web analytics

Kulinér Sunda Jaman Baheula

clockJumat, 16 Oktober 2020 22:52 WIB userDudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Kulinér Sunda Jaman Baheula, Kuliner Sunda,Kuliner Sunda Jaman Baheula,Rupa-rupa Sambal

Sambel Oncom (istimewa)

AYOBANDUNG.COM -- Nyaritakeun kulinér Sunda teu kaci lamun teu nyebut sambel. Biasana sambel dijieun ngadadak méméh dahar. Aya sambel légéndaris ti jaman baheula tepi ka ayeuna, umpamana sambel tarasi, sambel oncom, sambel tomat, sambel goang. Aya deui sambel leunca, sambel cikur. Sambel nu geus khas, umpamana sambel Cibiuk. Ka béh dieu nakeun loba rupa-rupa sambel hasil inovasi tukang masak.  

Mun maca buku Panghoedang Rasa: Boekoe Kaolahan Pikeun Istri Soenda karyana Roemsari nu medal taun 1938—tingali tulisan Rahim Asyik, “Kuliner Bandung Tempo Dulu”, Ayobandung.com, Keumis 15 Oktober 2020—kulinér jaman Bandung baheula nyebutkeun aya 16 rupa sambel nu sohor harita. Tapi, teu disebutkeun saha nu mimiti nyieunna.

Tina 16 rupa jenis sambel téh, aya nu nepi ayeuna masih kénéh aya, umpamana sambel oncom atawa sambel muncang. Tapi aya ogé nu geus euweuh. Duka tah, meureun di wewengkon séjén mah bisa jadi masih aya. Geura nya urang sebutan hiji-hiji:

  1. Sambel oncom
  2. Sambel muncang
  3. Sambel caramcam
  4. Sambel cuka udang
  5. Sambel poya (tina kalapa)
  6. Sambel bajag
  7. Sambel goréng buncis
  8. Sambel goréng kol
  9. Sambel goréng kumeli
  10. Sambel goréng kulub endog atawa dadar endog
  11. Sambel goréng tahu
  12. Sambel goréng petis udang
  13. Sambel goréng tauco
  14. Sambel goréng kering (témpé atawa hui)
  15. Sambel goréng kering daging (ati sapi atawa hayam) maké peuteuy atawa henteu
  16. Sambel goréng désa.

 

Lalab jeung Angeun-angeunan

Salian sambel, deungeunna nu wajib pikeun urang Sunda mah, nyéta lalab. Leunca. Antanan. Engkol. Bonténg. Kacang panjang. Buncis. Terong, jrd.

Teu sampurna dahar lamun euweuh lalab. Komo ari geus aya sambel na mah. Lalab kudu aya. Dina buku éta teu disebutkeun kumaha cara ngolah lalab da lalab mah cukup ku dikumbah ku cai anu bersih.

Angeun-angeunan oge kudu aya. Di buku ieu dijelaskeun kumaha cara nyieun angeun haseum, angeun lodéh, angeun pindang daging, angeun pindang lauk cai, angeun bayeum jagong ngora, angeun kari, angeun rawon, soto babat, podomoro  kimlo, jeung balagudeg.

Ngaran dahareun ieu sigana barudak ayeuna mah moal apal: kabertus daging bungbu kari, bobotok jagong, oblo-oblo tétémpé, baséngék bodas, semur jawa, bakakak bungbu rujak, jeung gadon hayam.

Jajanan Pasar

Jang cuci mulutna aya resép kumaha cara nyieun bubur kacang héjo, bubur sumsum, candil hui jeung aci sampeu, katimus, kolek hui boléd, getuk sampeu, kelepon, jalabria, nagasari tipung paré, aci jagong, céndol, surabi, dadar gulung, lemper, sale, jeung pastél bulan sabeulah nu jerona dieusi daging bungbu kari.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan...

