web analytics

Maju-Mundurna Basa jeung Budaya Ditangtukeun ku nu Makéna

clockJumat, 20 November 2020 14:19 WIB userDudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Maju-Mundurna Basa jeung Budaya Ditangtukeun ku nu Makéna, Bahasa dan Budaya Sunda,seni dan budaya sunda,Digitalisasi Budaya

Media-media Sunda. (Istimewa)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM -- Maju atawa mundurna hiji basa jeung budaya ditangtukeun ku masarakat nu makéna. Jadi, paéh atawa hirupna basa jeung budaya Sunda gumantung ka urang Sundana sorangan.

Kitu salah sahji pasualan nu muncul di sawalamaya “Merumuskan Strategi Kebudayaan Sunda: Strategi Penthahelix Digitalisasi Budaya” kamari, Kemis, 19/11/220 nu digelar ku Panitia Pra Kongrés Sunda 2020.

Sawalamaya nu dipandu ku Doni Purnama Alamsyah ngahadirkeun pangjejer, di antarana Prof. Dr. Ganjar Kurnia, Pusat Digitalisasi dan Budaya Sunda; Hilman Hidayat, S.Sos, M.Si., Ketua PWI Jawa Barat; Dr. Acep Iwan Saidi, Dosen FSRD ITB.

Dumasar ka Undang-Undang No. 5 Taun 2017 ngenaan kamajuan kabudayaan, Ganjar Kurnia nyebutkeun nagara ngamajukeun kabudayaan nasional. Kabudayaan nasional nanjeur alatan ayana budaya-budaya lokal.

Jadi, ngamumulé kabudayaan téh invéstasi pikeun ngawangun paradaban bangsa ka hareup. “Ngamumulé kabudayaan téh lain saukur beban. Tapi invéstasi,” ceuk Ganjar Kurnia.

Maju atawa mundurna hiji basa jeung budayana ditangtukeun ku masarakat nu makéna. Jadi, paéh atawa hirupna basa jeung budaya Sunda gumantung ka urang Sundana sorangan.

“Mun urang Sunda geus haré-haré ka budaya jeung basana. Geus éra mun disebut urang Sunda. Geus éra ngomong basa Sunda. Atawa lamun nyebut Sunda, sieun disebut sukuisme, tungguan wé bakal leungit tah budaya jeung basa Sunda téh,” ceuk Ganjar Kurnia.

Kukituna, alatan pentingna ngamumulé basa jeung budaya téh. Ngamumulé téh mangrupa ngadigitalisasi, ngainvéntarisasi, ngamankeun, nyalametkeun, jeung publikasi budaya Sunda.

Pusat Digitalisasi Kebudayaan Sunda (PDKS) nu dipingpin ku Ganjar Kurnia salila ieu migawe hal éta. “Budaya Sunda ngabogaan arsip-arsip penting dina média citak, buku-buku, rékaman audio, jeung dokumén lainna,” ceuk Ganjar.

Budaya Sunda, ceuk Ganjar, kungsi ngabogaan 300 jenis kesenian daérah. Sabagian geus leungit. Sésana aya meureun kana 30-40 jenis deui.

Mangfaat digitalisasi téh pikeun ngawangun karakter, ngaronjatkeun katahanan budaya, karaharjaan rahayat, jeung ngaronjatkeun pangaruh bangsa Indonesa di dunia internasional.

 

Tong Saukur Ngadigitalisasi

Pérs Sunda atawa pérs ku basa Sunda boga pasualan nu ruwet jeung seurieus. Beuki dieu beuki nyaeutikan alatan kasedek ku basa séjén ogé pérs Sunda mah teu boga nilai ékonomis.

Ceuk Hilman Hidayat, Ketua PWI Jawa Barat, pérs nu maké basa Sunda atawa pérs Sunda ayeuna tinggal saeutik. “Heueuh, kungsi jaya antara taun 1930-1960. Sipatahoeunan, Manglé, Kujang, Pasoeundan, jsb.”

Nurutkeun data Déwan Pérs, média onlén nu maké standar jurnalistik aya kana 55.000 na. Tapi, média onlén nu maké basa Sunda euweuh pisan. “Sok, wé cék ka Déwan Pérs,” ceuk Hilman.

Memang loba blog atawa situs nu maké basa sunda. Tapi, média Sunda nu maké standar jurnalistik jeung divérifikasi ku Déwan pérs, saeutik pisan. Bisa-bisa lila-lila pérs Sunda bakal leungit.

Nu dipikawatir, ceuk Hilman, wartawan anggota PWI nu aya di pasisian Jabodetabek lolobana lain urang Jawa Barat, tapi ti Sumatra. “Jadi, asaha kumaha nya motrét Jabar nu loba suku Sundana, tapi maké kacamata budaya séjén?”

Tina 1.200 wartawan PWI, wartawan ti pérs Sunda saeutik pisan. Malah, lolobana geus parangsiun jeung euweuh nu ngagantikeun.

“Kuring asa teu yakin lamun nyaritakeun kamajuan budaya Sunda tapi teu dirojong ku média nu hadé tur kuat. Enya loba blog atawa situs nu maké basa sunda. Tapi média Sunda nu maké standar jurnalistik jeung diverifikasi ku Déwan Pérs, saeutik pisan.”

Hilman nétélakeun, lamun euweuh pérs basa Sunda, saha engké nu motrét réalitas masarakat ku kacamata urang Sunda?

“Kuring mihareup salian terus ngaarsipkeun jeung ngadigitalisasi koran heubeul, majalah heubeul, warta heubeul, urang gé kudu nyieun produk jurnalistik ku kontén-kontén nu anyar. Kontén heubeul kaarsip sacara digital, tapi urang kudu tetep ngaproduksi produk jurnalistik nu anyar.”

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda

Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI

Bandungan Sabtu, 10 Juli 2021 | 10:47 WIB

Saban kuring rék miang sakola di TK Bustanul Athfal, buuk kuring nu panjang, diuntun dua. Dipitaan. Dibajuan. Disoléndan...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI, Carpon Sunda,Carpon Komala Sutha,Carita pondok Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,Sastra Sunda

Beurat Mayar Denda Rp5 Juta, Tukang Bubur nu Ngalanggar PPKM Ditulunga...

Bandungan Jumat, 9 Juli 2021 | 13:46 WIB

Sawa cumarita, yén bubur Biasa Malam mimiti buka tabuh 5 soré nepi ka tabuh 6 isuk-isuk.

Bandung Baheula - Bandungan, Beurat Mayar Denda Rp5 Juta, Tukang Bubur nu Ngalanggar PPKM Ditulungan Hamba Allah, Pelanggar PPKM Darurat,tukang bubur didenda 5 juta,tukang bubur langgar ppkm darurat,ppkm darurat di tasikmalaya
dewanpers
arrow-up