web analytics
  

Pisang Molen Mang Aa “Si Amis nan Ngepros”

Rabu, 14 Oktober 2020 12:06 WIB Dudung Ridwan
Bandung Baheula - Bandungan, Pisang Molen Mang Aa “Si Amis nan Ngepros”, Kuliner Kabupaten Bandung,Pisang Moleng Mang Aa,Cemilan buat Oleh-oleh

Moleng Mang Aa (Istimewa)

BANDUNG, AYOBANDUNG.COM -- Upami Salira urang Kabupatén Bandung--Kopo-Soréang-Banjaran Balééndah-Ciparay-Bojongsoang jeung sakitarna--heug Salira teh badé nganjang ka sadérék atawa ka babaturan nu geus heubeul teu panggih, tuluy Salira bingung mawa oléh-oléh naonnya? Naha maké jeung kudu bingung sagala. Pan aya Pisang Molen Mang Aa “si Amis nan Ngepros” téa.

Tapi, kétang warga Kabupatén Bandung mah teu kudu dibéjaan. Geus papada apal ka Molen Mang Aa. Lain ngan saukur pas jang oléh-oléh. Tapi molen “Si Amis nan Ngepros” téh geus biasa jadi opieun nu maneuh--boh dina rapat rw, konsumsi tahlilan, atawa dina riungan sejénna.

Atuh da Pisang Molen Mang Aa mah salian hargana murah meuriah, ogé rasama moal ngérakeun mun dijadikeun oléh-oléh. Nuangna moal matak boseun. Sok wé, bakal geup deui, geup deui nyokot. Komo lamun panas kénéh mah. Tapi, kétang sanajan diisukkeun gé angger wé ngeunahna teu ngurangan. Angger wé ngepros. Angger wé amis.

Éta atuh da si kulit nu tina tarigu na téh meni ngepros—ieu nu ngabédakan jeung molen lainna. Teu amis teuing. Amisna téh “dapet” tina cau nu asakna pas. Pisang Molen Mang Aa geus jadi légénda kuliner di Kabupatén Bandung.

“Duka irahanya Mang Aa ngadirikeun ieu warung? Abdi ngiring damel ka Mang Aa téh ti taun 2005. Harita, warung ieu tos ramé. Hartina Mang Aa ngadirikeun warung ieu saméméh taun 2005,” ceuk Yoga (23), nu ngaku masih incuna Mang Aa, basa dipanggihan di warungna di Warung Lobak, Jalan Gandasari, Soréang, Rebo 14/10/2020.

Yoga nyebutkeun basa manéhna gawé harita harga molen téh Rp250. Ayeuna hargana geus Rp800. “Rata-rata sapoéna adonan béak 70 kg. Cauna béak opat kuintal. Mangga étang nyalira sabaraha sapoé omsétna,” ceuk Yoga bari seuri.

Pisang Molen Mang Aa cabang resmina aya di Kopo Elok jeung Munjul Balééndah. Nu lainna mah masih sadérék atawa mantan padamelna Mang Aan nu nyieun usaha sorangan, kitu ceuk Yoga.

Editor: Dudung Ridwan

terbaru

BULAN DI JERO SUMUR

Bandungan Selasa, 13 April 2021 | 05:52 WIB

Ngagebeg, naha bet aya bulan di jero sumur? Deudeuh teuing, bulan geus tikusruk ka sumur.

Bandung Baheula - Bandungan, BULAN DI JERO SUMUR, Kisah nasruddin hoja,nasruddin hoja dan bulan di dalam sumur,kisah nasruddin hoja basa sunda,carita nasruddin hoja dina basa sunda

Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa

Bandungan Senin, 12 April 2021 | 15:34 WIB

Bulan puasa teu bisa dipisahkeun ti nu ngaranna ta’jil. Biasana mah kadahareun nu amis-amis, ti mimiti korma, céndol, si...

Bandung Baheula - Bandungan, Kolek Cau, Bala-Bala, jeung Asinan Ménu Wajib Buka Puasa, Kolak Pisang,Gorengan,bala-bala,asinan sayuran,makanan khas ramadan,Tiga makanan khas Ramadan

Sastra Sunda: RT IDUN

Bandungan Sabtu, 10 April 2021 | 06:11 WIB

KANG IDUN ngalempréh teu walakaya. Beurat awakna tuluy nyirorot. Awakna nu baheula seseg.

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: RT IDUN, Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Sunda,Carpon Eryandi Dahlan,Sastra Sunda,Bahasa dan Sastra Sunda,Bandungan

Hotél

Bandungan Rabu, 7 April 2021 | 16:00 WIB

Kuring godeg bari nutupkeun panto.

Bandung Baheula - Bandungan, Hotél, fiksimini,Fiksimini Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Sunda,Sastra Sunda

Torowongan Sasaksaat. Malem Jumaah jeung Malem Senén Hawana Panas

Bandungan Selasa, 6 April 2021 | 12:11 WIB

Torowongan Sasaksaat Meulah Bukit Cidepok nu ayana di antara Stasion Maswati jeung Stasion Sasaksaat.

Bandung Baheula - Bandungan, Torowongan Sasaksaat. Malem Jumaah jeung Malem Senén Hawana Panas, terowongan terpanjang Indonesia,Terowongan Saaksaat,misteri terowongan sasaksaat,Sejarah terowongan sasak saat

Asmarandana Heubeul Isuk

Bandungan Senin, 5 April 2021 | 16:41 WIB

Asmarandana Heubeul Isuk

Bandung Baheula - Bandungan, Asmarandana Heubeul Isuk, Fiksimini Sunda,fiksimini,Cerita pendek bahasa Sunda,Carpon Sunda,seni dan budaya sunda

Warung Asihan

Bandungan Minggu, 4 April 2021 | 20:42 WIB

Eukeur mah memang di warung Tante mah sagala aya. Ti mimiti barang saperti odol, sabun mandi, nepi ka daging, sarupaning...

Bandung Baheula - Bandungan, Warung Asihan, Fikmin Sunda,Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,seni dan budaya sunda,seni dan sastra sunda

Sastra Sunda: WANOJA NU DATANG KA IMAH

Bandungan Sabtu, 3 April 2021 | 07:16 WIB

Laju cengkat. Kuring kudu ngawangkong jeung Miranti tur nyarita nu saenyana. Tapi manéhna geus teu nyampak di kamar hare...

Bandung Baheula - Bandungan, Sastra Sunda: WANOJA NU DATANG KA IMAH, Cerita pendek Sunda,Cerita pendek bahasa Sunda,cerita pendek Komala Sutha,Carpon Sunda,Carpon Komala Sutha,seni dan budaya sunda,Sastra Sunda
dewanpers