basa Sunda. Atawa lamun nyebut Sunda, sieun disebut sukuisme, tungguan wé bakal leungit tah budaya jeung basa Sunda téh,” ceuk Ganjar Kurnia.

Kukituna, alatan pentingna ngamumulé basa jeung budaya téh. Ngamumulé téh mangrupa ngadigitalisasi, ngainvéntarisasi, ngamankeun, nyalametkeun, jeung publikasi budaya Sunda.

Pusat Digitalisasi Kebudayaan Sunda (PDKS) nu dipingpin ku Ganjar Kurnia salila ieu migawe hal éta. “Budaya Sunda ngabogaan arsip-arsip penting dina média citak, buku-buku, rékaman audio, jeung dokumén lainna,” ceuk Ganjar.

Budaya Sunda, ceuk Ganjar, kungsi ngabogaan 300 jenis kesenian daérah. Sabagian geus leungit. Sésana aya meureun kana 30-40 jenis deui.

Mangfaat digitalisasi téh pikeun ngawangun karakter, ngaronjatkeun katahanan budaya, karaharjaan rahayat, jeung ngaronjatkeun pangaruh bangsa Indonesa di dunia internasional.

 

Tong Saukur Ngadigitalisasi

Pérs Sunda atawa pérs ku basa Sunda boga pasualan nu ruwet jeung seurieus. Beuki dieu beuki nyaeutikan alatan kasedek ku basa séjén ogé pérs Sunda mah teu boga nilai ékonomis.

Ceuk Hilman Hidayat, Ketua PWI Jawa Barat, pérs nu maké basa Sunda atawa pérs Sunda ayeuna tinggal saeutik. “Heueuh, kungsi jaya antara taun 1930-1960. Sipatahoeunan, Manglé, Kujang, Pasoeundan, jsb.”

Nurutkeun data Déwan Pérs, média onlén nu maké standar jurnalistik aya kana 55.000 na. Tapi, média onlén nu maké basa Sunda euweuh pisan. “Sok, wé cék ka Déwan Pérs,” ceuk Hilman.

Memang loba blog atawa situs nu maké basa sunda. Tapi, média Sunda nu maké standar jurnalistik jeung divérifikasi ku Déwan pérs, saeutik pisan. Bisa-bisa lila-lila pérs Sunda bakal leungit.

Nu dipikawatir, ceuk Hilman, wartawan anggota PWI nu aya di pasisian Jabodetabek lolobana lain urang Jawa Barat, tapi ti Sumatra. “Jadi, asaha kumaha nya motrét Jabar nu loba suku Sundana, tapi maké kacamata budaya séjén?”

Tina 1.200 wartawan PWI, wartawan ti pérs Sunda saeutik pisan. Malah, lolobana geus parangsiun jeung euweuh nu ngagantikeun.

“Kuring asa teu yakin lamun nyaritakeun kamajuan budaya Sunda tapi teu dirojong ku média nu hadé tur kuat. Enya loba blog atawa situs nu maké basa sunda. Tapi média Sunda nu maké standar jurnalistik jeung diverifikasi ku Déwan Pérs, saeutik pisan.”

Hilman nétélakeun, lamun euweuh pérs basa Sunda, saha engké nu motrét réalitas masarakat ku kacamata urang Sunda?

“Kuring mihareup salian terus ngaarsipkeun jeung ngadigitalisasi koran heubeul, majalah heubeul, warta heubeul, urang gé kudu nyieun produk jurnalistik ku kontén-kontén nu anyar. Kontén heubeul kaarsip sacara digital, tapi urang kudu tetep ngaproduksi produk jurnalistik nu anyar.”

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

IDULFITRI

Bandungan Rabu, 12 Mei 2021 | 17:27 WIB

Poho kana protokol kaséhatan. Sabab, kébeh hayang ngarayakeun Idulfitri.

Bandung Baheula - Bandungan, IDULFITRI, fiksimini,Fiksimini Sunda,fiksimini bahasa sunda,cerita  pendek sunda,Carpon Sunda,fiksimini dudung ridwan

Peré Lebaran, Maén Badminton jeung Pamaén Persib

Bandungan Senin, 10 Mei 2021 | 13:47 WIB

Nyaan nyemésna tarik—da puguh gedé tanaga. Tapi, kieu senina badminton. Manéhna ku uing teu dibéré bola cemésen.

Bandung Baheula - Bandungan, Peré Lebaran, Maén Badminton jeung Pamaén Persib, fiksimini,fiksimini,Fiksimini Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,fiksimini dudung ridwan

Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN

Bandungan Sabtu, 8 Mei 2021 | 06:11 WIB

Henteu gampang geuning jadi pangarang téh. Ngahuleng ti balik tarawéh nepi ka ampir jam sabelas, asa acan manggih waé ca...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN, Cerita Pendek,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda,cerita pendek Yus R. Ismail,carpon,Carpon Sunda,carpon yus r. ismail,seni dan budaya sunda,Sastra Sunda

Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang

Bandungan Jumat, 7 Mei 2021 | 14:40 WIB

Tapi ayeuna mah jumaahanna bari ngabringkeun murid-muridna. Atuh da murid-muridna téh barandel pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang, Kisah nasruddin hoja,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda,dongeng nasruddin hoja

Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona

Bandungan Kamis, 6 Mei 2021 | 15:17 WIB

Aglonéma nu boga ngaran latin Chinese evergreen ieu boga kakhasan nu béda jeung nu lain.

Bandung Baheula - Bandungan, Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona, Tanaman Hias,Aglonema,jenis Aglonema,Aglonema impor,Aglonema lokal,harga Aglonema Bandung,harga aglonema

Timburu

Bandungan Rabu, 5 Mei 2021 | 15:40 WIB

Da di tukang baso tahu éta pisan cinta manéhna baheula ngajadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Timburu, fiksimini,Cerita Fiksi,Fiksimini Sunda,fiksimini dudung ridwan,timburu

Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang

Bandungan Selasa, 4 Mei 2021 | 14:45 WIB

Sagala lauk laut aya. Di lantéi dua aya dua puluh lapak nu narima meuleum lauk atawa narima mangmasakeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang, pasar ikan,Pasar Ikan Modern Soreang,Pasar Ikan Modern,Pasar Ikan Modern Bandung

Dongéng Nasruddin Hoja: Jadi Khotib Jumaah

Bandungan Senin, 3 Mei 2021 | 15:32 WIB

Can lila manéhna khutbah, katingali para jamaahna geus narundutan. Ngalegeday. Malahan sabagian jamaahna saré bari kérék...

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja:  Jadi Khotib Jumaah, Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja jadi khatib jumat,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda,dongeng nasruddin hoja
dewanpers