web analytics
  

Pustaka Angkot: Usaha Seuseut, Angkotna rék Dijabel

Rabu, 28 Oktober 2020 09:34 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Pustaka Angkot: Usaha Seuseut, Angkotna rék Dijabel, Pejuang Literasi,Perpustakaan Bergerak

Pian jeung angkotna perpusatakaanna. (Dudung Ridwan/Ayobandung.com)

AYOBANDUNG.COM -- Pian Sopian (40) jeung pamajikanna, Èlis Ratna Suminar (35), dua taun ka tukang, 2018, kungsi sohor. Warta ngeunaan manéhna viral. Warga kampung Nagrak Desa Jatisari, Kec. Cangkuang, Kabupaten Bandung ieu téh loba diwartakeun di koran-koran, di televisi, jeung diondang ka mana-mana, nepi dibéré bantuan ku Présiden Jokowi. Naon sabab, Pian jeung Èlis harita dianggap pajuang literasi ti kalangan handap nu tanpa pamrih.

Pian ngan saukur supir angkot. Samentara Èlis ibu rumah tangga. Tapi, Èlis boga pendidikan D1 Jurusan Perpustakaan ti Universitas Terbuka. Atuh, di imahna, Èlis ngumpulkeun buku-buku pikeun bacaeun barudak tatanggana. Teu eureun saret di dinya, Èlis ngarojong Pian sangkan di angkotna diayakeun rak buku jeung dipajang buku-buku jang bacaeun panumpangna.

Pian nurut jeung ngarojong kana ide pamajikannana. Atuh, harita, ti taun 2016 angkot Pian jadi hiji-hijina angkot Soréang-Leuwipanjang nu aya “perpustakaan”-nana. Nepi ka hji panumpangna, di taun 2018, ngaviralkeun kagiatan “perpustakaan berjalan” éta.

Èta carita baheula, update carita ayeuna béda deui. Ayana pandemi Covid-19 ngajadikeun usaha angkot Pian seuseut. Panumpang euweuhan. Panghasilan turun. “Meunang saratus rébu kotor ge geus hadé. Tapi, ayeuna mah tara nepi meunang sakitu. Paling meunang 50-60 rébu sapoé,” ceuk Pian. “Nya ngan cukup jang dahar.”

Ceuk Pian, saprak Pandemi Corona 19, cicilan angkotna nu sabulanna gedéna Rp2.600.000 an kahambat. Pernah éta gé ceunah ngajukeun keringangan ka leasing, ngan dibéré waktu 6 bulan. “Ayeuna eunggeusan, pihak leasing geus nagih deui. Padahal, cicilanna tinggal 6 bulan deui,” ceuk Pian.

Pian mihareup, aya donator bageur nu méré injeuman kalawan cicilanna kahontal, ceuk Pian basa diwawancara Ayobandung.com di Soréang, Senén, 26 oktober 2020.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN

Bandungan Sabtu, 8 Mei 2021 | 06:11 WIB

Henteu gampang geuning jadi pangarang téh. Ngahuleng ti balik tarawéh nepi ka ampir jam sabelas, asa acan manggih waé ca...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: IMPIAN SAMÉMÉH LEBARAN, Cerita Pendek,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda,cerita pendek Yus R. Ismail,carpon,Carpon Sunda,carpon yus r. ismail,seni dan budaya sunda,Sastra Sunda

Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang

Bandungan Jumat, 7 Mei 2021 | 14:40 WIB

Tapi ayeuna mah jumaahanna bari ngabringkeun murid-muridna. Atuh da murid-muridna téh barandel pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja: Numpak Keledai Nyanghareup ka Tukang, Kisah nasruddin hoja,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda,dongeng nasruddin hoja

Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona

Bandungan Kamis, 6 Mei 2021 | 15:17 WIB

Aglonéma nu boga ngaran latin Chinese evergreen ieu boga kakhasan nu béda jeung nu lain.

Bandung Baheula - Bandungan, Aglonéma Diprédiksi Tetep Bakal Jadi Primadona, Tanaman Hias,Aglonema,jenis Aglonema,Aglonema impor,Aglonema lokal,harga Aglonema Bandung,harga aglonema

Timburu

Bandungan Rabu, 5 Mei 2021 | 15:40 WIB

Da di tukang baso tahu éta pisan cinta manéhna baheula ngajadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Timburu, fiksimini,Cerita Fiksi,Fiksimini Sunda,fiksimini dudung ridwan,timburu

Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang

Bandungan Selasa, 4 Mei 2021 | 14:45 WIB

Sagala lauk laut aya. Di lantéi dua aya dua puluh lapak nu narima meuleum lauk atawa narima mangmasakeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Hayang Lauk Laut Teu Kudu ka Laut, Aya Pasar Ikan Modern Soreang, pasar ikan,Pasar Ikan Modern Soreang,Pasar Ikan Modern,Pasar Ikan Modern Bandung

Dongéng Nasruddin Hoja: Jadi Khotib Jumaah

Bandungan Senin, 3 Mei 2021 | 15:32 WIB

Can lila manéhna khutbah, katingali para jamaahna geus narundutan. Ngalegeday. Malahan sabagian jamaahna saré bari kérék...

Bandung Baheula - Bandungan, Dongéng Nasruddin Hoja:  Jadi Khotib Jumaah, Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja jadi khatib jumat,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda,dongeng nasruddin hoja

Sastra Sunda: DURIAT NU MAWA BEURAT

Bandungan Sabtu, 1 Mei 2021 | 07:48 WIB

Hirup jadi ayem tingtrim ku jalan musawarah, lain pabetem-betem tur hayang papada meunang sorangan.

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: DURIAT NU MAWA BEURAT, cerpen Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Carpon Sunda,Carpon Ratih Ratnasari

Tukang Bedug Optimis Maju ka Lebaran Jualanna Maréma

Bandungan Jumat, 30 April 2021 | 13:13 WIB

Nanang nyebutkeun, dagang bedug béda jeung dagang barang séjén. Dagang kulit bedug jeung bedug mah musiman. Ayana di bul...

Bandung Baheula - Bandungan, Tukang Bedug Optimis Maju ka Lebaran Jualanna Maréma, pedagang beduk,tukang bedug,Pedagang Kulit Bedug Tasikmalaya,kulit bedug,Bedug Tasikmalaya
dewanpers