Bandungan Jumat, 30 Juli 2021 | 14:03 WIB

Ngeunaan bantuan, Aan nyebut salila ieu Bazoga meunang bantuan pakan ti komunitas, pihak swasta, atawa pribadi.

Bandung Baheula - Bandungan, Kebon Binatang Bandung Krisis. Soang jeung Uncal Bakal jadi Kahakanan Maung, Kebun Binatang Bandung,Kebun Binatang,Bazoga,pakan harimau Kebun Binatang Bandung

Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN

Bandungan Sabtu, 24 Juli 2021 | 13:59 WIB

Kuring diuk sisi jandéla, beus ngageuleuyeung lalaunan. Anit ngadadahan ka bapana. Beuki jauh, leungeun Fahmi diantelkeu...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: MAPAG HIBAR PANGHAREPAN, Carpon Sunda,carpon Aam Amarullah,carpon,Sastra Sunda,sastra dan budaya Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita pendek Sunda

Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaa...

Bandungan Jumat, 23 Juli 2021 | 11:32 WIB

Saté koyor dijieunna tina gajih sapi, teu maké daging pisan. Di Yogyakarta, saté koyor sohor pisan.

Bandung Baheula - Bandungan, Disaté, Digulé, Digepuk … Daging Kurban Dikumaha Deui Nya? Geus Nyobaan Saté Koyor?, Sate Koyor,masak daging kurban,Iduladha,sate,gule,gepuk,Daging Kurban

Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020

Bandungan Rabu, 21 Juli 2021 | 14:49 WIB

Dina anceran mah, Ginting nu jadi unggulan kalima di Olimpiade ieu, bakal sanggup ngeléhkeun lawan-lawanna.

Bandung Baheula - Bandungan, Anthony Ginting Siap Makalangan di Olimpiade Tokyo 2020, Anthony Ginting,Pebulutangkis Anthony Sinisuka Ginting,Olimpiade 2020 Tokyo,tunggal putra anthony sinisuka ginting,Bulu Tangkis

Cerpen: TRUK MENUJU KOTA

Bandungan Sabtu, 17 Juli 2021 | 07:49 WIB

Seharusnya aku takut kepada Brenda. Dia cukup jangkung dan suaranya terdengar berat. Brenda adalah perempuan yang terjeb...

Bandung Baheula - Bandungan, Cerpen: TRUK MENUJU KOTA, Cerita Pendek,cerpen,Cerita pendek Ken Hanggara,Sastra,Bahasa dan Sastra Indonesia

Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmana...

Bandungan Jumat, 16 Juli 2021 | 13:12 WIB

Wakil Bupati Bandung, Sahrul Gunawan, nga-repost vidéo Doni Salmanan. Atuh, meunang mangpirang koméntar.

Bandung Baheula - Bandungan, Vidéo Doni Salmanan nu keur Ngabagi-bagi Duit Viral. Saha Doni Salmanan téh?, Doni Salmanan,doni salmanan bagi-bagi duit,Youtuber Doni Salmanan,Sahrul Gunawan,Dadang Supriatna-Sahrul Gunawan (Bedas)

Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakar...

Bandungan Selasa, 13 Juli 2021 | 20:16 WIB

Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Korona di Komunitas Pakarangan

Bandung Baheula - Bandungan, Korona dina Carpon Sunda: Catetan tina Pasanggiri Ngarang Carpon Pakarangan, Carpon Sunda,pasanggiri ngarang carpon,pakarangan,pasanggiri ngarang carpon Pakarangan,Hadi AKS,Bahasa dan Sastra Sunda,seni dan sastra sunda,Sastra Sunda

Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI

Bandungan Sabtu, 10 Juli 2021 | 10:47 WIB

Saban kuring rék miang sakola di TK Bustanul Athfal, buuk kuring nu panjang, diuntun dua. Dipitaan. Dibajuan. Disoléndan...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: ÉLÉGI PANDEMI, Carpon Sunda,Carpon Komala Sutha,Carita pondok Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Cerita Pendek,Sastra Sunda
dewanpers
arrow-up