web analytics
  

Sidolig, Taun 1955, Jadi Saksi Persib Ngajungkeulkeun SAFA (Singapur) 4-0

Selasa, 20 Oktober 2020 14:02 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Sidolig, Taun 1955, Jadi Saksi Persib Ngajungkeulkeun SAFA (Singapur) 4-0, Pemain Persib Baheula,Persib Baheula,Ade Dana bintang Persib,Sidolig stadion Persib

Persib. Ade Dana dibuleudan. (Istimewa)

AYOBANDUNG.COM -- Harita, 8 Désémber taun 1955. Ti satengah opat hujan ngaguyur Kota Bandung. Atuh, lapang Sidolig nu rék dipaké pertandingan persib ngalawan Kleub SAFA ti Singapur téh bécék.

Tapi, sanajan kitu, ka lapang Sidolig--anu geus nanjeur ti taun 1903.  Sidolig téh singkatan tina “Sport in de Openlucht is Gezond” (olahraga di luar téh séhat)-- angger panongton mah daratang. Ngan teu pati réa.

Kakuatan SAFA nu aya dina cara ngulinkeun bal jeung umpan golosor harita mah teu katingali dayana. Nya enya da gaya kitu mah moal cocok dina lapang bécék jeung loba cileuncang. Bal loba cicing katahan kucai.

Tapi, najan kitu teu beunang dileuleungit yén permainan Persib harita hadé pisan. Téhnikna lain handap-handap, sumangetna terus ngempur hurung. Éta pisan nu ngalantarkeun bal aya terus di pertahanan SAFA. SAFA dikurung satengah lapang.

Pamaén ngora Persib, Adé Dana, jadi béntang lapang. Adé téh pamaén katuhu luar. Siga nu euweuh kacapé, permaénan Adé beuki burit beuki hadé. Manéhna geus bisa némbongkeun téhnik nu kacida hadéna dina mawa bal ngaliwatan bék lawan.

Osman Djohan, pamaén kénca-tengah SAFA, meni tipaparetot ngungudag Adé. Ari balicet, ari séak muru gawang, meré pagawéan beurat nu matak tibumburanjat kiper SAFA nu dijaga ku Fook Teng.

Persib makalangan téh maké pamaén-pamaén ngora. Salian Adé, aya  Rukma, Witarsa, Adang, Omom Lateko, Toha, Hapid, Leepel, Djudju (kiper). Iwal Anas jeung Amung nu pangkolotna téh.

Adé nu ngadobolkeun gawang Singapur di babak kahiji. Di babak kadua, bagéan Witarsa nu nyieun gul sanggeus narima sodoran Adé, 2-0 jang Persib. Adé si béntang lapang nyieun deui gul nu katilu.

Giliran Rukma, pamaén katuhu tengah Persib, nu nyieun gul ka opat sanggeus meunang operan ti Adang, nu hasil mawa bal. Tajongan Rukma teu tarik, tapi kacida merenahna, nyangkoyot ka juru gawang Fook Teng.

(Sabagéan dipetik tina “SAFA Tidjuralit di Bandung” wartawan Sipatahoenan 1955 anu dimuat di Kandaga, M.A. Salmun, Penerbit Ganaco 1956.)

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Nu Ceurik Lebah Péngkolan

Bandungan Rabu, 24 Februari 2021 | 14:34 WIB

Lebah péngkolan, kasampak si Kokom keur cingogo bari ceurik. Leungeunna mulungan béas nu ngalayah dina taneuh bécék.

Bandung Baheula - Bandungan, Nu Ceurik Lebah Péngkolan, fiksimini,Fiksimini Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan budaya sunda

Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar

Bandungan Selasa, 23 Februari 2021 | 16:38 WIB

Sajumlah warga meunang kompénsasi rata-rata Rp8 miliar. Atuh nu baroga duit langsung mareuli mobil.

Bandung Baheula - Bandungan, Lain Hasil Munjung, Sajumlah Warga di Dua Désa Ieu Ngadadak Beunghar, Warga Tuban mendadak kaya,Bendungan Kuningan,Kilang minyak tuban,Warga Kuningan mendadak kaya,Proyek kilang minyak Tuban

Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda

Bandungan Senin, 22 Februari 2021 | 14:28 WIB

Ceuk Ceu Popong, penting nganyahokeun kalemahan diri sorangan méh apal naon baé nu kudu diomékeun.

Bandung Baheula - Bandungan, Inohong Sunda Nyebut "Kalemahan" jeung "Kakuatan" Urang Sunda, watak asli orang Sunda,kelemahan orang Sunda,Gotong Royong,Ramah,karakter orang Sunda,Bageur teuing,Popong Otje Djundjunan,Uu Ruzhanul Ulum,Aang Hamid Suganda

Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung

Bandungan Minggu, 21 Februari 2021 | 20:00 WIB

Sabab, ceuk Darpan, lamun leungit basana bakal leungit bangsana.

Bandung Baheula - Bandungan, Présidén Joko Widodo Ngawilujengkeun Miéling Poé Basa Indung, hari bahasa ibu internasional,Presiden Joko Widodo,Poe Basa Indung Internasional,Lembaga Basa jeung Sastra Sunda,Bahasa Sunda

Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS

Bandungan Sabtu, 20 Februari 2021 | 08:26 WIB

Kota Bandung moal tigerat ku cai. Sabab wakil rayat, pausahaan daérah, jeung pajabat Kota Bandung geus diajar ka Médan....

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RÈPORTASEU IBLIS, Cerita pendek bahasa Sunda,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Carpon Sunda,Carpon Cecep Burdansyah,carpon,cerpen Sunda,seni dan budaya sunda

Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang

Bandungan Jumat, 19 Februari 2021 | 16:09 WIB

Di jaman kolonial geus lain jadi rusiah urang pribumi leuwih deukeut ka urang Tionghoa dibandingkeun ka urang Eropah.

Bandung Baheula - Bandungan, Ti Baheula Urang Tionghoa Pinter Dagang, Tionghoa Bandung,sejarah tionghoa di Bandung,Trik dagang tionghoa,sejarah,sejarah tionghoa zaman kolonial

“Saloka”, “Tamara” Katingalina Asing, padahal Kecap Asli Sunda Kuno

Bandungan Rabu, 17 Februari 2021 | 15:26 WIB

Dina basa Sunda, “saloka” hartina “umpama” atawa “ibarat”, sedengkeun “tamara” hartina “gamelan”.

Bandung Baheula - Bandungan, “Saloka”, “Tamara” Katingalina Asing, padahal Kecap Asli Sunda Kuno, Nama Bayi dalam Bahasa Sunda,Nama Bayi,Nama Bayi Eksotis,Arya Saloka,saloka,Tamara Bleszynski,tamara geraldine

Dua Kaulinan Barudak Jaman Baheula: Pérépét Jéngkol jeung Sasalimpetan

Bandungan Selasa, 16 Februari 2021 | 11:06 WIB

Limaan ngariung, tuluy nukang. Laju suku sabeulah nu kénca, diangkat, silih kaél. Geus karasa pageuh, nguriling nukang...

Bandung Baheula - Bandungan, Dua Kaulinan Barudak Jaman Baheula: Pérépét Jéngkol jeung Sasalimpetan, Permainan Tradisional,permainan tradisional sunda,permainan tradisional di rumah,Perepet jengkol,Sasalimpetan,Permainan anak tradisional Sunda
dewanpers