web analytics

Pustaka Angkot: Usaha Seuseut, Angkotna rék Dijabel

clockRabu, 28 Oktober 2020 09:34 WIB userDudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Pustaka Angkot: Usaha Seuseut, Angkotna rék Dijabel, Pejuang Literasi,Perpustakaan Bergerak

Pian jeung angkotna perpusatakaanna. (Dudung Ridwan/Ayobandung.com)

AYOBANDUNG.COM -- Pian Sopian (40) jeung pamajikanna, Èlis Ratna Suminar (35), dua taun ka tukang, 2018, kungsi sohor. Warta ngeunaan manéhna viral. Warga kampung Nagrak Desa Jatisari, Kec. Cangkuang, Kabupaten Bandung ieu téh loba diwartakeun di koran-koran, di televisi, jeung diondang ka mana-mana, nepi dibéré bantuan ku Présiden Jokowi. Naon sabab, Pian jeung Èlis harita dianggap pajuang literasi ti kalangan handap nu tanpa pamrih.

Pian ngan saukur supir angkot. Samentara Èlis ibu rumah tangga. Tapi, Èlis boga pendidikan D1 Jurusan Perpustakaan ti Universitas Terbuka. Atuh, di imahna, Èlis ngumpulkeun buku-buku pikeun bacaeun barudak tatanggana. Teu eureun saret di dinya, Èlis ngarojong Pian sangkan di angkotna diayakeun rak buku jeung dipajang buku-buku jang bacaeun panumpangna.

Pian nurut jeung ngarojong kana ide pamajikannana. Atuh, harita, ti taun 2016 angkot Pian jadi hiji-hijina angkot Soréang-Leuwipanjang nu aya “perpustakaan”-nana. Nepi ka hji panumpangna, di taun 2018, ngaviralkeun kagiatan “perpustakaan berjalan” éta.

Èta carita baheula, update carita ayeuna béda deui. Ayana pandemi Covid-19 ngajadikeun usaha angkot Pian seuseut. Panumpang euweuhan. Panghasilan turun. “Meunang saratus rébu kotor ge geus hadé. Tapi, ayeuna mah tara nepi meunang sakitu. Paling meunang 50-60 rébu sapoé,” ceuk Pian. “Nya ngan cukup jang dahar.”

Ceuk Pian, saprak Pandemi Corona 19, cicilan angkotna nu sabulanna gedéna Rp2.600.000 an kahambat. Pernah éta gé ceunah ngajukeun keringangan ka leasing, ngan dibéré waktu 6 bulan. “Ayeuna eunggeusan, pihak leasing geus nagih deui. Padahal, cicilanna tinggal 6 bulan deui,” ceuk Pian.

Pian mihareup, aya donator bageur nu méré injeuman kalawan cicilanna kahontal, ceuk Pian basa diwawancara Ayobandung.com di Soréang, Senén, 26 oktober 2020.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan...

Bandungan Jumat, 30 Juli 2021 | 14:03 WIB

Ngeunaan bantuan, Aan nyebut salila ieu Bazoga meunang bantuan pakan ti komunitas, pihak swasta, atawa pribadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan Maung, Kebun Binatang Bandung,Kebun Binatang,Bazoga,pakan harimau Kebun Binatang Bandung

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda

Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI

Bandungan Sabtu, 10 Juli 2021 | 10:47 WIB

Saban kuring rék miang sakola di TK Bustanul Athfal, buuk kuring nu panjang, diuntun dua. Dipitaan. Dibajuan. Disoléndan...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI, Carpon Sunda,Carpon Komala Sutha,Carita pondok Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,Sastra Sunda
dewanpers
arrow-up